2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gabonatárolás és anyagmozgatás dán technológiával

Agro Napló
A gabonafelvásárlók nehezen találnak kifogást az idei búza termés minõségét vizsgálva, az kiváló, bár a terülékenység most lett fontos kérdés. Ez a jó minõség megõrizhetõ lesz-e? A termelõk sajnos nem alkalmazzák a korszerû anyagmozgatási módszereket, illetve a biztonságos tárolást. Sokan emlékezünk a békési gazdák vitájára a helyi szövetkezettel, a minõségi gabonatárolással kapcsolatban.
Meg kell állapítanunk azt, hogy kevés igazán korszerû tároló teleppel rendelkezünk. Volt idő, amikor a silóban történő tárolás volt az üdvözítő, alulról történő szellőztetéssel. Sokan ebben hittek, de kevesen számoltak utána ill. kevesen mérték meg a szellőztetés hatásosságát, 10-12 m magas búza oszlopot átszellőztetni szinte lehetetlen. A siló ki- és betárolása viszonylag jól gépesíthető, bár a szemtörés jelentős.

Úgy tapasztaljuk, hogy a gabonatárolás tisztességes jövedelmet biztosít, sokan gabonatárolók építését fontolgatják. Az új gabonatárolók építéséhez kívánok segítséget nyújtani ill. a régiek korszerûsítésében.

A tároló telep kialakítását szárító nélkül senki sem tudja elképzelni, vagy mégis?

Sokan rendelkeznek különböző színszerkezetekkel, ami tárolásra nagyon jó lenne, de kicsi a befogadó képességük, nyomásálló kerítő falak, válaszfalak hiányában. A tárolók, általában, végajtókkal rendelkeznek.

Mi a javaslatunk?

A tárolás során a gabona minősége lehetőleg javuljon, a betárolás biztonságos és olcsó legyen, minimális munkaerő felhasználásával.

Az 1. ábrán látható épület nem hosszanti, hanem kereszt irányban van felosztva termekre 4-5 m magas falak/ faj és fajták könnyen elkülöníthetők /. A tárolási magasság a búza nedvesség tartalmától függ, 20% víztartalom esetén 5 m, 25% víztartalom mellett 4 m. Az épület LM szellőztető rendszerrel van ellátva, minden terem külön-külön is szellőztethető. Naponta a ventilátorok 16-18 órát üzemelhetnek. Ilyen üzemelés mellett 0,5 %/nap víz vonható el. Tehát 10 nap alatt 5% víz elvonásra kerülhet. Termény tonnánként kb. 100 m³/ó levegőmennyiség szükséges. Fontos a levegő relatív páratartalma is, a fenti számok 60-65% relatív páratartalom mellett igazak, szükség esetén a ventilátor elé hőcserélő beiktatható a hatékonyság növelése céljából.

Magyarországon a betakarítást 17-18 % nedvességtartalom körül szoktuk elkezdeni, az anyag így 6-8 nap alatt leszárítható, szellőztetéssel. Szellőztető padozat lehet süllyesztett kivitelû, áthajtható 10 t terhelést bír ki, kerekenként, és felszedhető. A 2. ábrán látható szellőztető rendszer vegyes csatorna felépítésû, a költségek csökkentése céljából. Természetesen az elemek felhasználhatók hagyma, burgonya szellőztetésére is. A perforáció mérete választható. Minden csatorna egymástól függetlenül nyitható, zárható.

Mit értünk korszerû betároláson?

A szárított vagy csak előtisztított terményt egyenletesen terítsük el az épületben úgy, hogy a törtszem és az esetleges szennyeződés ne szelektálódjon. A hagyományos nagyszalagos betárolás kúpjai por, törtszem stb. kiinduló helye a melegedésnek és a kártevők elszaporodásának. Mi a dán JE-MA rendszert ajánljuk mely magában foglalja a szakszerû felső pályás szalagrendszert is.

Mit tud ez a rendszer?

Az épület minden sarkát képes egyenletesen feltölteni minden emberi beavatkozás nélkül. A rendszer 25-100 t/ó teljesítményt produkál. Nagyon fontos a padló szellőztető rendszer alkalmazásánál az egyenletes anyagterítés.

Az alábbi vázrajz mutatja a szalagok mozgását. A szalag fontos tulajdonsága, hogy szállítás közben nem szórja a szemeket, öntisztuló. Ajánlott vetőmagok betárolására is. A betároló rendszer alkalmazásával az épület teljes mértékben feltölthető, esetleg belső siló tartályokba is.. A kitárolás az oldalajtón lévő csúszka felnyitásával kezdődik. Számításaink szerint ezen termes rendszer 50%-kal növelheti az épület kihasználtságát. További előny, utólag is beépíthető már meglévő épületekbe.

A kombájn tiszta anyag nem tárolható még rövid ideig sem, gyommagvak, zöld szármaradványok minőségi problémákat okozhatnak. A gabonatárolás egyik legfontosabb eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerû tisztítógépet? Üzembiztos, alacsony a vibrációja, könnyû telepíteni, pontos méretre osztályoz, kiválasztja a könnyû szennyeződéseket is, elő- és utó levegője van, rugalmas rosta rendszer, könnyen karbantartható, kevés kopó alkatrésszel rendelkezik. Egyszerû a rosta csere, alkalmas elő- és utótisztításra is, környezet barát, por kibocsátása alacsony.

A fenti kihívásnak 3. sz. ábrán bemutatott DAMAS tisztítógép megfelel. Tévhit, hogy ezek a berendezések nagyon drágák. Az egyszerûbb kivitelûek alig haladják meg a 2 millió Ft-ot. 30 t/ó előtisztítási teljesítmény esetén.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, hatásos ciklonok, szûrők használata ma már nélkülözhetetlen. Gondolt már arra, hogy a fogadógarat is rendelkezzen porelszívással? Minden esetben javasoljuk, hogy szakember határozza meg a fenti eszközök méretét, érdemes a gyártó ajánlását elfogadni.

Az elmondottak nem új dolgok, de igen jól mûködnek a dán farmokon.

Amennyiben a vázoltakkal kapcsolatban kérdések merülnének fel, kérem keressenek bennünket. Egyedi megoldásokra is a rendszer kiválóan alkalmas. Számos referencia hellyel rendelkezünk

SZEGÁNA Kft.
Szeged, Dorozsmai út 143. Tel/Fax 62 461 822
Kaposvár, Jutai út 16. Tel/Fax 82/510 254 60/ 475 974
Orosháza, Huba u. 51. Tel/Fax 68/418 780 30 9282 730
Karcag, Marsi-tó,
Tata,
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?