2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Genotípus és környezet kölcsönhatása a sertéstartásban

Agro Napló
A genotípus – környezet kölcsönhatás (interakció) azt jelenti, hogy eltérõ genotípusú egyedek adott környezethatásra különféleképpen reagálnak, az azonos genotípusú egyedek különbözõ környezeti viszonyok között eltérõ fenotípusos értéket mutatnak.
A genotípus – környezet interakció értelemszerûen elsősorban a kis h2 – értékû tulajdonságok alakításában érvényesül, ahol a fenotípusos variancia a legnagyobb. Ezek gazdasági súlya (a szaporasági tulajdonságokról, és a hízékonysági tulajdonságok egy részéről lévén szó) kiemelt jelentőségûvé teszi a téma vizsgálatát és gyakorlati adaptációját.

Az ábrán azonos környezetben termelő, eltérő genetikai potenciállal rendelkező populációk termelését modellezve az állapítható meg, hogy nagy genetikai értékû „C” genotípus adott környezetben nem éri el a kisebb képességû „A” és „B” genotípus teljesítményét, nem éri el végső soron azt a teljesítmény –(hozam) szintet, amelyre máskülönben a környezet színvonala predesztinálná. Gazdaságosság vonatkozásában csak az állapítható meg, hogy „B” és „C” populáció ebben a környezetben való termeltetése biztos hogy gazdaságtalan, „A” és „D” esetében lehet (valószínûleg) hogy nem.

A genotípus-környezet interakciók megismerésének jelentősége ezek alapján fontos

- egyrészt a tenyészértékbecslésben, ahol kísérletet kell(ene) tenni a genetikai potenciál megismerését gátló (a genetikai képességet elfedő, sőt torzító) környezeti tényezők kiiktatására. Voltaképpen ezt szolgálná a BLUP, amit mi is használunk. Ám ha ez nagyon jól mûködne, az azt jelentené, hogy Dánia, Hollandia és mások tömegének vennék a magyar sertésgenetikát a maguk retardált állományának feljavítására, s nem fordítva. Eltûnni látom azt a szellemi és anyagi tőkét, energiát, amit a 70-es, 80-as években láttam. Az állatkiállításokon import szülők első után – tenyésztett generációja jelenik meg hozzáadott magyar „tenyésztés” nélkül.
- másrészt az árutermelő telepeken is. Nagyon fontos lenne ugyanis annak tisztázása, hogy adott genotípusú populációk milyen környezeti feltételek mellett termelnek a legeredményesebben, illetve adott környezetben milyen genotípus (fajta, fajtakonstrukció, hibrid) választása, termeltetése indokolt.

Tulajdonképpen a genotípus – környezet harmóniájának, összhangjainak megteremtéséről van szó, a gazdaságosság optimalizálása érdekében. Az valószínûleg látszik, hogy a jövő minél magasabb szinten történő (igényes környezetben nagy genetikai potenciál), harmonizálásé, nem pedig az extenzív környezethez való genetika megtalálásáé. Az intenzifikáció persze tőkeigényes, ami nem gond egy stabil közgazdasági környezetben.
A kiszámíthatatlanul változó, tompítatlan input-output árakkal nem az az alapvető probléma, hogy adott időszakban jól megy – rosszul megy a sertéstartóknak, hanem az, hogy fékezi a jövedelem termelésbe való visszaforgatását, tartalékolásra késztet, s nincs jövőkép.

Mindemellett meggyőződésem, hogy egy mûködő sertéstelepen minden változtatásról szóló döntésnek – legyen az a genetikát, technológiát vagy takarmányozást érintő – az összes többi elem módosítását is érintenie kell (beleértve a menedzsment szemléletváltását is).

Alapprobléma, hogy a genotípus – környezet interakció – különösen több tulajdonságra – nem mérhető, inkább csak becsülhető. Legjobban a szaporítás színvonala orientál. Tekintsük kritikusan a saját eredményeinket (nem olyan könnyû ezt megtenni). Az alacsony h2 értékû tulajdonságokra érdemes koncentrálni, összevetve az adott genotípus csúcs eredményeivel.

A fogamzási eredmények mindig jelzésértékûek. A 90 % feletti NR, 85 % feletti fialás már jelent valamit. A kocaforgó számítási technika kérdése amennyiben kizárólag a két ellés közötti idő alapján számítják, lehet támpont. A fialási átlag már csak gazdasági súlyánál fogva is kiemelkedő jelentőségû. Neheztelve olvasom egy tenyésztő cég hirdetését, grafikonnal is illusztrálva: A mi kocáink átlagosan hétszer fialnak, 12,5 átlag malacot produkálva.
Az nincs mellette, hogy milyen feltételek között? Lehet, hogy a mi körülményeink között nyolcat sem. Emlékezetes a finn és a dán lapály honosításának buktatói.

Ha – az előbb elmondottak miatt – a jelenség maga (genotípus – környezet interakció) exactul nem mérhető, akkor tapasztalati, empirikus utat választunk. Melyik az a technológia, takarmány, klimatizálás, amellyel a mi fajtakonstrukciónkkal mások a legjobb eredményt produkálják, illetve melyik az a genotípus, amely – máshol – a mienkhez hasonló környezetben jobb – sokkal jobb eredményt ér el.

Nagyon jó lenne, ha létrejönne olyan regionális, specialistákból álló, cégtől független szaktanácsadói hálózat, akihez – akikhez – fordulni lehetne technológiai, takarmányozási, genetikai, állategészségügyi kérdésekkel. Nem kellene mindenkinek végigjárnia az adott problémakör buktatóit és zsákutcáit. Addig is üzemlátogatások kellenek. Nyilván mindenki félti a saját állományát állategészségügyi megfontolásokból, az ágazat előbbre jutása szempontjából azonban a leggyorsabban megtérülő beruházásként szervezett formában (lásd növénytermelési bemutatók) lehetőséget kellene biztosítani (a megyei állategészségügyi állomás FM hivatal, VHT segítséggel) a csoportos egyszeri látogatásra akár költségtérítéses formában is.

Dr.Gács Pál
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?