GUARDIAN<SUP>®</SUP> EXTRA a klasszikusok között

Agro Napló
Nemcsak a mindennapi életben, hanem a növényvédelemben is egyre több az olyan késztermék, hatóanyag, amely az idõk múlásával nem veszített jelentõségébõl. A klasszikus jelleg bevált és kedvelt minõséget is feltételez, hiszen enélkül az adott termék nem maradhatott volna tartósan a piacon. Ebbe a kategóriába tartozik a GUARDIAN® EXTRA is, melynek hatóanyagai az acetoklór és az atrazin a mezõgazdasági kemizálás korai szakaszában lettek kifejlesztve és azóta mit sem csökkent a fontosságuk. A GUARDIAN® EXTRA Magyarországi bevezetését követõen gyorsan a piacvezetõ termékek közé került a kukorica gyomirtó szerek között.
Legfőbb előnyei - hatékonyság, rugalmasság, egyszerûség



-A legtöbb kukoricában károsító magrólkelő gyom ellen sikeresen felhasználható.

-Rugalmas alkalmazhatóság. A gyomosodás és az időjárási körülmények alapján kijuttatható vetés után, kelés előtt, vagy korai állománykezelésként. A hatékonyságot pontos időzítés mellett az alkalmazásmód nem befolyásolja (1. ábra). Szélsőségesen száraznak mutatkozó időjárás esetén sekélyen talajba keverhető közvetlenül vetés előtt, vagy azzal egymenetben, esetleg közvetlenül a vetést követően.

-Széles körû felhasználhatóság. Bármelyik kukorica félében, így takarmány-, siló csemege-, és vetőmagkukoricában egyaránt alkalmazható. (Vetőmag előállításkor figyelembe kell venni a fajtatulajdonos véleményét. Tekintettel a csemege kukorica magas értékére szintén ajánlatos pontosan követni a gyártó javaslatait).

-Korlátozás nélkül felhasználható a köztermesztésben lévő kukorica hibridek gyomirtására.

-Tartamhatásának köszönhetően a sorok záródásáig, és azon is túl gyommentességet biztosít

-Egyszerûsége miatt kisebb a hibalehetőség. A hatóanyagok harmónikus arányát hosszas vizsgálatok eredményeképpen alakították ki, így a felhasználónak nem okoz fejtörést a két komponens adagjának külön-külön történő megállapítása. Túl a hatékonyságon a gyártók a hatóanyagarány beállításakor arra is figyelemmel voltak, hogy a gyomirtó szer a vetésváltást ne zavarja.



Javaslatok a hatékony felhasználásra



A GUARDIAN® EXTRA legegyszerûbb felhasználása a vetés utáni, kelés előtti kijuttatás. Átlagos időjárási körülmények között ez a könnyen kivitelezhető, általánosan alkalmazott eredményes módszer javasolt. Ha nem volt csapadék a vetés előtti napokban, akkor vetéstől a kukorica 3 leveles koráig bármikor felhasználható, figyelembevéve a várható időjárási körülményeket. Ha vetés előtt volt csapadék és gyomkelés valószinûsíthető a következő csapadékot megelőzően, akkor célszerû megvárni a gyomok tömeges kelését és akkor védekezni, mivel a GUARDIAN® EXTRA hatékony a kikelt egyéves gyomok ellen. Nehezen irtható gyomok, mint az évelő kétszikûek, vagy selyemmályva, szerbtövis jelenlétekor a GUARDIAN® EXTRA kombinálható 2,4-D-vel, leginkább kelés előtt, de alkalmazható szögcsíra állapotban is. Későbbi időzítésben biztonsági okok miatt célszerûbb dikamba tartalmú gyomirtószerrel történő együttes kijuttatás. Az állománykezelés idején a magrólkelő kétszikûek 2-3 levelesnél ne legyenek nagyobbak, míg az egyszikûek 1-2 leveles korban érzékenyek.



Száraz körülmények között a hatás biztonságosabbá tehető a preemergensen kijuttatott GUARDIAN® EXTRA sekély (2-3 cm) talajba keverésével is. Ez a mûvelet elvégezhető könnyû fogassal, seprőboronával, Cambridge hengerrel, stb. Közvetlenül vetés előtt kijuttatva a vetőgép után akasztott könnyû magtakaró fogas is hasonló munkát végez.



Czepó Mihály

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?