Hogyan vélekednek a szerencsések, akik már dolgoztak LAVERDA kombájnokkal?

Agro Napló
LAVERDA 2760 LX kombájn az új fülkével és minden kívánsággal együtt a megrendeléstõl számítva két hét alatt megérkezett- ami akkor nagyon megdobogtatta a mûszaki végzettségû 28 éves Kiss Attila szívét.
A kombájnnal búzát, rozsot, napraforgót és kukoricát arattak mindenki megelégedésére összesen mintegy 650 hektárnyit. A gép rendkívül tisztán, szinte tört szem nélkül dolgozott, pl. a learatott napraforgó I. osztályú minősítést kapott a szemtisztaság (98,5%) tekintetében. Karbantartása egyszerû, napi 10-15 percet vesz igénybe. A hûtőrendszer, a kiváló forgódobszûrőnek köszönhetően nem igényel szezon közbeni tisztítást. A teljes aratási szezon alatt mindössze néhány ékszíj utánfeszítését kellett elvégezni, amely a kiíváló minőségû beépíttet beépített alkatrészek alkalmazását tükrözi. A kombájn többnyire szalmaszecskázóval üzemelt, és így is kedvező fogyasztási értékek adódtak: 10-12lit./hektár. Az aratásnál a távolság sem akadály, hiszen tíz perc alatt vonulási helyzetbe lehet hozni a gépet, és biztonságosan lehet haladni közúton is. Mûszaki érdekesség a ferde felhordóban található behordó-ujjas dob, amely a nagytömegû termény eloszlását hivatott megoldani, és kizárja a felhordó szerkezetnél az un. „macizást”. Rozsnál ez kimondottan előnyös tulajdonság, mert nem engedi a hosszú szálú szalmát feltekeredni a motollára. Nedves, illetve gyomosabb betakarítási körülmények mellett a dobkosár-hézag be- és kilépő oldalának független, kabinból történő állítása rendkívül precíz cséplési munkát és minőséget eredményezett, amit az MCS (Multi Crop Szeparátor) használata kiválóan kiegészített. A 6 m-es abonavágóasztal a Schumacher-féle kaszameghajtásnak köszönhetően magasabb betakarítási sebesség mellett is (10 Km/h) tiszta vágást eredményezett. A Terra Control és Lateral Float által biztosított hossz- illetve keresztirányú talajkopírozó rendszer is tökéletesen mûködik. Jól döntöttek Kiss Attila és édesapja – ezt egy év távlatából mondják – hiszen a magyar kombájnpiacon középszerû árért minőségi gépet kaptak, amivel élvezet dolgozni.

600 ha feletti teljesítmény hiba nélkül…

A LAVERDA 2050 a múlt évi Agro+Mashexpo-n nyerte meg a szintén 28 éves Kiss Róbert tetszését, aki Tiszanánán dolgozik.

Nem nehéz megtalálni Kiss Róberték házát, hiszen a halványzöld épület mellett piros színével hivalkodik a gépudvar gyöngye a LAVERDA 2050-es, 5 szalmarázóládás, 195 LE-s kombájn.

A LAVERDA nagyon megbízható és nagyon gazdaságos gép egy családi gazdálkodó számára, aki bérmunkát is akar végezni. A 196 LE-s IVECO-AIFO motor kitûnően dolgozik, és nagyon mérsékelten fogyaszt. A teljesítménye sem marad el a várakozástól, sőt gabonában volt 30 ha-os napi csúcsbetakarítás is.

A 8-9 tonnás kukoricában is a napi 22-25 ha kényelmes napi „adag” a kitûnően klimatizált fülkében, ami igazán kellemes munka-körülményeket biztosít. A vágóasztal teljes szélességében bedobóujjakkal szerelt behordó-csigája gyomos termény betakarítása során is egyenletes beszállítást végez. A 600 ha tavalyi összes betakarítás meggyőző volt, hiszen semmilyen mûszaki probléma nem jelentkezett.

A LAVERDA 2050-es 350 üzemórát dolgozott Kiss Róbert keze alatt. Azt mondja, hogy a fogyasztása szalmaszecskázással együtt annyi, mint a hasonló teljesítményû JD-é szalmaszecskázás nélkül, tehát nagyon kedvező. Tapasztalati számokban kifejezve 12 liter/ha, szecskázó nélkül 8 liter/ha egész napos munkából visszaszámolva. A gyári gabona és az OROS 6214 kukorica adapter mindegyike kifogástalanul dolgozott.

Az elektronikus szelelőbeállítás és a jól beállítható rostaszekrény eredményezte a gyakran 99%-os tisztaságot a leadott és bevizsgált búzánál. Menetteljesítményben a délutáni órákban, ideális körülmények között 7-8 Km/h-t lehet elérni. Az igazán értékelhető visszajelzés az, amikor a LAVERDA munkáját láttán, az irigyek – mert belőlük van bőven – is megrendelővé lesznek, mint ahogyan ez már előfordult a közelmúltban.

A véletlenek szerencsés egybeesése LAVERDA kombájnt eredményezett…

Július 13-án érkezett meg Buru László harkányi gazdaságába a LAVERDA 2350 LX kombájn, amit – dologidő lévén – azonnal üzembe kellett helyezni. A 235 LE-s IVECO-AIFO motor gyönyörûen „zenélt”, hibátlanul dolgozott az elektrohidraulikus vezérlésû cséplő szerkezet és minden szerkezeti egység harmonikus egységet képezett. Az 500 ha feletti teljesítmény során – 250 ha gabona, 130 ha szója és közel 200 ha kukorica – nagyon megbízhatóan mûködött a LAVERDA. Mindössze egy vágóasztalban üzemelő kaszameghajtó ékszíj cseréjét kellet elvégezni, ami jelentős fennakadást nem okozott a munkában. A kukoricaaratáshoz Buru László megvásárolta az OROS 6214-es adaptert, ami az elsők közül került ki, ezért némi mûszaki korrekcióra szorult, ám utána kifogástalanul mûködött. Az adapter szárzúzó funkcióját gyakran ki kellett iktatni ill. „összesodrásra” kellett állítani, mert a gazdák egy része a kukoricaszárat is felbálázza. A szója betakarítását is nagyon eredményesen sikerült elvégezni, a cséplőtechnika – a jó beállíthatóságnak köszönhetően – szinte szemtörés nélkül dolgozott. A vágóasztalt sem kellett felszerelni speciális kiegészítőkkel, a „Terra Control” talajkopírozónak köszönhetően az alsó kötéseket is gyönyörûen be tudta takarítani.

A tisztaság tekintetében a gép kiválóan dolgozott, a betakarított terményféleségek szennyeződés tekintetében mindenütt 2%-on belül voltak, így nem volt szükség a termény további tisztítására. A mûszerezettség , a szemveszteség jelző és talajkopírozó mûködtetése, beállítása könnyû és megbízható. A 4,5-5 tonnás hozamú búzában átlagosan 6-6,5 Km/h-s haladási sebesség mellett a kombájn nagyon kedvező, 10 liter/ha fogyasztási eredményeket produkált.

A LAVERDA kidolgozása, hozzáférhetősége nagyon gondos, nagyfokú tapasztalatról és hozzáértésről tanúskodik. A vezetés kényelme, a fülke alacsony zajszintje, mind olyan előnyök, melyek összeadódva a használó kényelmét szolgálják. A nagy teljesítmény mellett sem jelentkeznek a fáradtság tünetei, amit korábbi gépek használata gyakran okozott. Tiszta hétköznapi komfortos öltözetben lehet dolgozni, lehet rádiózni, telefonálni és nem feltétlenül kell olajos koszos kézzel hozzányúlni a precíz technikai berendezésekhez.

Nagyon gyakorlatiasra sikeredett a kombájnon a terménykihordó csiga elhelyezése, hiszen magassága 3,6 m felett van, ami lehetetlenné teszi, hogy a szállítójármûvek beleakadjanak, és megrongálják. Nincs az a magasított jármû, ami kárt tehetne benne. Ugyanilyen szimpatikus a hasmagasság méretezése, hiszen a szétszabdalt, kisüzemi viszonyok között többször csak árkokon és mélyedéseken keresztül közelíthetők meg a területek. Az alacsony gépek itt gyakran fennakadnak, a LAVERDA kombájn azonban könnyen veszi ezeket az akadályokat. A kukorica betakarításánál is nagyon hasznos a cséplődob kialakítás. A 600 mm dobátmérő nyolc verőléce mellett további nyolc „inercia léc” vagy más néven ballasztrúd biztosítja a szükséges tehetetlenséget és megakadályozza, hogy egész csövek kerüljenek a dobba. Mûszaki érdekességek is vannak tehát a gépen. A természet színeitől eltérő piros festét önmagában is sokak figyelmét felkelti, odajönnek munka közben, nézegetik a LAVERDÁT és főleg a munka minőségét. Borítékolható, hogy közülük kerülnek ki majd a bérmunka megrendelők és a leendő gépvásárlók. A kombájn mögött sétálgatók ugyanis nagyon kevés szemet találnak – ha egyáltalán találnak – és a szalmaszecskázó kiváló munkáját is nagy megelégedéssel veszik tudomásul.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?