2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Hókristály rézbõl – permetezõszernek

Agro Napló
A rézpiacon van a legnagyobb túlkínálat gombaölõ szerekbõl – mondják a növényvédõ szer kereskedõk. És valóban, a nagy hagyományokra visszatekintõ rézgálictól a rézoxikloridon át napjainkban megkedvelt rézhidroxid hatóanyagáig igen széles a választék. A felhasználóért, - pontosabban a fizetõ vevõért – folytatott versengés erõs késztetésként nehezedik a növényvédõ szer ipar gyártmányfejlesztõire, hogy újabb és újabb a gyakorlatban is bizonyíthatóan megtérülõ tulajdonságokkal rendelkezõ készítményeket dolgozzon ki a vásárlói kör megtartása esetleg növelése érdekében.
Ilyen cél vezette a Griffin cég kutatóit is, amikor a rézhidroxid hatóanyaghoz egy olyan permetező szer formulát igyekeztek kialakítani, amelynek alkalmazása a kezelt növényre a legkisebb fitotoxicitási kockázattal jár, biológiai hatékonysága igen alacsony rézterhelés mellett is érvényesül és nem utolsó sorban a kezelést végző ember számára is kényelmes és egyszerû.
A Kocide márkanevû termékcsalád legújabb tagja a Kocide 2000 már magába foglalja ezeket a kritériumokat.
Vegyük sorjába a főbb jellemző tulajdonságait!
Mi a magyarázata a kisebb fitotoxicitási kockázatnak?
A Kocide 2000 készítményben a réz komplex polimerizált formában is megtalálható, ami azt jelenti, hogy ez a rézhidroxid formuláció egyidejûleg tartalmazza a kismértékben oldódó kötött formájú és az oldékonyabb komplexált rezet. Ebből következik, hogy az oldékonyság befolyásolásával szabályozza a Cu2+ ion ellátást és ezzel minimalizálja a fitotoxicitás esélyét.
Az alacsony rézterhelés mellett is kimagasló biológiai hatékonyságot egyrészt a rézhidroxid részecske méretének és a speciális hókristály szerkezetének köszönheti a készítmény. Ezek a tulajdonságok biztosítják ugyanis az igen nagy aktív rézion leadó felületet, amelyet tovább erősít a már említett komplexált és kötött rézion egy formulációban való együttes hatása.

Különböző készítmények biológiailag felvehető Cu2+ ion-tartalma

Készítmény

Biológiailag felvehető
Cu2+ ion-tartalom (ppm.)

Bordói keverék

2

Rézhidroxid WP

1

Rézoxiklorid WP

6

Kocide 101

2

Kocide DF

11

Kocide 2000

35



A következő táblázat pedig arról tájékoztat, hogy mekkora a különböző készítmények egységnyi mennyiségre vetített rézhatóanyagot biztosító aktív felülete. Különböző rézkészítmények rézion fedettségi mutatója

Különböző rézkészítmények rézion-fedettségi mutatója

Hatóanyag

Fedettség (m²/g)

Rézoxid

2

Rézoxiklorid

3

Rézhidroxidok

3-14

Bordói keverék

10

Tribázikus rézszulfát

12

Kocide 2000

40



Az ismertetett tulajdonságokkal rendelkező szerforma pedig a felhasználóbarát WDG formuláció, amely a már széles körben ismert könnyen és gyorsan diszpergálható – oldódó granulátumként kerül kereskedelmi forgalomba.
A gazdákat azonban még manapság is legtöbbször az egységnyi felületre kipermetezett réz mennyisége és a már távolról is jól látható kékre színeződött levélfelület igazítja el a szerválasztásban. A komplexált réz pedig nem fest olyan szép réz-kékre, mint azt a bordóilé használata során megszokhattuk. Érdemes tehát saját gyakorlati tapasztalatokra támaszkodni, a nagyapáinktól tanult tradíciók követése mellett. Ehhez pedig ki kell próbálni egy hókristály szerkezetû rézhidroxidot, amely szakmai kíváncsiság még többletkiadással sem jár, hiszen a Kocide 2000 permetező szernek nemcsak biológiai hatékonysága, de kezelési költsége is versenyképes a hasonló rézkészítményekkel.

Inczédy Péter
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?