Javítsuk a nyerstej minõségét

Agro Napló
Fejési technológia szerepe A kutatók véleménye: Osteras (1992) kalkulációja szerint az állomány tõgyegészségügyi gondjait 16-45 %-ban a gépi fejéssel és a fejéstechnológiával kapcsolatos tényezõk okozzák. A témával foglalkozók többsége a tõgy jó elõkészítését fontosnak ítéli, - a tõgyek tisztaságától függõen -, azonban törekedni kell a száraz elõkészítésre, amely elsõsorban a tõgybimbókra és azok közvetlen környezetére terjedjen ki (Facsar, 1980, Takátsy, 1991). Terjedõben van a fejés elõtti bimbófertõtlenítés, elsõsorban az un. "környezeti baktériumok" fejés elõtti elpusztítása érdekében (Kemp, 1993). Az elsõ tejsugarak kifejését, a források többsége fontosnak tartja (Achler és Haschka, 1986; Bíró, 1994). A mûveletet tiszta kézzel végezzük, különben a kézérintéssel átvisszük a tõgypatogéneket, az eddig fertõzésmentes tõgyekre, tõgynegyedekre.
A gépi utófejést a szakemberek többsége ma már ellenzi, egyrészt mert az állat hozzászokik az utófejéshez, és később utófejés nélkül nem adja le a tejet. Másrészt az utófejés növeli a fejési időt, így a fejőgép hosszabb ideig veszi igénybe a bimbókat, a kelyhek meghúzásakor pedig jelentős mennyiségû un. "fals" levegő szívódhat a fejőkelyhekbe (Hamann, 1987; Bak és Tóth, 1992; Glough, 1964).

A fejést követő bimbófertőtlenítés meghatározó jelentőségû a tőgygyulladás megelőzésében, mivel hatásaként csökkent a tőgypatogén csírák száma a bimbók felületén és ezáltal az új fertőzési arány is csökken (Horváth, 1990; Kemp, 1993; Bíró, 1994).

Galton et. al., 1989; mastitis megelőzése érdekében javasolja a) a jó tőgymasszázst, b) a hatékony tőgytisztítást, c) a próbacsészék használatát, d) a fejőkelyhek azonnali levételét, amint a tejfolyás 0,2 kg/percre csökken, e) a fejés után a tőgybimbók fertőtlenítését hatásos fertőtlenítő oldatba mártással.

A tőgyfertőzések terjedésénél a fertőzött tőgynegyedből származó tej, a bőrelváltozásokból eredő váladék igen jelentős forrás. A fertőzésátvitel csökkentésének megakadályozására a közös tőgytörlő ruhák helyett az egyszeri használatra gyártott tőgytörlő papírt ajánlják, vagy a törlőruhák, tehenenkénti, minden fejés utáni kifőzését. A fejő kezének fertőtlenítése nehéz. A fertőtlenítő oldatba mártott kézről, törléses módszerrel, a mintán 95 %-ban mutattak ki staphylococcusokat. Ezért ajánlják, hogy a fejő gumikesztyût viseljen.



Gyakorlati szempontok:



Célszerû arra törekednünk, hogy a tehén tőgyét ne fejés előtt próbáljuk megtisztítani a szennyeződéstől, hanem a fejések közötti időben teremtsünk a tehenek számára száraz tiszta környezetet.

Ügyeljünk a pihenőbokszok tisztaságára, az almozásra, az istállók, a karámok, a legelők és a felhajtóutak állapotára, tisztaságára. A tehenek körüli tisztaság (és száraz környezet) hozzájárul a jobb minőségû tej előállításához, csökkenti a tőgygyulladás veszélyét és megkönnyíti, lerövidíti a tőgyelőkészítési munkát.

A jó tőgyelőkészítés elősegíti a tejleadást és csökkenti a tőgyfelületen a baktériumok számát. A jó tőgyelőkészítés eredményeként tiszta, száraz és feszes lesz a tőgybimbó.

Ha a bimbó fölötti tőgyfelület nedves marad, fejés közben baktériumokkal szennyezett víz folyik a fejőgumi szájnyílásához, majd a vákuum hatására a fejőgumiba, ami rontja a tej minőségét és növeli a tőgygyulladás kockázatát. A tőgy felülete könnyen megszárad, könnyebben szárazra törölhető, ha csak a bimbókat nedvesítjük.

nem higiénikus, ha a bimbók felületét csupán a levegő szárítja meg. Ilyenkor ugyanis a szennyeződés (baktériumok) nagyobb része a bimbófelületen marad.

Az egyedi papír tőgytörlők használata a fertőzéstovábbítás mérséklése szempontjából ajánlatos.

A tőgybimbó felületének papírtörölközővel legalább 10 másodpercig való törlése (szárítása) a bimbókon lévő baktériumok számát a felére csökkenti, de a törlés a tejminőség szempontjából is eredményes. A tökéletes eredményt a jól elvégzett bimbótisztítás és - szárítás együttesen adja. Fertőtlenítőszeres tőgyelőkészítést soha ne abban a tudatban használjuk, hogy az a tőgybimbó felületén lévő összes mikroorganizmust eltávolítja. A tőgyelőkészítéshez használt fertőtlenítőszereknek csekély szerepük van a bimbófelület csíraszámának csökkentésében.

Egymenetes lehet a tőgyelőkészítés (tisztítás, fertőtlenítés, szárítás) fertőtlenítőszerrel és alkohollal átitatott egyszer használható papírkendővel. A kendő kissé durva anyaga segíti a mechanikai tőgyelőkészítő hatást, a benne található vegyi anyag a baktericidhatást, az alkohol a gyors leszáradást. Az alkoholos kendő a fejést végző dolgozó kezét is fertőtleníti, csökkentve a fertőzéstovábbítás lehetőségét.



Hatékony fejés utáni bimbófürösztéssel az új fertőzések aránya akár 50 %-kal is csökkenthető.

A nagy szomatikus sejtszámú teheneket a fejőházban utolsó csoportban ajánlatos fejni. Hatékony higiéniai eljárások alkalmazása esetén a potenciálisan fertőző tehenek elkülönítése kevésbé fontos. Ezzel szemben a S. aureus és a Strep. agalactiae fertőzött tehenek elkülönítése (mikrobiológiai vizsgálat után) fontos része lehet a tehenészet tőgygyulladás-kontroll programjának.



A fejés alapmûveletei



A tehenek fejésre való előkészítése nagyon fontos munkafolyamat, mivel helyes vagy helytelen elvégzése a következő munkamûveletek sikerére is hatással van. A fejésre jól előkészített tőgyből gyorsabb a tejleadás, kevesebb a visszatartott tej, a tehén fejés közben jobban „együttmûködik”. A tejleadás a különböző ingerek által kiválasztódó oxitocin hormon hatására indul meg. A kötött tartásnál - standfejés esetén - a vákuumszivattyú beindítása már ingert jelent, majd az edények, berendezések zöreje, a fejőköpeny megpillantása és általában a készülődéssel kapcsolatos tevékenységek ezt tovább fokozzák.

Ezeket ún. előzetes ingereknek nevezzük, amelyeket a közvetlen ingerek követnek, (pl. tőgytörlés, masszázs, az első tejsugarak kifejése).

A kötetlen tartásban az előzetes ingerek másképpen jelentkeznek. A mindennap azonos időbeni fejés, valamint a nagy termelés következményeként az állatok „érzik” a fejés kezdetét, a bejárat körül csoportosulnak, „egyesek” kezdik a tejet „folytatni”. Utána felhajtás következik, majd hosszabb-rövidebb ideig tartó álldogálás az elővárakozóban.

A tőgy előkészítésekor végzett tőgytisztítás és a törlés elhagyása sok problémát okozhat. A tőgytisztítást két ok indokolja. egyrészt a tisztaság, másrészt az ingerkeltés. A megfelelő tőgytisztaság biztosítása már a termelőistállóban kezdődik a rendeltetésszerûen kialakított fekvőhellyel és almozással. A fejőházban a túlságosan szennyezett tőggyel sokat kell foglalkozni, ami komoly időveszteséget okoz, továbbá a korlátozott idejû ingerhatás miatt is káros.

A kötetlen pihenőbokszos istálló egyik nagy előnye a tiszta tőgy. De ez nemcsak a fejésben jelent előnyt, hanem fontos tényezője a tőgygyulladások elleni védekezésnek is.

A nedves tőgyet fejés előtt minden esetben meg kell törölni. Esős időben az állat testéről a víz egy része a tőgy felé csorog a fejés közben a kehelygumik peremén összegyûlik. Ez ún. gyûrût képez, ami mikrobákban nagyon gazdag. A fejés közben a tőgy és a tőgybimbók veszítenek feszességükből, így az esetleg kórokozókban is gazdag vízgyûrû nagy része bekerül a fejőkelyhekbe. Ez egyrészt a tej fizikai és mikrobiológiai tisztaságát veszélyezteti, másrészt tőgygyulladások előidézője is lehet. További hátrányt jelent, hogy a nedves tőgybimbóról a fejőkehely lecsúszik, ami megnehezíti a dolgozó munkáját, aki gyakran elveszti türelmét, a tehenek ráléphetnek és kárt okozhatnak a berendezésben, szennyeződés kerül a tejbe. Ezek a szempontok vonatkoznak arra az esetre is, ha tőgymosást végzünk, de a tőgytörlést elhanyagoljuk.

Az előkészítés egyik fontos része a tőgytörléssel egybekötött masszázs. Ezt a mûveletet költségkímélés céljából gyakran elhanyagolják. Külföldön, de ma már hazánkban is, a nagy tejtermelő telepeken mindenütt alkalmaznak tőgytörlést erre a célra gyártott papírtörlőkkel. Ma már a tőgy mosásához praktikus vödrök, papírból, illetve textíliából készült tőgykendők, tőgymosó szórófejek és egyéb berendezések is rendelkezésre állnak.

Általában az a tapasztalat, hogy a sáros, piszkos tőgyet fejés előtt meg kell mosni, a nedves tőgyet (mosás nélküli fejés esetén is) mindig szárazra kell törölni. A tőgyet, tőgyhigiéniai szempontból, egyszer használatos papírtörlővel töröljük.

A tőgymosáshoz használt melegvíz előállítása jelentős energiát igényel, továbbá kb. 5 l/víz/nap/tehén mennyiségû szennyvíz is képződik, amelynek eltávolításához jelentős energia, munkabér, stb. szükséges. Ez éves viszonylatban jelentős összeget tesz ki.

A vizsgálatok szerint az előfertőtlenítéses tőgyelőkészítéssel a tőgybimbók baktériumszegénnyé tehetők. Nagyon kell ügyelni arra, hogy megfelelő minőségû és csak az OÉTI által engedélyezett szereket alkalmazzunk, továbbá, hogy a tőgytörlés minden esetben szakszerû legyen, nehogy a szer a tejben tejidegen gátlóanyagként jelenjen meg.

A tőgy törlése, illetve az így végzett masszázs után rögtön ki kell fejni az első tejsugarakat, amelyeket érzékszervileg meg kell vizsgálni. Ennek a mûveletnek három szempontból van jelentősége:

-a mikrobákban rendkívül gazdag első tejsugarak nem kerülnek a később fejt tejbe,

- kiváltjuk a tejleadás végső ingereit,

- a vizsgálatból fontos információkat nyerhetünk.



Az első tejsugarakat legjobb próbacsészébe fejni, amely lehet fekete, festett aljzatú, vagy sûrû szövésû hálóval fedett. Mindkettő arra szolgál, hogy a tejben esetleg kicsapódó pelyheket, nyálkát vagy egyéb elváltozásokat könnyebben észre lehessen venni vagy tanulmányozni. A próbacsészének főleg a kötött tartásban van nagy jelentősége. Az alomra fejt tejsugarakban lévő mikrobák kitûnő táptalajra lelnek az alomban, ahol elszaporodva tőgygyulladások állandó fenntartóivá válhatnak. Az első tejsugarak külön fejése ma már a fejőgéppel is megoldható. A tej elektromos fizetőképességének méréséből levonható következtetések gyakran biztos támpontot nyújtanak a tőgybetegségek felszámolására.

A fejést befejező munkamûvelet utolsó csoportja a tőgyfertőtlenítés. Ma már sokféle kézi és gépi (pl. vákuummal mûködtetett) tőgyfertőtlenítő berendezés áll rendelkezésre. A mártásos bimbófürösztéses és a spray megoldásig a gyakorlatban minden megtalálható. Ugyanez mondható el a tőgyfertőtlenítő szerekről is. Érdemes megemlíteni a légytaszítókkal kombinált szereket, amelyek használata elsősorban a nyári hónapokban javasolt, mivel a különböző bogarak nem zavarják az állatokat.

A fejés befejezése után a tőgybimbó záróizma 20-30 percig még nem záródik tökéletesen, ezért a tőgygyulladás veszélye a fertőtlenítés ellenére is fokozottan fennáll. Bár az állat a fejés után fáradt, szeretne lepihenni, ennek ellenére célszerû jó minőségû takarmánnyal (esetleg abrakkal) ellátni, hogy az azonnali lefekvést elkerüljük.





Dr. Bak János

FVM Mûszaki Intézet
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?