Kérdés-felelet a 2001 évi agrártámogatásokról

Agro Napló
A földalapú növénytermesztési támogatás igénybevételéhez kinek, mikor és milyen módon szükséges a talajvizsgálatokat elvégeztetni? A jelenleg is hatályos vonatkozó jogszabályok szerint a földhasználó kötelessége meghatározott idõközönként a talaj tápanyag-szolgáltató képességét meghatározó laboratóriumi vizsgálatokon alapuló méréseket elvégeztetni a termõföldön. Ezen követelmény teljesítése az agrárgazdasági támogatások biztosítása nélkül is kötelezõ! A talajvizsgálaton alapuló tápanyag-gazdálkodás alapvetõ feltétele az 5 évnél nem régebbi talajvizsgálat megléte, abban az esetben, ha földhasználó összefüggõ termõföld területe a 20 hektárt meghaladja.
A talajvizsgálathoz úgynevezett átlagminta vételt kell eszközölni. A mintavétel javasolt időpontja a betakarítást közvetlen követő időszak, amikor is a talaj mûvelhető nedvességi állapotban van. A mintavételi alapegység 5 hektár területenként 1 átlagminta. A mintavételi eszköz talajfúró, ennek hiányában kézi ásó. Célszerû mintavételi alapegységenként a terület képzeletbeli átlói mentén minimum 20 helyen - szántóföldön 0-25 cm, gyepterületen 0-10 cm, szőlőnél és fás gyümölcsösökben 0-30 és 30-60 cm-es mélységben - leszúrással mintát venni és azt vödörben igen alapos keveréssel homogenizálni. Az így előállított keverék-talaj 1 kg-nyi mennyisége képezheti az átlagmintát, amelyet mûanyag zacskóba töltve kell eljuttatni a vizsgáló laboratóriumba. A mintákon fel kell tüntetni a mintaazonosító cédulán a földhasználó nevét, a terület helyrajzi számát, a talajminta származási helyét. Több minta esetén célszerû a mintákat sorszámozni. A földhasználónak 5 hektáronként kell egy talajmintát bevizsgáltatnia, melynek költsége egy hektárra számítva 450 forint körüli költséget jelent.
A talajtápanyag-vizsgáló laboratóriumok pontos címéről a megyei Növény-Egészségügyi és Talajvédelmi Állomások, valamint a falugazdászok informálják az érdeklődőket.
A fiatal agrárvállalkozók támogatására benyújtott pályázathoz milyen konkrét hatósági állásfoglalások, engedélyek, nyilatkozatok és bizonylatok csatolása szükséges?
A pályázati felhívásban előírt és a fejlesztés jellegének megfelelő hatósági engedélyeket, bizonylatokat és nyilatkozatokat mellékelni kell, melyek a következők: adás-vételi szerződés, vagy szerződések, árajánlatok, ingatlan esetén a tulajdoni lapot(kat), a szakirányú végzettséget igazoló oklevél másolatát, a legalább egy éves szakmai gyakorlat meglétét igazoló dokumentumokat, tervezői költségvetést, építési engedélyt (elvi), szükség esetén az I.fokú építési hatóság igazolását, szakvállalói tételes árajánlatot, banki nyilatkozatot, erkölcsi bizonyítványt, az illetékes Földmûvelésügyi Hivatal igazolásait a regisztrációról, a mûvelt szántóterület nagyságáról, a nettó éves árbevételről, a mezőgazdasági tevékenység árbevételi részarányáról, a foglalkoztatottak számáról, a belterületi ingatlan mezőgazdasági célú, legalább 5 éves időtartamú hasznosíthatóságáról.
Ki jogosult a pályakezdő fiatal agrárszakemberek alkalmazásának támogatására?
A pályázat benyújtására jogosultak a mezőgazdasági termelő tevékenységet végzők abban az esetben, ha a mezőgazdasági tevékenységből származó éves árbevételük meghaladja a 30 millió forintot, az elmúlt 5 évben gazdálkodásukat legalább két évben nyereségesen folytatták, az általuk használt szántóterület nagysága a 300 hektárt nem haladja meg.
Jogosultak továbbá:
- az új szolgáltató szövetkezetek, amelyek taglétszáma legalább 20 fő és szövetkezeti árbevételük eléri, vagy meghaladja a 75 millió forintot, emellett rendelkeznek a termékpályás szövetkezeti szövetség támogató nyilatkozatával.
- azon gépkörök, amelyek legalább 50 fős taglétszámmal rendelkeznek és pályázatukhoz csatolják a Gépkörök Országos Szövetsége támogató nyilatkozatát. - azon TÉSZ-ek (FVM által elismert zöldség-gyümölcs termelői értékesítő szervezetek), amelyek a szakágnak megfelelő termékpályás szövetkezeti szövetség támogató nyilatkozatával rendelkeznek.
A támogatás a tartalmilag és formailag megfelelő pályázatok befogadása esetén a támogatási forrás-előirányzat felhasználása mértékéig történik.
Mikortól és hogyan igényelhető a takarmánygabona szükséglet megvásárlásának támogatása?
Takarmánygabona megvásárlására pályázatot szükséges elkészíteni, amely 2001 július 15-től - 2001 december 31-ig összesen két alkalommal nyújtható be a területileg illetékes megyei (fővárosi) Földmûvelésügyi Hivatalhoz. A pályázóknak maximum 12 havi gabona takarmányszükségletük pénzintézettől, vagy közraktártól felvett, legfeljebb egy éves lejáratú hitel segítségével, kizárólag gabonatermelőtől vagy integrátortól történt vásárlást kell igazolniuk a kamattámogatás igénybevételéhez. Ennek mértéke a hitelszerződés megkötésekor érvényes jegybanki alapkamattal számított kamat összegének 40 %-a. A támogatás elnyerésének lényeges feltétele, hogy a takarmánygabona szükségletet a pályázó 2001 július 1 és 2001 december 31-e között vásárolja meg.
Melyek a birtok-összevonási célú termőföld vásárlás támogatás elnyerésének feltételei?
Támogatásban az a földvásárlás részesíthető, melynek tárgya az ingatlan-nyilvántartásban szántó, gyep, szőlő, gyümölcsös, kert vagy erdő mûvelési ágban szerepel. A vevő meglévő tulajdonával azonos vagy - a település határától függetlenül - ahhoz csatlakozó dûlőben van, illetőleg erdő esetében a meglévővel azonos településen fekszik, vagy a már meglévő erdőnek az erdőterv szerinti része ahhoz csatlakozik. A terület nem részarányként van nyilvántartva. További feltétel, hogy a vevő meglévő és támogatással megszerzett termőföld területének együttes nagysága a 210 Ak-t, illetőleg erdő esetén a 6 hektárt meghaladja, termőföld területének együttes nagysága azonban a 2000 Ak-t, illetve a 100 hektárt nem haladhatja meg. A támogatás folyósításától számított 5 éven belül a termőföld nem idegeníthető el, más célra nem használható, vagyis a mûvelési ágnak megfelelő tényleges mező-, illetőleg erdőgazdasági termeléssel kell a területet hasznosítani. Erdősítésre milyen címen kérelmezhető támogatás, és kitől kapható ezirányú tájékoztatás?
Erdőtelepítésre, az erdőszerkezet átalakítására és fásításra igényelhető támogatás az alábbiak szerint: Az erdőtelepítés mûszaki befejezéséig az új erdő telepítési munkáihoz, ideértve a tervezést, a talajelőkészítést, az erdősítést, valamint az ápolást. A telepítés befejezésétől számított 10 éven belül a befejezett erdősítések ápolásához.
A mező- és legelővédő erdősávok, továbbá az utak, a vasutak, a csatornák, a vízfolyások mentén a települések bel- és külterületein a talajvédelem és egyéb védelem érdekében erdősávok, illetve fásítások tervezéséhez és kivitelezéséhez. Az erdőállományok szerkezet-átalakításához.
A törzsültetvények, gépgyûjtemények külön rendelet szerinti létesítéséhez, korszerûsítéséhez azok termőre fordulásáig. A pályázat ügyében részletes felvilágosítást adnak a területileg illetékes erdészeti hatóságok, melyek igazgatóságai a következő városokban találhatók: Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg. Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?