Keverõ-kiosztó kocsis takarmányozás és a keverék aprítottsága

Agro Napló
A TMR (komplett monodiétikus) takarmányozási technológia esetén a tehenészet tehéncsoportjainak (általában külön-külön) olyan keveréket készítenek, - gépesített takarmánykeverés-kiosztás során -, amely a tehéncsoport-tehenei számára minden szükséges összetevõt tartalmaz, amelybõl a tehenek „ad libitum” fogyaszthatnak. Ez azt is jelenti, hogy a tehenek minden összetevõt aprítva (és keverten) kapnak, és már természetes szálhosszúságú szénát sem ehetnek. Megállapítható tehát, hogy a tehenek strukturális rostellátottsága a gépesített takarmányozási technológiától, annak mûködtetésétõl függ.
A szilázs a szenázs készítésekor, az abrakkeverék készítésekor, a keverő-kiosztó kocsi feltöltésekor, a keverés (a szálastakarmányok aprítása) során a takarmány-összetevők hosszúsága, szemcsemérete csökken. Az aprítottsággal együtt csökken a takarmányok strukturális hatékonysága. Elegendő strukturális rost hiányában a szarvasmarhák kérődzése-, emésztése elégtelen, a bendőtartalom pH-ja törvényszerûen eltolódik a savas irányba. Következménye lehet az emésztés-, a termelés-, a szaporodás egyedi képességeinek csökkenése, a tehenek megbetegedése és selejtezése akár elhullása is.

Mai takarmányozási ismereteink szerint a TMR takarmányozás, technológia kifejezetten a nagyüzemi tehenészetek takarmányozási megoldása. A hazai tehénállomány mintegy 70 %-a található nagyüzemekben, ezért a TMR takarmányozási techológiák és a strukturális hatékonyság vizsgálata a tehenészeteink többségét érintő téma.

A takarmány aprítottságának hatása a tehénállományra

Ha a tehenek takarmányadagjában, a rostellátottság a minimum szint alatti, a teheneknél, megfigyelhető az alábbi anyagcserezavarok közül egy vagy több.

Anyagcserezavarok:
  • a teljes szárazanyagtartalom csökkent mértékû emésztése,
  • a fejt tej csökkenő zsírtartalma,
  • oltógyomor helyzetváltozás gyakoribb előfordulása,
  • a bendő parakeratózis, az acidózis a kövér tehén szindróma, a laminitisz, előfordulásának növekedése.
    Az előzőek úgy is megfogalmazhatók, hogy a szálasban gazdag takarmányozáskor a tej mennyisége relatíve kevesebb, a tej zsírtartalma sok, és nincs tehén (állat) egészségügyi mellékhatás. Az abrakban gazdag takarmányozáshoz sok a tej, de kevés a zsírtartalma. Szénhidrátban gazdag takarmányozásnál kevés a tej és közepes a tej zsírtartalma.

    Mind az abrakban gazdag, mind pedig a cukorban gazdag takarmányozáskor a fenti negatív tehén-egészségügyi hatásokkal kell számolnunk.

    Több szerző megállapítja, hogy ha a tehenek el is fogyasztják a szükséges mennyiségû nyersrostot, de azt túl finomra aprított formában, a teheneinknél ugyan úgy megfigyelhetők az előzőekben felsorolt anyagforgalmi zavarok, mint a rosthiányos takarmányozásnál.

    Azon tehenészetekben, ahol naponta, tehenenként 2,5-3 kg hosszúszálú szénát is bekevernek az etetett (kevert) takarmányok közé, a kutatók egybehangzó véleménye szerint, nem várható, hogy bármi állategészségügyi probléma is legyen a többi takarmányrészek túlzott aprítottsága miatt.

    Ha nincs széna, akkor a meglévő takarmányféleségek válogatásával, azok óvatos aprításával is biztosíthatjuk, bizonyos szintig a strukturális rostigényt. Ehhez ajánlott a Penn State szeparátor használata, amellyel hosszméret-elosztás analízis végezhető.

    A TMR keverék aprítottságával kapcsolatos irányelvek

    Elkészült a Penn State szeparátor 3 szitás változata. A harmadik szita 1,18 mm-es furatokat tartalmaz. Nagy tejtermelésû tehenek számára készítendő TMR keverék aprítottsági fokára, az új Penn State javaslat úgy szól hogy:
  • a minta 2-8 súly %-a maradjon a felső szitán,
  • a minta 30-50 súly %-a a középső és az alsószitán,
  • a minta nem több mint 20 %-a az alsó serpenyőben maradjon. Az aprítottság üzemi ellenőrzéséhez rendelkezésünkre áll a Penn State szeparátor 2 szitás változata.

    Ideális esetben, a TMR keverékből vett mintában 10 %-nál több a 19 mm-nél hosszabb részek aránya. Az USA nagyüzemi tehenészeteiben megfigyelték, hogy a TMR minták jelentős részénél csak 3-8 % maradt a felső szitán. Ebből az következik, hogy e TMR

    mintáknál, kevesebb mint 1 %-ban fordul elő 38 mm-nél hosszabb szálú rész, amely ellentmond a régóta bevált gyakorlati szabályoknak.

    Általánosan elfogadott szabály, hogy a nagy tejhozamú tehenek TMR keverékéből 6-10 % a felső szitán, 30-50 % a középső szitán, 40-60 % az alsó serpenyőben maradjon.

    A takarmány-aprítottság és a bendőmûködés

    Az etetett takarmányok bizonyos szálhosszúsága, szálhosszúság aránya elengedhetetlen a bendő megfelelő mûködéséhez. A tehén által elfogyasztott takarmány aprítottságának növekedésével csökken a kérődzéssel eltöltött idő, és csökken a bendő pH-ja. Ha csökken a kérődzési idő, csökken a nyáltermelés is, amely pedig szükséges a bendő normális mûködéséhez.

    Túlaprított takarmány (takarmánykeverék) etetés, hatására csökken a bendőben az acetát/propionát arány, csökken a pH, amely a tej zsírtartalmának csökkenéséhez vezet. Amikor a bendő pH 6,0 érték alá csökken, a cellulózbontó mikroorganizmusok növekedése ezáltal gátolt, a proprionát termelő mikroorganizmusok tevékenysége pedig megélénkül.

    A takarmány aprítottságának növelése, növeli a szárazanyag-beviteli lehetőséget, ugyanakkor csökken az elfogyasztott takarmány emészthetősége, amelynek eredményeképpen a takarmányrészek kevesebb időt töltenek a bendőben.

    Az apróbb részekből álló takarmánykeverék, rágás- és nyelés után kerül a bendőbe, ugyanakkor nem vagy csak kis része kerül ismételt rágásra a kérődzéskor. Ez az oka annak, hogy az apróbb takarmány gyorsabban hagyja el a bendőt. A növekvő bendőforgalom egyben növekvő szárazanyag bevitelt is jelent.

    A takarmány (takarmánykeverék) apróbb része, kevesebb időt tölt a bendőben mikrobiológiai emésztést biztosító környezetben, ezért csökkent az apróbb részek emészthetősége. Az apró rostrészek emészthetősége különösen csökken.

    Ajánlott nyersrostbevitel a tehenek egészségének fenntartásához

    A takarmányadagban a nyersrosttartalom többsége strukturális hatékonysággal bíró rost (megfelelő méreteloszlású szálas rostos anyag) kell hogy legyen. Ajánlott napi nyersrost bevitel legalább a tehén testtömeg 1,1-1,2 %-a. Ajánlott-, napi-, strukturális hatékonysággal bíró szálas nyersrost-bevitel a tehén testtömeg 0,75-1,1 %-a közötti mennyiségben javasolt.

    Ha a szilázs, szenázs, a TMR keverék túlzottan aprított, akkor a 0,75 testsúly % mint minimumhatár helyett, a 0,85 testtömeg % mennyiségû szálas nyersrost bekeverését tartják indokoltnak.

    Ha alacsony nyersrost-tartalmú anyagokkal takarmányozunk, akkor az előzőből eltérő irányelvek figyelembevétele javasolt. A takarmány strukturális hatékonysága függ a takarmány fajtájától, szárazanyag-tartalmától és fizikai formájától, szálhosszúságától.

    Aprítottság-értékelés Penn State szeparátorral

    A szeparátor 2 szitából és egy serpenyőből áll. Méréshez alul helyezzük el a lyuk nélküli serpenyőt. A serpenyőre (középre) helyezzük a 8 mm-es lyukakkal ellátott ún. „középső szitát”. A takarmánymintából 1500 cm3-t (1,5 litert) helyezünk a felső szitába és annak felületén elterítjük. Vízszintes asztalon mozgatva a szitákkal 5x8 = 40 rázást végzünk. A szitálással 3 hosszméret szerinti frakció készül, amelyek súlyát tizedgramm pontosságú mérleggel megmérjük. Kiszámítjuk a szitákban és a serpenyőben lévő anyagok súly %-át. A mért súly %-okat diagrammon ábrázoljuk, bejelöljük a két mérési pontot és összekötjük. A diagram vízszintes tengelyén van a takarmány részek hosszmérete, és a Szeparátor sziták furatátmérője, a függőleges tengelyen a takarmány hosszméret %-os előfordulása. Mindkét tengelyen a beosztás eltér a lineáristól. A diagramról leolvasható, hogy a TMR keverék kellően aprított, túlaprított, vagy alulaprított. Mivel a Penn State szeparátor egy „üzemi mûszer” így a szeparátorral rendelkező tehenészetnek lehetősége van a keverék mért aprítottsága alapján a takarmányozási technológia módosítására, formálására úgy, hogy „ne következzen be” a tehenek következményes megbetegedése és selejtezése.

    Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Penn State szeparátorral rendelkezik, a szeparátor használatával kapcsolatos tapasztalataival szivesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

    Dr. Bak János
    FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, Gödöllő

    Dr. Kerényi János
    Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.

    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?