Elsőként egy hasznos tanács. A bogyós gyümölcsûek elég hosszan érnek, de általában egyszerre nem sokat teremnek. Ezért célszerû a folyamatosan érő gyümölcsöket mindig frissen, teljesen beérve leszedni, megmosni, előkészíteni (szamócát, málnát kicsumázni, ribiszkét lebogyózni, stb.), és elrakni fagyasztó szekrénybe. Így, amikor befejeződik a bogyósok érése, egyszerre tudjuk őket feldolgozni, sőt különösen finom, vegyes termékeket is készíthetünk. A bogyósok elsősorban dzsem, íz, szörp, vagy zselé készítésére alkalmasak. Ha a gyümölcsöt ledarált vagy áttört állapotban cukorral főzzük és sûrítjük, gyümölcsízt kapunk. Készítéséhez a legérettebb gyümölcsöket válogassuk ki, mert ezeknek legmagasabb a cukortartalma. A gyümölcsöt először cukor nélkül főzzük a kívánt sûrûségûre, és utána adjuk hozzá a cukrot, kilónként 20-60 dkg-ot, ahogy a gyümölcs édessége megkívánja. Ezután már csak rövid ideig főzzük, mert különben a cukor karamellizálódik és ez íz- és színváltozással járhat. A dzsemek abban különböznek az ízektől, hogy darabos gyümölcsöket is tartalmaznak. Szörp készítéséhez a gyümölcsöt törjük meg és keverjük össze kevés vízzel, tegyük tüllzacskóba, vagy gézbe és felfüggesztve hagyjuk legalább 10-12 órát csöpögni. 1 kg szörphöz 65 dkg cukrot és 35 dkg levet számoljunk. Állandó keverés mellett oldjuk fel a cukrot és főzzük fel, a habot szedjük le. Ha nem akarjuk, hogy bármi is kárba vesszen az értékes gyümölcsökből, akkor a lecsepegtetés után megmaradt gyümölcshúsból - átpasszírozás után - készítsük a dzsemet. Ha teszünk hozzá néhány egész szem gyümölcsöt is, kiváló lehet süteménytölteléknek.
A gyümölcsöket keverhetjük is, nagyon finom a vegyes bogyós lekvár, vagy az egres málnával, a ribiszke pedig szamócával keverve. Ha a termékeinket kevesebb cukorral szeretnénk elkészíteni, ezt is megtehetjük. Ebben az esetben viszont a dzsemekhez, ízekhez tegyünk pektint, pl. zseléfix formájában.
A bogyósok tarósításával elkezdődik az egész nyáron át tartó befőzési láz. Kísérletezzenek bátran, ízesítsenek, fûszerezzenek. Sok sikert kívánok a különleges csemegékhez.
Stégerné Máté Mónika
egyetemi tanársegéd