2024. augusztus 15. csütörtök Mária

LIMAGRAIN Magyarországon

Agro Napló
Bõvülõ választék LG kukorica –és napraforgóhibridekbõlA Limagrain termékei már közel 10 éve jelen vannak Magyarországon. Ezen idõszak során igazolódott, hogy Európa vezetõ kukoricanemesítõ cégcsoportja olyan kiváló tulajdonságokkal bíró kukorica és napraforgó hibrideket tud partnereinek ajánlani, melyek a magyarországi éghajlati és termõhelyi viszonyokhoz nagyon jól alkalmazkodnak. Az elismert hibridek száma gyorsan nõ, s a termékfejlesztés lendülete napjainkban sem hagyott alább. A Limagrain új generációját képviselõ LG hibridkukoricák egész fajtasora került minõsítésre, s néhány év után napraforgó fajtasorunk is már az egyik legversenyképesebbnek tekinthetõ.
Limagrain a világon



A Limagrain neve, története és sikere a vetőmaghoz kötődik.

A vállalat szellemi, genetikai és pénzügyi forrásainak összpontosításával a hetvenes években jelentős eredményeket ért el a nemesítés és a vetőmag-forgalmazás területén, s Európa-szerte ismertté vált. Az LG hibridkukoricák piaci sikere lehetővé tette a kutatási és nemesítési tevékenység további erősítését, nemesítő-állomások és kísérleti hálózat létrehozását, majd pedig szántóföldi vetőmagok, virág-, és zöldségvetőmagok nemesítésével foglalkozó vállalatok megvásárlását.

A kialakult cégcsoport a Limagrain Szövetkezet, s mind a mai napig az alapító farmerek tulajdonában van. Éves árbevétele 5,7 Mrd FF, alkalmazásában 4800 ember áll, s több mint 20 országban van jelen termékeivel.



Az üzleti tevékenység főként Európára koncentrálódik (78 %), ugyanakkor Észak-Amerikában a szántóföldi növények, míg Ázsiában a zöldségfélék vetőmagjainak értékesítése dinamikus növekedést mutat.

A hibridkukorica vetőmag nyugat-európai piacán a Limagrain az első helyet foglalja el, több mint 26%-os összesített piaci részarányával. Ugyanakkor az egyik legnagyobb őszi búza nemesítő cég is Európában, piaci részaránya mintegy 20%. A Limagrain szántóföldi vetőmagokat forgalmazó vállatok világversenyében a negyedik helyen áll.



Kelet-Európában a vetőmageladások gyors ütemben növekednek, s a feltörekvő piacokra egy új szervezet alakult: a Limagrain Central Europe. A régióhoz tartozó országokban történő vetőmag-forgalmazásra Limagrain tulajdonú cégek alakultak meg.



Limagrain Magyarországon



A Limagrain magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. A Limagrain Magyarország Kft.-ben jelenleg 17 munkatárs dolgozik, a vetőmag-forgalmazás mellett vetőmag-előállítás, nemesítés és termékfejlesztés folyik.



Kereskedelmi stratégiánk alapja a hosszú távú együttmûködések létrehozása kiemelt forgalmazóinkkal, melyek a Raiffeisen Agrárház Kft., KITE Rt., IKR Rt. valamint a Bóly Rt.



LG kukoricák és napraforgók



A 2001/2002-es értékesítési szezonban 12 hibridkukorica és 5 hibridnapraforgó vetőmagját ajánljuk partnereink figyelmébe.



Kukorica táblázat

Napraforgó táblázat



Az LG hibridkukoricák elismertségét, sikerét az LG 23.06 és az LG 23.72 nevû hibridjeink alapozták meg. Mindkettőre jellemző a kiváló termőképesség, illetve a nagyon kedvező szemnedvesség tartalom. A gyakorlatban igazolódott, hogy jól tûrik a szárazabb viszonyokat, illetve a kedvezőtlenebb termőhelyi adottságokat. Jellemzőjük továbbá a zöldszáron érés és a rendkívül kedvező szem/csutka arányú csőtípus.



A folyamatos termékfejlesztés eredményeként hibridjeink köre egyre bővül, újdonságainkból kiemelendő az LG 23.05 és az LG 23.93. Az előbbit jellemzi a FAO 200-as csoportból kimagasló termőképessége, az utóbbit a FAO 300-as hibridek erős mezőnyében is kitûnő termőképessége és az ehhez párosuló meglepően alacsony szemnedvesség tartalma.



A középérésûek (FAO 400-as éréscsoport) közül kiemelten ajánljuk az LG 24.47 elnevezésû hibridünket, melyről az idei évi széleskörû termesztési tapasztalatok alapján bebizonyosodott, hogy a jó termőképesség és a nagy termésstabilitás egyaránt jellemzi. Gyengébb termőhelyeken, illetve szárazabb viszonyok között is termeszthető. Az éréscsoportban az LG kínálata folyamatosan erősödik, ennek egyik bizonyítéka az LG 24.25 nevû új hibridünk, mely kitûnő termőképességével és kedvező szemnedvességével optimális választási lehetőséget kínál a termelők számára.



Napraforgó hibridjeinkre általában a nagyon magas olajtartalom, a kiváló kaszat- és olajtermés, valamint a betegségekkel szembeni igen kedvező rezisztenciális tulajdonságok a jellemzőek. Külön említést érdemelnek a DIABOLO és a MAGNUM nevû új hibridjeink, melyek olajtartalma a versenytársaknál 3-4%-kal magasabb! Mindez úgy valósul meg, hogy közben a kaszattermés is kitûnő, s e két meghatározó tulajdonság nem gyengíti egymást!



A Limagrain Magyarország Kft. a 2002-es vetési időszakra olyan versenyképes kukorica és napraforgó termékválasztékkal áll rendelkezésre, mely az ország egész területén, intenzív és extenzívebb termesztési eljárásokhoz egyaránt optimális választási lehetőséget kínál.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?