2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Liszteskék elleni hatékony védelem

Agro Napló
Kevés olyan rovarkártevõ található fel a növényházakban, amely annyi kellemetlenséget okoz, mint a molytetû vagy más néven liszteske. Ezek a parányi molylepkére emlékeztetõ állatok egyes, számukra kedvezõ évjáratban és helyzetben valóságos „rémei” a kertészeknek.
A molytetvek biológiája és kártétele



A növényházakban két molytetû faj károsít. Az üvegházi liszteske a trópusokról és szubtrópusi területekről terjedt el az egész világon. Melegigényes faj, de egyre inkább alkalmazkodik az alacsony hőmérséklethez. A gyapotmolytetû az utóbbi években került be az országba, és rendkívüli növényvédő szer ellenállósága teszi még félelmetesebbé. A két fajt csak a nagyon gyakorlott szem tudja megkülönböztetni egymástól.

Az egész liszteske népesség a levelek fonákján él és károsít, a kifejlett repülő alakok, a nehezen észlelhető tojások, a helyhez kötötten élő, pajzstetû-szerû lárvák, valamint bábok egyaránt. Egy-egy nőstény több száz tojást rak, s növényházi körülmények között évente 10-20 nemzedékük is kifejlődhet.



A kártétel megnyilvánulásai a következők



¨ Szívogatásuk miatt a növények legyengülnek, a termés mennyisége csökken. Ha a fiatal növényeket nagy tömegben lepik el, akkor azok fejlődése szinte leáll.

¨ A rovarok által ürített ragacsos mézharmaton megtelepszik a korompenész és szennyezi a növényt.

¨ A kifejlett rovarok vírusvektorok, az uborka és a paradicsom virusos betegségét terjesztik.



A védekezés nehézségei



A rovarölő szerek hatása – sajnos – minimálisra csökkent azokon a területeken, ahol hosszú idők óta permeteznek ellenük. Az ország hagyományos hajtató területein (pl.: Szeged és Szentes környékén) ez már általános jelenség. A kártevők rezisztenciája szinte minden korábban csodaszernek tûnő hatóanyaggal szemben kialakult.

Nehezíti a helyzetet, hogy a szerek döntő többsége kizárólag a repülő alakokat képes pusztítani, s ezek az össznépességnek legfeljebb 5 %-át jelentik. A tojások, lárvák és bábok ellen hatástalanok.

Nyaranta tömegesen jelennek meg a liszteskék a mezőgazdasági területeken, a kertekben, a növényházak környezetében. Ősszel, amikor az idő hûvösebbre fordul, nagy számban települnek be a termesztő berendezésekbe.



Új védekezési lehetőségek



A közelmúltban két új, az ez idáig használt készítményektől teljesen eltérő hatóanyag tartalmú rovarölő szer engedélyezésére került sor.



Készítmény

Hatóanyag

Dózis

Élelmezés egészségügyi

Admiral 10 EC

priproxiten

0,05 %

3

Mospilan 20 SP

acetamiprid

0,25 kg/ha

3





Az Admiral 10 EC felhasználására paradicsomban, uborkában és paprikában van lehetőség. Mint rovarnövekedést szabályozó készítmény (juvenoid) a lárvákra fejti ki hatását,s ezek elszíneződve pusztulnak. A tojások és a kifejlett rovaralakok ellen közvetlen védőhatása nincs. Hatástartama igen kedvező, 4-6 héten keresztül megfelelő védelmet biztosít.

A permetlé mennyiségét a növényállomány fejlettségétől függően célszerû változtatni, de a koncentrációt (0,05 %) tartani kell a megfelelő biológiai hatás eléréséhez. Hajtatott uborkában a permetléhez tapadásfokozó készítményt kell adagolni.

Fürkészdarazsat alkalmazó biológiai védekezéshez úgy illeszthető a legjobban, hogy a hasznos paraziták kihelyezése előtt egy-két permetezéssel radikálisan megtisztítjuk a növényeket a kártevőktől.

A Mospilan 20 SP felhasználása szintén paradicsomban, uborkában és paprikában lehetséges.

Ez a készítmény kiváló felszívódó tulajdonsággal rendelkezik és elsősorban a repülő liszteskék ellen hatásos. Mivel a növényben jól transzlokálódik hatása igen gyors. Hatástartama 10-14 nap!

Különösen erős molytetû fertőzés esetén az Admirál 10 EC és a Mospilan 20 SP kombinált alkalmazása kiemelten javasolható, a hatásspektrum pedig meggyőzően széles !

Gazdaságossági megítélés alapján paradicsomkultúrában burgonyabogár, levéltetû és liszteskék együttes fertőzése esetén fentiek prioritása mellett egy másik változat , a Mospilan 3 EC készítmény is javasolható , hasonló kombinációs megoldásban is.



Az említett rovarölő szerek a fajlagos költségeket tekintve rendkívül előnyös lehetőségeket kínálnak!



Mándoki András

növényvédő szakmérnök
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?