2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Megoldások a mezei acat fertõzése ellen

Agro Napló
Az utóbbi években a mezei acat (mácsonya) fertõzése rendkívüli méreteket ölt a legféltettebb kultúráinkban, így a gabonában, kukoricában, cukorrépában. Az acat azért veszélyes, mert a teljes növény 75 %-át kitevõ gyökérzetének 2/3 része a 20 cm-esnél mélyebb talajrétegben található, így a mechanikai védelem (kapálás), illetve a hagyományos gyomirtó szerek nem adnak végleges eredményt, sõt a következõ szezonokban súlyosbodhat a helyzet. Olyan készítményre van szükség, mely végleges megoldást ad a fertõzött táblákon. Ilyen készítmény a Lontrel 300.
Egyedülálló hatásmódjával, hatástartamával és hatásbiztonságával a leghatékonyabb fegyver a gazdálkodók kezében. A Lontrel hatóanyaga a levélen keresztül szívódik fel, és gyorsan mozog a gyomnövényen belül, eljut a gyom föld feletti részébe, majd lehatol a gyökérbe, és a rizómán található járulékos rügyeket is elpusztítja. A Lontrel hatóanyagának egyharmada 9 nap múltán már a gyökérben fejti ki hatását. Ennek köszönhető, hogy a Lontrellel kezelt területen abban az évben és a következő szezonban csak minimális mértékben jelenkezhet a mezei acat fertőzése. Nagyon fontos, hogy a permetezést követő egy-két hétben kultivátorozást, kapálást ne végezzünk, hogy így biztosítsuk a föld alatti gyökerekben történő tökéletes felszívódást. A kapáláskor csak szétdaraboljuk az acat föld alatti részeit, így minden gyökérdarab ezután külön kihajt.

A Lontrel alkalmazását acat ellen az alábbiak szerint javasoljuk a különböző kultúrákban.

Cukorrépa
A kultúrnövény 2-4-leveles állapotától a sorok záródásáig, az acat fejlettségétől függően 0,3-0,5 liter/ha, osztott kezelés esetén 0,2 illetve 0,3 l/ha. Hagyományos cukorrépa gyomirtó szerekkel jól keverhető.

Kukorica
Optimális felhasználási ideje a kultúrnövény 20 cm-es magassága, dózisa 0,3-0,4 l/ha.A kukoricát semmilyen fejletségi állapotában nem károsítja. A kukoricában engedélyezett egyszikû irtószerekkel kombinációban is felhasználható. A Lontrel különlegessége, hogy csemegekukoricában is alkalmazható.

Kalászosok
A gabonát nem károsítja, dózisa 0,3-0,4 l/ha.
A Lontrel 300 a mezei acat mellett kíváló hatékonyságú ebszikfû, parlagfû, szerbtövis, keserûfûfélék, pipitér valamint napraforgó árvakelés ellen.

A Lontrel 300 úgy pusztítja el a mezei acatot, hogy a következő 2-3 évben tömeges kiterjedésû acatfoltokra a kezelt területen már nem kell számítani és a termesztett növényekre semmiféle káros hatása nincs.

Takács Attila
Mobil: (30) 351-3363
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?