2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A Földön most már 8 milliárdan vagyunk – jut mindenkinek – egészséges – táplálék

Agro Napló
A Föld lakosságának a száma elérte, meghaladta a 8 milliárd főt. Ez most sok vagy kevés, nehéz megmondani. Az elmúlt évszázad elején kb. 2 milliárdan éltek a Földön, és közel száz év alatt lettünk ennyien. Amennyiben egy parcellán az egerek felszaporodnak és a föld már nem tudja eltartani, akkor külső, termelő közbeavatkozása nélkül is összeomlik a populáció! Amikor már sokan leszünk, akkor gondoskodik az anyaföld, hogy megtizedeljen.

Addig is táplálni kell a lakosságot, és ez a feladat egyelőre még a mezőgazdasági termelőkre hárul, ugyanis az alapanyagot elő kell állítani! 

Az előző évszázad ellején elkezdődött ipari mezőgazdaság egyre jobban kihasználta a földet, relatív kevés energiával nagyon sokat tudtunk termeli – valószínű, hogy ennek is az eredménye a népesség ily módú növekedése. Azonban az ipari mezőgazdaság hatására drasztikusan csökkentek a beltartalmi értékek.

A nagyon rövid vetésforgók egyoldalúan kizsigerelték a földet! Ennek eredményét abban is látjuk, hogy habár az orvoslás óriásit fejlődött, az átlagéletkor nem nőtt 100 év fölé!

A brutális intenzív talajművelés, az egyre nagyobb termést hozó növénynemesítés, és a majdnem korlátlan mennyiségben hozzáférhető ill. adagolható műtrágya tönkretette a termőföldek zömét!
A klíma valószínű e nélkül is változott volna, de lehet, hogy a talajok tönkretétele rátett erre még egy lapáttal. Az esővíz a hegyvidéktől, az Alföldön keresztül mindenütt leszalad, nem tudjuk helyben tartani, és hát a szenet is kiégetjük a talajból.

Azonban néhány „fecske” elkezdett a saját költségein és az árral szembe úszva a talajmegújítás szemszögéből termeszteni! Természetesen valamiből meg kell élni a gazdának is, de ha így megy tovább, akkor a következő generációk álla fog felkopni! Így érdemes a jövőre, az utánunk jövőkre is gondolni! Kezdjük el vissza-, felépíteni a Földet. Ezen a Földön csak a mezőgazdász tud „földet csinálni”!

Valószínű, hogy az idei aszály hatására, és még inkább azokon a területeken, ahol nagyon érintette a termelőket, nem nagyon akarnak hallani a takarónövények termesztéséről.

Azonban, ha a földet takarjuk, hol szalmával, hol zöld növénnyel, meg fogja hálálni! Csak abba gondoljunk bele, hogy amikor nyáron kimegyünk a napra, akkor mi is teszünk valamit azért, hogy a testünket védjük a napsugarakkal szemben.

A takarónövényeket használjuk intelligensen és akkor eredményesek leszünk. A pillangósok nitrogént kötnek meg, a karós gyökerűek lazítják vagy nem engedik letömörödni a földet, …lehetne sorolni. Talajélet lesz és ez megköti a légköri szént. Folyékony szén lesz! Lesz humusz, ami majd vizet is tárol.

A takarónövény-keverék összeállítását mindenki magának tudja a legjobban egy kis szaktanácsadói segítséggel összerakni.

Talajreform – Takarónövény-keverék

Mikor vessük?

Az aratás után azonnal? – ekkor inkább végezzük el az ultrasekély talajművelést, hogy védjük a talaj felszínét a szalmával, és a kapillaritást megszüntetve csökkentsük a talajból a nedvesség kipárolgását.

Majd augusztus–szeptember folyamán jöhet a takarónövény vetése. Ezt érdemes az alapművelséssel egy menetben végezni.
A talajtakaróként használt szalmát bekeverjük, a kapák mögött kijuttatjuk az alapműtrágyát, és a henger elé kikerül a takarónövény vetőmag, amelyet a kultivátor hengere földdel takar és beágyaz. Ez lenne a legköltséghatékonyabb, ugyanis a talajminta eredménye szerint a műtrágyát helymeghatározva tudjuk kijuttatni. A Partner osztott tartály segítségével kétféle műtrágyát tudunk a kijuttatással egy időben olyan arányban összekeverni, ahogy a talajminta szerinti kijuttatás igényli.

Takarónövény novemberi terminálása – Cultro 12 TC

Az őszi alapművelést általában augusztus, szeptember folyamán jobb minőségben lehet végezni, mint novemberben. Azt is érdemes átgondolni, és a hozzáértő szaktanácsadók is úgy ajánlják, hogy a takarónövényeket ne dolgozzuk be ősszel a talajba.

A takarónövény az őszi ködöt, párát megcsapolja, nagy a felület, így relatív sok vizet hoz a talajra. A terminálást növénytől függően végezhetjük késő ősszel vagy kora tavasszal.

A kapásnövények esetében több kérdés is felmerül a takarónövények utáni vetés esetén.

Az első, hogy a vetőgép meg tud-e birkózni a vetésnél a talajfelszínen levő szármaradvánnyal? Lesz-e, tervben van-e sorközművelés?

A vetést megkönnyítően, a terminálást kicsit korábban is végezhetjük. Ez lehet késő őszön vagy télen a fagyon nagyon jó minőségben egy késhengerrel, majd vetés előtt egy igen sekély mag­ágynyitás ugyancsak egy késhengerrel.

Tavaszi magágykészítés – Cultro TC

A kukorica termésére nagyon nagy befolyással van a kelés. A pontos mélységtartás, a magvak tökéletes beágyazása, és a nedves talaj mind ráhatással van az egyenletes kelésre.

Minél egyenleteseb a talajfelszín annál pontosabban tudunk vetni. A Maestro pontos mélységtartásához az AutoForce nagyban hozzájárul, ugyanis mindig a talajellenállásnak megfelelően adagolja a csoroszlyanyomást. A nagyon nagy csoroszlyanyomás a vetőbarázdát feleslegesen túltömöríti, ekkor a kis növények gyökerei nehezen fúrják át magukat ezen a rétegen és kelés után megállnak a fejlődésben.

Maestro logisztika és precizitás

Azért, hogy minél jobban elkerüljük az esetleges, akár véletlenszerűen bekövetkező vetőbarázda falának a túltömörítését, a mélységtartó kerekek úgynevezett RID is lehetnek.

A kötött talajokon találkozni többször azzal a jelenséggel, hogy a vetőbarázda fala nem ragad össze, vagy a száradás bekövetkeztével szétnyílik. Ez megint nem jó az egyöntetű keléshez. A tüskés vagy ujjas nyomókerekekkel a vetőbarázdát jobban be tudjuk zárni, a magokat tökéletesen beágyazni. A vetés felett a talajfelszín sem lesz úgy lehengerelve, hogy egy kisebb esőt követően betonfelületet kapjunk.

Annak hatására, hogy kora ősszel elvégeztük az alapművelést és a takarónövényt úgy termináltuk, hogy nem hagytunk a föld felszínén csapásokat, a talajfelszínen egyenletes a nedvesség, így a vetési mélységben is, és ezért a magok egyöntetűen csíráznak és kelnek.

A Maestro nagy műtrágya- és mikrogranulátum tartályainak köszönhetően a logisztikai kérdés könnyít a helyzeten, ugyanis a ritkább tankolásoknak köszönhetően a nap végére nagyobb a területteljesítményünk.

Az állományban a folyékony vagy szilárd állapotú műtrágyát akár a Transformer sorközművelővel is ki tudjuk juttatni.
A szármaradvány-mennyiség függvényében a sorközművelőt kisebb-nagyobb, több-kevesebb kapával szerelhetjük. A lényeg, hogy a kapa a sorközben mindent kivágjon, és a műtrágyát a földbe bedolgozza.

Transformer – Repce sorközművelés

 

A takarónövények egyre több használata által egészségesebb talajt kapunk, amin a termések is egészségesebb és jobb beltartalmúak lesznek. Úgy tudunk stabilabb és egészségesebb terméseket elérni, hogy a nyereségünk nem csökken! A forgatás nélküli talajmegújító technológia a fejben dől el.

Ezenfelül az a véleményem, hogy a mezőgazdászok ültessenek fákat a parcelláik körül!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!