Mentesítési programok sertéstelepeken

Agro Napló
( I. Az orsóféreg-gyérítés jelentõsége és lehetõsége) Hazai körülmények között a háztájiban és a nagylétszámú sertéstelepek túlnyomó többségében az orsóféreg (Ascaris suum) fertõzöttség gyengébb-erõsebb mértékben elõfordul. A Budapesti Sertésvágóhídon 1959-ben végzett felmérés azt mutatta, hogy a vizsgált sertésbelek 27,9 %-a tartalmazott orsóférgeket, ami 5,6 millió kg élõtömeg veszteséget és akkori áron 84 millió Ft kárt jelentett. Az Országos Állategészségügyi Intézet ugyanakkor közölt vizsgálati adataiban az orsóféreg peték elõfordulása sertés bélsárban 41 %-os volt. A vizsgálati anyag az ország különbözõ területeirõl és vegyesen, fiatal és idõs állatokból származott.
Az USDA 1979-es adata szerint az Ascaris fertőzöttség az USA-ban 85 %-os volt és a takarmányértékesítés csökkenése által okozott kár meghaladta a 86 millió dollárt. Hasslinger 1985-ös németországi közlése alapján az Ascaris fertőzöttség legmagasabb a hízók és vágósertések körében (82,1 %), míg a malacoknál és választott süldőknél az 53 %-ot éri el, és legalacsonyabb (28,1 %) a tenyészsertéseknél.

A több év alatt végzett felmérésem alapján a 155 vizsgált sertéstelep 78 %-ában enyhébb-súlyosabb orsóféreg fertőzöttség van jelen. A különféle hasznosítási- és korcsoportok közül a hízó állomány és a többnyire ezekből kiválogatott tenyésztésre szánt kocasüldők fertőzöttsége volt a legerősebb.

Az orsóféreg fertőzöttségre irányuló felmérés adatai (A fertőzöttség mértéke kor és hasznosítás szerint)
  Vizsgált (db) Fertőzött (db) Fertőzött (%)
Vemhes koca 3857 210 5,5
Szoptató koca 2526 126 5,0
Kocasüldő 2918 462 15,8
Tenyészkan 948 39 4,1
Malac 902 11 1,2
Hízó 3307 439 13,3
Összesen 14458 1287 8,9


Ez a viszonylag alacsony fertőzöttség is jelentős gazdasági kárt okoz azáltal, hogy a fertőzött hízók napi testtömeg gyarapodása 2 %-kal, takarmányértékesítése pedig 5 %-kal marad el a nem fertőzött társaikénál. Az adatokat Stewart 1996-os vizsgálataiból ismerjük, de más kutatók is hasonló eredményekről számoltak be. 1997-ben az aktuális táp- és felvásárlási árakat figyelembe véve - a vágóhídon levágott sertések száma alapján - az orsóférgesség miatt elmaradt hasznot 755 millió Ft-ra becsültük (A Sertés 1999/3.) Ebben nincs benne a gazdaságok saját vágása és a háztájiban levágott hízóknál okozott kár!

A fertőzöttség természetesen hátrányosan befolyásolja a tenyészállatok szaporasági mutatóit, valamint a született malacok természetes ellenálló képességét és növekedési erélyét is. A természetes ellenálló képesség csökkenése fogékonyabbá teszi a sertéseket a különféle betegségek iránt. Egyre nagyobb figyelmet érdemel és nem elhanyagolható az orsóférgességnek az a negatív hatása, amellyel az egyes fertőző betegségek (Aujeszky-féle betegség, mycoplazmózis, parvovirus, stb.) elleni immunizálási programok sikerét veszélyezteti.

Egy sertéstelepen az Ascaris suum által okozott fertőzöttség mértékét csökkenteni, és később a mentességet elérni csak akkor lehet, ha a telep tenyésztési, tartási és takarmányozási technológiáját konkrétan ismerjük. A mentesítés megkezdése előtt a telep fertőzöttségi állapotát fel kell mérni. A bélcsatornában élősködő féreg által termelt peték az ürülékkel kerülnek a szabadba, ahonnan ismét az állatok szervezetébe kerülve újra fertőzhetik azokat. Az ürülék (bélsár) vizsgálatával a fertőzött egyedek kimutathatóak. Az ilyen irányú felmérésnek ki kell terjedni a vemhes és a szoptató kocákra, a tenyésztésbe állítandó kocasüldőkre és hizlaldában lévő állatokra. Ott, ahol mód van rá, célszerû ezt kiegészíteni a vágóhídon levágott állatok szerveinek (máj, tüdő, vékonybél) vizsgálatával is.

A fertőzöttségi adatok és a technológia ismeretében meg lehet határozni azokat a pontokat, ahol gyógyszeres és egyéb beavatkozásokkal a fertőződési láncot meg tudjuk szakítani, illetve a környezetnek orsóféreg petékkel való szennyeződését tudjuk csökkenteni.

Folyamatábra

Alapelv, hogy a fertőzött vemhes kocákat és kocasüldőket csak előzetes gyógyszeres kezelés és a testfelület orsóféreg petéktől való megtisztítása után szabad a tiszta elletőbe telepíteni!

Fertőzött telep esetén a süldőket a hizlaldába telepítés előtt ismét gyógyszeres kezelésben kell részesíteni. A hizlaldában végzett gyógyszeres beavatkozásnál az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. A gyógykezelés költségét növeli a késői hizlaldai kezelés a nagyobb testtömeg miatt.

A tenyészkocák pótlására beállított (saját állományból, vagy idegenből hozott) kocasüldőket a vemhesítő istállóba telepítés előtt kell gyógykezelésben részesíteni és a testfelületükről a petéket eltávolítani.

A tenyészkanokat - fertőzöttségük esetén - 60 naponként kell gyógykezelni, testfelületüket lemosni és tiszta, fertőtlenített boxba helyezni addig, amíg a többször ismételt koprológiai vizsgálat a mentességüket nem igazolja.

A gyógyszeres beavatkozásoknál minden esetben a praeimmaginális dehelmintizáció elvének megközelítésére kell törekedni. Ez azt jelenti, hogy a gyógykezelések időpontját úgy kell megválasztani, hogy petét üríteni képes (ivarérett nőstény) férgek ne fejlődhessenek ki a két kezelés között eltelt idő alatt.

A fertőzöttség csökkentéséhez többféle hatóanyag és gyógyszerforma áll rendelkezésre. A használandó gyógyszer megválasztása több dologtól, így a telep személyi, tárgyi és anyagi feltételeitől függ. A több mint 30 készítmény takarmányba keverhető por, granulátum és premix, egyedileg szájon át adható szuszpenzió vagy injekció formájában szerezhető be.

Az eredményes program alapja a kiválasztott gyógyszer megfelelő adagjának előre meghatározott rendszerességgel történő alkalmazása mellett a telep higiéniai állapotának javítása (pl.: a trágya rendszeres és gyakori eltávolítása; az eszközök tisztítása; stb.), a telep járványtani zártságának biztosítása és a beavatkozásunk eredményének rendszeres ellenőrzése koprológiai és vágóhídi vizsgálatokkal.

Egy korábban fertőzött telep „mentességét” esetenként több évig tartó munkával lehet elérni, amelynek költség-haszon számítását (figyelembe véve a forintban nem kifejezhető negatív hatásokat is) célszerû előre elvégezni. Az ötletszerûen végrehajtott egy-egy gyógykezelés nem vezet eredményre, csak a költségeket növeli.

(Dr.Merényi László)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?