2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Minden kukoricatermelõnek: Támad az amerikai kukoricabogár!

Agro Napló
Az amerikai kontinensrõl az utóbbi 150 évben már több súlyos mezõgazdasági kártevõt (filoxéra, kaliforniai pajzstetû, vértetû, burgonyabogár, kaliforniai virágtripsz stb.) hurcoltak be Magyarországra.
Az Észak-Amerikából származó amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) egyedeit az 1980-as évek végén – valószínûleg légi úton – hurcolták be Európába. A bogarak és a lárvák károsítását először egy belgrádi repülőtérhez közeli kukoricatáblán észlelték 1992-ben.
A kártevő gyorsan terjeszkedett és Jugoszlávia felől 1995-ben érte el délkeleti határainkat, s manapság hazánk csaknem minden részén elterjedt.
Kártétele évről-évre erősödik és mind több kukoricatermesztőnek okoz fejfájást, mert a nyáron károsító kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke mellett még egy veszélyes rovarkártevőt, az amerikai kukoricabogarat is figyelniük kell a június elejétől kezdődő és szeptemberig tartó időszakban.

A kártevő leírása
A bogár 6-8 mm hosszú, testének alapszíne zöldessárga. Hasonlít a kalászosokban jól ismert vetésfehérítő bogárhoz, de annál kissé nagyobb és teltebb. A szárnyfedőkön hosszanti fekete csíkok találhatók. A hímeket hosszú csápjukról, a nőstényeket duzzadt potrohukról ismerhetjük fel. A bogarak a reggeli és esti órákban aktívabbak, ilyenkor fürgék, gyors röptûek és a kukorica címervirágzata, nővirágzata (bajusz vagy bibeszálak) közelében tartózkodnak.
Petéi 0,6-1 mm nagyságúak, piszkosfehér színûek és a talaj 15-25 cm-es mélységében fordulnak elő. Általában csak kiásással, vagy tőkihúzással láthatók.
A lárva vékony, hosszúkás, sárgásfehér színû, feje barna, 10-18 mm hosszúságú és a gyökérzetben táplálkozik. Általában 4-5 hét alatt fejlődnek ki a kukorica gyökerein.
Bábja 1 cm körüli, sárgás színû, és a talaj felső 10-25 cm-es rétegében, a gyökérzónában található.

Életmódja
Az amerikai kukoricabogár életmódja és kártétele a kukorica fejlődési ciklusához kötött.
Évente egy nemzedéke fejlődik, pete alakban telel a talajban. A bogarak a kukorica környezetében párosodnak, majd július végétől megkezdik peterakásukat a talaj felső 15-20 cm-es rétegébe. Egy nőstény több száz, akár ezer petét is lerakhat. A lárvák kelésének kezdete a talajhőmérséklettől függ, hazánkban ez május közepétől–június közepéig várható. A kikelő lárvák a gyökerek által termelt szén-dioxid révén találják meg a tápnövény gyökérzetét. A báb állapot 5-10 napig tart, majd az „új” bogarak a talajból apró lyukakon át bújnak elő.

Kártétele
– A bogarak kezdetben a kukorica leveleit hámozgatják; a vetésfehérítőnél durvábban, s az érközi mezőkkel nem határolva. Később, a kukorica virágzásának kezdetétől a címeren a pollentokokat, a nővirágzaton a bibeszálakat fogyasztják. A virágrészek pusztításával kisebb-nagyobb termékenyülési veszteséget okoznak, ami hibridvetőmag-termesztésben és csemegekukoricában érzékeny terméskieséshez vezethet.
– A lárvák először járatokat rágnak a hajszálgyökerekben, később pedig a támasztógyökereket rágják szét. Ha megsértik a központi edénynyalábot, a károsított gyökérrész elpusztul.

A lárvakártétel következtében a növényt könnyen ki lehet húzni a talajból és a tövek hajlamosak a megdőlésre. A kártétel súlyosságától függően a szárak részlegesen, vagy teljesen megdőlnek, jellegzetes „lúdnyak” tünetet mutatnak. Általában a tövek a fekvő helyzetükből igyekeznek függőleges irányba nőni, de a cső súlya, esetleg szélvihar kidöntheti őket. A károsított tövek betakarítása nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Előrejelzésük
A hím bogarak gyûjtésére a szexferomon-csapda eredményesen alkalmazható. A gyakorlatban nagyon jól beváltak a CSALOMON- típusú csapdák. Kevésbé megbízhatóan, de mindkét nem egyedeit fogják a ragadós sárgalap-csapdák. Június közepén kell kihelyezni őket a növényre, s a fogás rendszeres számbavétele mellett a kapszulát (havonta) és a ragacsos fogófelületet (legalább kéthetente) cserélni kell.

A védekezési küszöbérték meghatározása
A védekezési döntést a növényeken ill. a talajban található kukoricabogár imágók, valamint a lárvák számbeli előfordulása alapján kell kialakítani.
A növényenkénti bogárszám megállapításához a kukoricatáblákon július-augusztusban rendszeres felvételezéseket folytassunk. Ennek során a tábla több részén vizsgáljuk meg a növényeken tartózkodó bogarak átlagos számát. Hibridvetőmag-termesztésben 1-2 db bogár/növény, csemegekukoricában 2-4 db/növény, takarmánykukoricában 10 db/növény fölött készüljünk a bogarak elleni védekezésre.
A lárvák ellen – megelőző talajfertőtlenítés hiányában – még a kultivátorozás idején lehetőség nyílik a védekezésre. Ennek szükségességéről növényvizsgálat alapján győződhetünk meg.
Június elején-közepén a tábla 10 helyén 1-1 véletlenszerûen kiválasztott növényt ásóval emeljünk ki a talajból úgy, hogy a teljes gyökérzet megmaradjon. A kiemelt talaj- és gyökérmintát sötét fólián morzsoljuk szét, vagy egy vödör vízben mossuk le. A lárvák a víz tetején lebegnek és így megszámolhatók.
Az így kapott eredmények alapján növényenként 8 lárva fölött védekezni kell!

A védekezés lehetőségei
– agrotechnikai
A védekezés legegyszerûbb és leghatékonyabb módja a vetésváltás. Kukorica hiányában ugyanis a tojásból kikelő lárvák más növényen nem tudnak kifejlődni, a talajban elpusztulnak. A vetésváltásra jogszabály is kötelez (7/2001. [I. 17.] FVM rendelet 7. melléklete), mely szerint a lárvával fertőzött táblán a következő évben kukoricát vetni tilos.

– kémiai
• bogarak ellen
A beavatkozás akkor indokolt, ha a bogarak száma meghaladta a veszélyességi küszöbértéket és a virágzás még javában tart.
A kezelés légi úton, vagy hidastraktorral a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen felhasználható készítmények (Thionex 35 EC (2,0 l/ha), Karate 2,5 WG (0,5 kg/ha), Decis 2,5 EC (0,3 l/ha), Fury 10 EC (0,2 l/ha), Sumi-Alfa 5 EC (0,3 l/ha) ) egyikével végezhető, kizárólag esti, méhkímélő technológiával. A permetezést nagy lémennyiséggel (legalább 90 l/ha) és nedvesítő szer hozzáadásával végezzük.
A permetezés úgy a leghatékonyabb, ha valamennyi – bogárkártételtől sújtott – termelő védekezik a környéken, ezáltal az ismételt betelepedés esélye csökkenthető.

• lárvák ellen
A lárvakártétel mérséklésére a vetéssel egymenetben, vagy a kultivátorozáskor kijuttatott rovarölő talajfertőtlenítő szerek javasolhatók.
A készítményeket sorkezelés formájában a talajba (a gyökérzónába) kell adagolni. Felhasználható pl. a Chinufur 40 FW (2,0 l/ha), a Counter 5 G (15 kg/ha), a Force 10 CS (0,5 l/ha) és a Marshal 25 EC (2,0 l/ha).
Amennyiben a technikai háttér lehetővé teszi, sokkal eredményesebb a június eleji kultivátoros kijuttatás, mert a vetéskor talajfertőtlenítésre használt készítmények a lárvakelés idejére hatékonyságukból sokat veszítenek.
Azokon a táblákon, ahol előző évben nem kukoricát termeltek – a lárvák elleni védekezésre nincs szükség.

A kártevő előnyben részesíti a kukoricatermesztés számára legjobb minőségû talajokat, ezért a lárvakárt (növénydőlés) észlelő termelők tegyenek meg mindent a kukoricabogár leküzdésére és mérsékeljék a következő évek gazdasági veszteségeinek esélyét.

Vörös Géza, Tolna Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat – Szekszárd
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?