Mindennapi veszteségeink

Agro Napló
Hazánkban az utóbbi évek egyik nagy kiesésekkel járó problémája - hasonlóan a világ számos sertéstenyésztõ országához - volt a cirovírus fertõzésként aposztrofált járvány, melynek két fõ megjelenési formája a PMWS ( választást követõ malacsorvadás ) és a PDNS ( bõr- és veseprorblémákkal járó forma ).
Annak ellenére, hogy a kórformákat számos helyen megfigyelték és leírták, még mindig nem téljesen értelmezhető, hogyan terjed a vírus, hogyan alakul ki a fertőzés és a kórforma, illetve hogyan szûnik meg. Egy jó példa erre Skócia, ahol 2001. év végéig csak egyetlen egy esetet regisztráltak, majd 2002. év elején hirtelen egy hét leforgása alatt több új esetet jelentettek.

A PMWS leggyakrabban az 50-70 napos korú malacok között jelentkezik, habár az idő kitolódhat egészen a 110 napos korig is. Az elsődleges tünet a gyors testtömegvesztés, étvágytalanság, „leszőrösödés”, és számos esetben légzőszervi tünetek. Gyakori a hasmenés is. Sápadtság és néha sárgaság is a kisérőtünetekhez tartozik, melyeket gyomorfekély kísérhet. A legtübb esetben a nyirokcsomók megnagyobbodottak és kitapinthatók.

Számos egyéb tünet tapasztalható - mint másodlagos fertőzések tünetei -, idesorolva a Glasser -féle betegséget, Salmonella, E.coli okozta fertőzéseket, Staphylococcus okozta börgyulladást, Mycoplasma- és baktériumok okozta tüdőgyulladásokat.

Az elhullási mutatók telepenként eltérnek, számos esetben azonban a választást követő elhullás akár 15-20 % is lehet. Másik jellemzője a betegségnek, hogy hosszú ideig perzisztál az egyszer befertőződött telepen, és magasan tartja az elhullások mértékét.

A legnagyobb vesztséget nem csak a magas elhullás alakítja ki, hanem az állomány elmaradó teljesítménye is, mint a gyenge súlygyarapodás, a rossz takarmányértékesítés, valamint a magas gyógyszerköltség. Ezen költségek összege a megszokotthoz képest akár 5-6 ezer Ft is lehet eladott hízónként !

Fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben ilyen drámai a fertőzés okozta kiesés. Néhány telep esetében az elhullás csak 1-2 %-ot emelkedett Cirkovírus okozta fertőzést követően, és a telepi mutatók 3-4 hónapon belül rendeződnek.

Milyen tényezők segítik elő a kórkép kialakulását ?

Minden, ami stresszt jelent a sertés számára, egőszen 90 napos koráig, az nagymértékben hajlamosít a betegségre ( ez általában elmondható a kórképek jelentős részéről).
Ilyen a rossz környezet, a hideg, az állatok keverése és mozgatása, a zsúfolt tartás. Ha a közelben - 3 km-en belül - hasonló probléma előfordul, az fokozott rizikót jelent. Az egyéb kórokozók - mycoplasma, Actinobacillus, Parvovírus, PRRS, stb. - jelenléte csak súlyosbítja a veszteség mértékét.

Hogyan előzhető meg a PMWS tüneteggyüttese ?

Számos irányból próbálták megközelíteni a PMWS kártátelének csökkentését, azonban ezek jórésze hatástalan volt, vagy csak csekély eredménnyel járt. Ennek fő oka, hogy ma sem ismert teljességgel a kórokozó terjedésének mechanizmusa, speciális célzott védekezés nem ismert, ill. az antiboitikumok sem befolyásolták közvetlenül az eredményességet ( közvetve, a másodlagos kórokozók kizárásával azonban javítható a helyzet ).

Legjobb eredményhez azok a próbálkozások vezettek, amelyek a telepítrányítási rendszert változtattákmeg, és ezt kombinálták egyéb megelőző kezelésekkel.
Francois Madec, a róla elnevezett un. 20.pontos rendzserben foglalta össze a legalapvetőbb feltételeket, amelyek szükségesek a betegség felszámolásához.
Ezek közül kiemelve a legfontosabbakat :
  • A stresszfaktorok csökkentése - külön tekintettel a környezeti stresszorokra
  • A szigorú egyszerre be- és kitelepítés megvalósítása
  • Semmilyen módon ne keverjük az egyes állományokat
  • Az állománysûrûség drasztikus csökkentése
  • A társfertőzések drasztikus csökkentése ( vakcinákkal és antibiotikummal )
  • Az állomány immunállapotának javítása ( menedzsmenten és takarmányon keresztül, szérumterápia)
  • A higiénia maximális betartása.

Mivel jelenleg még nem ismert speciális védekezés a Cirkovírussal szemben, ezért a fentiekre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, azért, hogy az állományban meglévő vírusterhelést a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, s ezáltal a termelést a nyereséges zónában tudjuk tartani.

Azokon a telepeken, ahol a fenti rendszereket megvalósították, jelentős mértékben visszatudták szorítani a Cirkovírus kártételét ( és egyebekét is ), sok esetben 2-3 % alá csökkentve a választást követő kieséseket !

Amennyiben Önt is érdekli, hogyan lehet eredményesen csökkenteni a veszteségeket, érdeklődjön az alábbi telefonszámon :

Dr. Makay Gábor
Elanco
06-30-9408 787
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?