Minõségirányítási rendszerek a mezõgazdaságban

Agro Napló
I. rész: Mit ad az ISO 9001? Ma a harmadik évezred elején a világon mindenütt, így Magyarországon is kiemelkedõ jelentõségûvé vált a minõség. A minõség meghatározóvá vált a mindennapi életben, de különösen a nemzetgazdaság és a társadalomi lét azon területein, melyek közvetlenül, napról napra érintik az embereket.
Magyarország hamarosan tagja lehet az EU-nak: ennek során különösen fontos, hogy a mezőgazdasági termékek, mezőgazdaság által alkalmazott eszközök anyagok, szolgáltatások, technológiák, módszerek, stb. minősége megfeleljen a nemzetközi és hazai előírásokban rögzített követelményeknek, a piaci, vevői elvárásoknak egyaránt.



A piacképes mezőgazdasági termelés alapfeltétele a korszerû, jó minőségû eszközöket, termékeket előállító és szolgáltató ipari és szolgáltatói vállalkozások megléte és mûködése.



A mezőgazdasági termelést szolgáló ipari és szolgáltató vállalkozásokat, szervezeteket segíti a megfelelő szintû és minőségû belső mûködés, szervezettség és eredményesség elérésében és fenntartásában az ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetése és mûködtetése.



Az ISO 9001 minőségirányítási szabvány az International Organization for Standardization (ISO) Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által kidolgozott, gyakorlatilag a világ valamennyi államában elfogadott minőségügyi előírás és követelmény gyûjtemény.



Az ISO 9001 szabvány nem egy konkrét termékre, vagy egy konkrét szolgáltatásra vonatkozik, hanem folyamatokra és szervezetekre: úgy tervezték, hogy a világon bárhol mûködő szervezetre és alkalmazott folyamatra alkalmazható legyen.



Az ISO 9001 szabvány bevezetésének és alkalmazásának legfőbb célja a vevők elvárásainak és igényeinek minél teljesebb kielégítése.



Egy jól megtervezett, bevezetett és gondosan mûködtetett ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszer a legjobb eszköz ahhoz, hogy az adott vállalkozás, szervezet tevékenysége egyre magasabb szinten és minőségben tudjon megfelelni a vevők elvárásainak. Ez úgy érhető el, hogy minden, a minőséget befolyásoló munkafolyamat, tevékenység esetén egy három részből álló, folyamatos megújulás valósul meg: tervezés – ellenőrzés – dokumentálás:



Az ISO 9001 szabvány szerinti minőségügyi rendszer kiépítése és mûködtetése során

· tervezni kell a minőséget befolyásoló tevékenységeket: a célok és a felelősségi körök egyértelmûek legyenek,

· ellenőrizni kell a minőséget befolyásoló tevékenységeket, hogy a speciális elvárások minden szinten teljesüljenek, a problémákat megelőzzük és elhárítsuk, és a helyesbítő akciók tervezhetők és kivitelezhetők legyenek,

· dokumentálni kell a minőséget befolyásoló tevékenységeket, hogy biztosítsuk a minőségi célok és módszerek megértését, zökkenőmentes együttmûködést a szervezeten belül.



Az ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer megköveteli:

· teljes elkötelezettséget a minőség iránt a vezetés és valamennyi munkatárs részéről,

· állandó, alkotó kommunikációt a vezetők, munkatársak, és a vevők között,

· a tevékenység minősége szempontjából kritikus dokumentumok gondos vezetését és hatékony ellenőrzését,

· a munkafolyamatok kritikus pontjainak és az eredményeinek folyamatos figyelését, ellenőrzését,

· a javító és hibamegelőző célzatú beavatkozások végrehajtását.

Az ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer további előnyei:

· a vezetés hatékonyságának és eredményességének növekedése,

· a munkaszervezet és a folyamatok folyamatos fejlődése,

· tervezett és rendszeres ellenőrzés, hibafeltárás, helyesbítés és megelőzés,

· csökkenő hibalehetőség és veszteség,

· egyenletesebb és megbízhatóbb teljesítmény,

· a piaci pozíció erősödése, a versenyképesség javulása,

· a presztízs növekedése.



A mezőgazdaságban érintett (növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, vegyes gazdálkodás) és az ahhoz kapcsolódó vállalkozások ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszere kiépítéséhez 2002-ben is jelentős vissza nem térítendő támogatások nyerhetők el a Széchenyi Terv keretében, valamint az FVM-hez benyújtható pályázatok segítségével.



Az elmúlt évben a QSTAR Minőségfejlesztési Tanácsadó Kft. számos sikeres ISO 9001 szabvány szerinti rendszer kiépítésben vett részt a szükséges pályázati anyagok előkészítésétől a sikeres tanúsításig.

A pályázatok elkészítésében, a minőségirányítási rendszerek kiépítésében a szakmai sajátosságokat, a pályázati, minőségügyi követelményeket ismerő, gyakorlattal és referenciákkal rendelkező munkatársaink vettek részt. Bízunk benne, hogy minőségirányítási rendszerek kiépítése érdekében végzett tanácsadói munkánkkal 2002 évben is hozzájárulhatunk jövendő partnereink üzleti sikereihez.



Hámori Andrea

ügyvezető igazgató



dr. Vadász István

szakmai igazgató



QSTAR Minőségfejlesztési Tanácsadó Kft.

8200 Veszprém, Rákóczi u. 5. tel.: 06/88/403-922 e-mail: qstar@sednet.hu
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?