Egy nagymértékben automatizált szarvasmarhatelep-kezelő rendszer

Agro Napló
A RISKA rendszer fejlesztése során minden, a telepirányitás szempontjából fontos funkcióval foglalkozó rendszer fejlesztését tűztük ki, ezen belül a következő szakmai tevékenységekkel foglalkozunk:
  • állattartás
  • tenyésztői, genetikai munka,
  • állategészségügy,
  • takarmányozás,
  • készletek,
  • munkabérek,
  • gépek karbantartása és üzemeltetése,
  • energiatermelés és -felhasználás,
  • árutermelés, értékesítés tervezése és monitoringja,
  • bevételek és kiadások pénzügyi nyilvántartása, a folyamatos eredménytervezés.

A rendszer kiszolgálja az állattenyésztő agronómus, az állatorvos, az energetikus, a műszaki vezető és a pénzügyi menedzsment információigényét. A RISKA adatbázis támogatja a farmokat helyi szinten, de a telepi adatbázisok összevonása miatt képesek vagyunk nagyobb térség, akár egy ország szakmai koordinációjához szükséges információk előállítására is.

Minden üzemeltetéshez, működéshez szükséges adat, információ lekérdezhető, sőt kiépítjük a kapcsolatokat más, számítástechnikai vezérléssel ellátott eszközökkel, szolgáltatásokkal is, melyek adatai egy listában vagy táblázatban kérdezhetők le a RISKA adataival. Teljeskörűen lefedjük a törvényekben és szerződésekben előírt adatjelentési kötelezettségeket.

A RISKA rendszer egyik előnye, hogy adatbevitelkor biztosítani tudjuk a háttérinformációkat is, pl. termékenyítéskor az utolsó termékenyítés óta eltelt időt, a termékenyítő bikák ivadékvizsgálati eredményeit, mesterséges termékenyítéskor a helyben elérhető spermakészletet, a gépek szerviznaplóit és az energiatermelés ingadozásait. Több hónapra előre lehet szakmai terveket készíteni, amik beválása ellenőrizhető. A Riska rendszer számítógépén karbantartjuk, frissítjük az országos szakmai átlagadatokat és bikakatalógusokat, melyek felhasználásával könnyű kiválasztani a tenyésztési vagy gazdálkodási célparamétereket.

Az állategészségügyi és állattenyésztési modul segíti az állatorvos és a tenyésztő gazda munkáját:

  • Minden állatról előhívható a kórelőzmény és minden korábbi kezelés.
  • Mobiltelefonra vagy tabletre küldött listákkal segítjük a kontrollvizsgálatokra, vakcinázásra való visszahívást és minden más napi feladatot.
  • Gyógyszerhasználat esetén felhívjuk a figyelmet a várakozási időre fejéskor vagy vágóhidra küldéskor. 
  • Ellenőrizhető a származás és a genetikai becslés. Ajánlat készíthető jó párosítási tervre.
  • Ellenőrizhető a takarmánykészlet változása, ezért időben lehet készülni az új készletek beszerzésére.

A szakmai és pénzügyi adatok számítógépen futtatható termelési modellben való használata új szakmai és üzleti lehetőségeket nyit.

A programot az interneten keresztül folyamatosan tartjuk karban és a rendszert több nyelven is lehet használni.

A programok és szolgáltatások fejlesztésekor az egyes felhasználói igényeknek megfelelően naponta, folyamatosan készítünk és küldünk új verziókat.

Be tudjuk vezetni a több üzem, vagy régió adatait tartalmazó statisztikai átlagértékek használatát, ami lehetővé teszi az egy tulajdonoshoz tartozó több telep egységben kezelését.

Az internetes adatbázisokat használva támogatjuk a horizontális integrációt és az egyetemeken, konferenciákon, szakmai fórumokon való megjelenést.

Felügyelni és tervezni tudjuk a termelést, ezért módunk van hosszabb időszakra tervezni a megfelelő mennyiségű és minőségű termékek előállítását, ami segíti a vertikális integrációt, a termelési, kereskedelmi koordinációt!

Perspektívák

Az állatállomány takarmányigényének ismeretében pontos készletgazdálkodás alakítható ki. Meghatározható a takarmányok beltartalmával szemben az igényelt paramétereknek megfelelő takarmánykészlet vásárlása. Később akár a takarmánykiosztó kocsik vezérlése is igazítható a készletek alakulásához.

Elő kívánjuk segíteni az összes belső munka ellátásához szükséges munkagép elektromos meghajtásúra való cserélését.

Az új elektromos erőgépek beszerzésekor fel tudunk készülni az üzemeltetés automatizálására, amivel sok emberi munkaerő takarítható meg!

Támogatjuk az árumozgatás és tárolás területén az elektromos eszközök használatát, ezért fontosnak tartjuk az energetikai önellátást. Emiatt együttműködünk szigetszerű áramtermeléssel és -tárolással foglalkozó vállalkozásokkal!

Tomjanovich Géza
ügyvezető/tulajdonos

A cikk szerzője: Tomjanovich Géza

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!