2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mit? Mivel? Mennyiért? - BIO-FILM, permetezõszereink pótolhatatlan partnere

Agro Napló
A mezõgazdasági termelés során mindig meghatározó kérdés volt, hogy mit termesszünk, mennyit, és milyen minõségben. Az utóbbi idõben egyre inkább a címben feltett kérdések kerültek elõtérbe: mivel és mennyiért, vagyis lehetõleg környezetkímélõbb technológiával minél kevesebb kemikália felhasználásával és a lehetõ leg-gazdaságosabban termeljünk. A BIO-FILM többek között ebben nyújt segítséget. Használatával csökkenthetjük a kijuttatott vegyszerek mennyiségét, megnövelhetjük hatástartamukat, ezáltal gazdaságosabbá és környezetkímé-lõbbé válik permetezésünk.
Különlegessége miatt számtalan kérdést kapunk felhasználását illetően, melyből néhányat most megválaszolunk.

Szőrös, vagy viaszos felületre? Bármely kultúrában tökéletes tapadást biztosít 0,3 l/ha BIO-FILM. A szőrözött leveleknél a cseppek felületi feszültségét csökkenti, így biztosítja a tökéletes vegyszerborítást. A viaszos bevona-tú növények esetében speciális hatóanyagai révén látványos eredményt produkál. Röviden: „old és köt”. Alkohol-tartalma oldja a viaszréteget, majd a benne lévő adalék a növényvédő szert a levelekre ragasztja és ott is tartja.

Kontakt vagy szisztemikus szerekkel? A kontakt szereknek érintkezni kell a kórokozókkal, kártevőkkel, illetve a gyomokkal, hogy hatásukat tökéletesen kifejthessék. 0,3 l/ha BIO-FILM a vegyszert a növényen egyenletesen elteríti és rögzíti, tehát hatékonyabbá teszi a permetezést. Egy növényvédős kolléga a fûszerpaprikában történt tapasztalatai alapján egyenesen úgy fogalmazott: ”Szinte szisztemikussá tette a kontaktkészítményeket.” A szisztemikus szereknek is ideális partnere, ugyanis elősegíti azok megtapadását és növénybe jutását.

Száraz, vagy esős időben? A bevezetés évében 1999-ben rendkívül csapadékos időjárás közepette bizonyította eredményességét. Szőlőben a gombaölő szerekhez keverve, illetve fûszerpaprikában baktérium ellen használt szerekkel együtt alkalmazva 0,3-0,5 l/ha BIO-FILM percek alatt esőállóvá tette a növények vegyszerbevonatát, így még a nem felszívódó szerek is hatékonynak bizonyultak. A következő aszályos esztendőben a szántóföldi rovarölőszeres kezeléseknél tapasztalhattuk előnyeit. A kevés vízzel történt permetezések esetén is segített a vegyszert a leveleken egyenletesen szétteríteni és elpárolgását meggátolni, így még a rejtetten élő levéltetvek elpusztítását is lehetővé tette.

Nem baj, ha nő a növény? Persze, hogy nem baj, sőt az a célunk. Igen ám, de mi lesz a levelekre jutatott szerekkel? Ideális esetben sikerül egyenletes vegyszerbevonatot létrehoznunk, amely elpusztítja a levelekre került kórokozókat, illetve meggátolja azok bejutását. A növény azonban növekszik és a vegyszerfilm széttöredezik, szabaddá téve az utat a kórokozók és a kártevők számára. A BIO-FILM rugalmas bevonatot képez, és együtt nyúlik a levéllel. A kijuttatott peszticid, tehát tényleg a tőle elvárt ideig fejtheti ki hatását.

Biztonságos, vagy gazdaságos? A BIO-FILM használata egyenletes cseppnagyságot biztosít, így nem képződik apró ellebegő csepp, amely a szomszéd kultúrát károsíthatja, sem pedig nagy, leguruló csepp, mely a talajt szennyezné. A BIO-FILM hatására azonos hatóanyag tartalmú cseppek jönnek létre, mert a kemikáliák oldódását és elkeveredését is segíti, így nem képződik tömény, perzselő, illetve híg, hatástalan permetcsepp. A BIO-FILM használatával biztonságos és gazdaságos lesz permetezésünk.

Kevesebb is elég? A deszikkáló szerekkel történő felhasználás esetén válaszunk egyértelmûen igen. Az egyik meghatározó érv pontosan ez volt, amiért az USA-ból behozatala mellett döntöttünk. Kerestük az ideális hatásfokozót, amellyel a Bromotril dózisa - hatékonyságának megőrzésével - csökkenthető, és így repcében is engedélyezik. A 20-30 %-os vegyszercsökkentés 0,5 l/ha BIO-FILM hozzáadásával lehetségessé vált.

Adalékként, vagy önmagában? A növényvédő szerek és a lombtrágyák használatának eredményességét jelentő-sen javítja. Környezetkímélő hatását azonban nem csak a többi vegyszer hatékonyságának javításával használhat-juk ki. Önmagában a BIO-FILM 1,5%-os töménységben engedélyezett: levéltetvek, pajzstetvek és a közönséges takácsatka ellen is. A rendkívül alacsony toxicitásából és a 0 nap várakozási időből adódó előnyeit különösen a hajtatásban használhatják ki.

Több, elmúlt évben megjelent szakcikk a BIO-FILM 1%-os oldatát sebkezelő permetezésre javasolja. Dr. Rozsnyai Zsuzsa szerint gátolja a Cytospora gomba bejutását és elősegíti a kalluszosodás folyamatát.



Mathiász Tivadar , Biomark Agro
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?