Nyereséges nyúltenyésztés az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Agro Napló
Az AGROKOMPLEX C.S. RT. referencia tenyésztõje a Füzesgyarmaton dolgozó Gyulai Gábor, aki 1998 augusztusában kezdett foglalkozni a nyúltenyésztéssel. Az induló állomány 80 anya volt.
Eleinte 4 szintes háztáji ketrecekben tartotta az állományt egy 400 m2-es épületben, ahol a legnagyobb problémát a fagy okozta.

Napjainkra 3 db 200 m2-es istállóban 400 pannon fehér anya és szaporulatára növekedett az állomány.

Az anyákat ma már egyszintes ketrecben helyezi el, sőt 270 db - minden követelménynek megfelelő - saját készítésû fialó férőhellyel rendelkezik. A hízókat 3 szintes kaliforniai típusú ketrecekben tartja.

A trágya eltávolítása még kézi munkával történik a trágyaaknákból. Ez az egyetlen munka a nyulak körül, amit nem a 30 éves fiatalember végez.

Az anyák inszeminálását a saját bakoktól levett spermával végzi.

Előoltással 75-80 %-os vemhesülési eredményt tud elérni. Az anyák 60-70 %-át cseréli évente, az utánpótlást a szaporulatból válogatja ki 4,5 hónapos tenyésztésbevétellel. A bakokat továbbra is a Kaposvári Egyetem telepéről vásárolja.

A 9 darabos élveszületett fialási átlag elfogadhatónak mondható az adott fajtánál, a 7,5-8 darabos választási alomlétszám szintén. Amire kifejezetten büszke, az a csak 1-3 %-os hizlalás alatti kiesés és a 11. hétre elért 2,84 kg-os átlagsúly.

Az előbb felsorolt tevékenységek mellé az energikus fiatalember a környékbeli nyúltenyésztőkkel kialakított együttmûködés feladatait is felvállalta.

Az integrációhoz további 900 anya és szaporulata tartozik, 50-250 anyalétszámmal, 8 gazda tulajdonában.

A vele együttmûködő tenyésztőknek tápot, ketrecet, tenyészállatot, spermát, inszeminálást, és ami a legfontosabb a végterméknek piacot biztosít. Az együttmûködést a több év alatt elért kölcsönös előnyök tartják életben és nem a több oldalas szerződések.

A vágóállat értékesítése kezdetektől fogva a lajosmizsei Olívia Kft. felé történik, az elején szerződésben rögzített áron, tavaly és ez évben egyelőre szóbeli ígéret alapján, pedig a tavalyi évben leadott 40000 db átlag 11 hetes korú és 2,84 kg súlyú vágóalapanyaggal biztosan a vágóhíd egyik legjobb beszállítói lehettek.



Az előbb felsorolt kiváló eredmények eléréséhez természetesen nagymértékben hozzájárult az, hogy már a tevékenység kezdetétől az AGROKOMPLEX C.S. RT. tápjait eteti.

Az anyákat és a bakokat az AGROKOMPLEX C.S. RT. TAPSI-MIX termékcsaládjába tartozó tenyésznyúl takarmánykeverékkel (TK 9661) takarmányozza. Erről a fialás utáni 25. napon tér át a gyógyszeres hízónyúl takarmánykeverékre (TK 9611 SOZN), amit a 35 napos választásig etet. Az utolsó két hétben ismét a tenyésznyúltápot kapják a hízók, mert raktározási okokból nem akar háromféle táppal dolgozni.

Az elmúlt majd négy évben a takarmánnyal kapcsolatosan minőségi kifogás nem merült fel, a cég képviselőivel szoros kapcsolatot tart fenn, így az esetlegesen felmerülő problémákat gyorsan és rugalmasan tudják megoldani.



A jövőt firtató kérdésre a fiatalember - a nyúltenyésztőktől nem megszokott - bizakodó választ ad: fejlesztést tervez.

Egy éven belül az anyalétszámot meg akarja duplázni és újabb három ólat betelepíteni, a meglévőket pedig klimatizálni. Remélhetőleg egy év múlva már a tervezett fejlesztések megvalósulásáról írhatunk.

Ehhez kíván az AGROKOMPLEX C.S. RT. hosszú távon segítséget nyújtani, garantáltan megbízható minőségû takarmányaival Gyulai Gábornak és minden tőlünk vásárló nyúltenyésztőnek.



Az AGROKOMPLEX C.S. RT. folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét annak érdekében, hogy Partnerei állatállományának hatékony takarmányozását elősegítse.

A nyúltenyésztés eredményességét nagyon sok tényező befolyásolja. Ennek csupán egyik, de kétségtelenül nagyon fontos eleme a takarmányozás, hiszen más állatfajokhoz hasonlóan a nyúltenyésztésben is a takarmány teszi ki a költségek legnagyobb hányadát. Az eredményes termelés érdekében arra kell törekedni, hogy a megetetett takarmányból minél több terméket állítsunk elő.

A technológiai utasítás betartásával és az AGROKOMPLEX C.S. RT. nyúltakarmányozási programjában szereplő tápok alkalmazásával a nyúltenyésztés nyereséges, hiszen a különböző tápok minden korcsoport táplálóanyag szükségletét kielégítik.

Takarmányainkat úgy alakítottuk ki, hogy teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének. Termékeink fontos jellemzője, hogy szénakiegészítés nélkül is etethetők.

Tápjaink gyártásakor csak jó minőségû fehérjehordozókat és rostált szemes alapanyagokat használunk fel, melyeket laboratóriumunkban folyamatosan ellenőrzünk, így gyárunkból csak kiváló minőségû termékek kerülhetnek ki.



A TAPSI-MIX termékcsalád tagjai a következők:

INTENZÍV TENYÉSZNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK:

Anyanyulaknak ajánljuk etetni a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Szakszerûen összeállított fehérje-, aminosav-, energia-, vitamin-, és ásványianyag- szintjei segítenek egyensúlyban tartani az anyanyulak anyagcseréjét a tejtermelés időszakában. A takarmány használatával megakadályozható az anyák fokozott testtömeg csökkenése.

Az intenzív tenyésznyúl takarmánykeverék etetése esetén a vemhesülési százalék állandóan magas szinten tartható. Használatának előnyei:

  • jó vemhesülési arány
  • nagy alomlétszám
  • a növendékneveléshez elegendő tejtermelés

    A fedezőbakokkal szintén ezt a takarmányt javasoljuk etetni.



    INTENZÍV HÍZÓNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK SACOX-SZAL:

    Hízónyulakkal ajánljuk etetni a negyedik élethéttől a vágás előtti utolsó hétig.

    A takarmánykeverék etetése során az alacsony elhullás mellett kedvező súlygyarapodást kapunk.

    A takarmány Salinomycin-Na kiegészítése biztos védelmet nyújt kokcidiózis ellen.

    A termék élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 5 nap.

    A termék állatorvosi rendelvényre gyógyszer kiegészítéssel is készíthető.

    Az enterocolitis nevû hasmenéses tünetegyüttes kezelésére a kokcidiosztatikum mellett 195 mg/kg cinkbacitracin és 390 mg/kg oxitetraciklin is található a takarmányban.

    Ez esetben az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 14 nap.

    Az intenzív hízónyúl takarmánykeverék etetése esetén egyöntetû, egészséges állományt kapunk.

    INTENZÍV HÍZÓNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK:

    A vágás előtti utolsó héten ajánlott etetni a hízónyulakkal. Beltartalma azonos a Sacox-os hízónyúl takarmánykeverékkel, de ez a takarmány nem tartalmaz gyógyszerkiegészítést, így nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idő.



    Takarmányaink eredményességét független szervezetek is megerősítették. Egy hazai egyetemen 2001. évben végzett kísérlet során összehasonlították a takarmányainkkal elérhető hizlalási eredményeket, egy - a nyúltakarmány piacon meghatározó - konkurensünk termékeivel elért adatokkal.



    A kaposvári Egyetemen végzett kísérletben kiváló eredmények születtek takarmányainkkal.

    Az adatokat 100 hízóra vetítve adjuk meg a könnyebb számolás érdekében.

     

    Konkurens

    AGROKOMPLEX C.S. RT.

    Darab (77 napon)

    94

    88

    Testtömeg (g) 77 napos

    261,9

    239,7

    Árbevétel (Ft)

    99516

    91091

    Takarmányfogyasztás (kg)
    21-77 nap

    860,9

    732,8

    Takarmányköltség (Ft)

    52272

    40118

    Különbség

    47244

    50972


    Amint látható, a különbség 3729 Ft nyereségtöbblet 100 hízónként az AGROKOMPLEX C.S. RT. Partnereinél. Ráadásul a számolásnál figyelembe vett adatok 2001. óta változtak. A felvásárlási ár csökkent, a takarmányárak növekedtek, ami még tovább növeli a különbséget, nem beszélve arról, hogy 2001-ben 10%-kal, 2003-ban 12%-kal magasabb a konkurencia ára.

    Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal továbbiakban is segíteni kívánjuk Partnereink nyereséges gazdálkodását.

    Az érdeklődőknek szívesen állunk rendelkezésükre további információkkal:

    Dunántúl: Kolossa Istvánné 30/929-2002

    Alföld: Koleszár Sándor 30/939-8869

    Partneri üdvözlettel:

    Tóth Szabolcs Koleszár Sándor

    product manager marketinghálózat vezető

    2003. 01. 28.

    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?