Õszi teendõk a méhészetben

Agro Napló
Az õszi hónapokban készítjük elõ a méhcsaládokat az áttelelésre. Jó alkalom ez az idõszak a kaptárak átvizsgálására, mert ez a kötelezõ vizsgálatok ideje is. Még fiasítást láthatunk, ami jelzi a család erejét és a várhatóan áttelelõ méhek számát is. Ez lehet a kiindulási alap, ami reményt ad arra, hogy életerõs családokkal kezdhetjük a jövõ évet. Örvendetes, hogy a Baranya megyei méhészek bizakodóak, hiszen a 2002. évben 938 méhészetben 56.333 méhcsaláddal kezdték meg a termelést. Biztos vagyok benne, hogy ez a tenyésztési kedv jövõ évben is megmarad.
Az eredményes termelés megtartásához az őszi méhészeti munkákat tervszerûen kell elvégeznünk. Először megnézzük, életképes-e a család. Kedvező jel, ha szeptember-október hónapban legalább 4-5 léputcában találunk még méheket. Gyenge családot nem szabad meghagyni (1-2 léputca), az ilyen család nem vészeli át a telet, csak baj lesz vele - késő ősszel nagy esély van rá, hogy erősebb családok kirabolják tőle a mézet.

Szeptember végén, október elején meg kell néznünk a mézkészleteket. Ekkor ellenőrizhetjük az etetés eredményét is, és mód van még arra, hogy rendezzük a fészket. Ha az üres lépeket a fészek közepén mézzel telt lépekkel cseréljük fel - felesleges munkától mentjük meg méheket, megkíméljük őket a behordástól. Az a veszély is fennáll e segítség elmulasztásával, hogy nem lesz már arra idejük, behordásra és hiába lesz a kaptárban megfelelő mézkészlet, hideg tél esetén nem tudnak ahhoz hozzáférni.

Még van arra időnk, hogy az atkák elleni utolsó kezelést elvégezzük, amit füstölőcsíkkal végzünk. A kezelés két okból is ajánlatos: egyrészt a kaptár alján elhelyezett papírlap átvizsgálása után látjuk az atka elleni védekezésünk eredményét, másrészt erre az időszakra lassan a fiasítás is befejeződik, így az atka elleni kezelés még eredményesebb. Előfordulhat, hogy az ellenőrzésre behelyezett papírlapon sok atkát találunk. Ilyen esetben a következő évben semmiképpen sem szabad az addig használt atka elleni készítményt alkalmazni - más szert kell választanunk, függetlenül attól, hogy a sikertelenség oka lehetett a helytelen alkalmazás is. Túl sok atka esetén, ha az idő engedi, további kezelés is hasznos, de fel kell készülnünk a kora tavaszi kezelésre is. Fontos, hogy a gyógykezelést mindig törzskönyvezett állatgyógyászati készítménnyel végezzük a használati utasítás betartásával. Figyeljünk az atkák jelenlétére a vírusfertőzés veszélye miatt is, mivel az atkák a betegség kórokozóinak hordozói. Nagyobb a veszély abban a méhészetben, ahol vándoroltak.

Vírusos betegség szempontjából az ország állományának fertőzöttsége csak részben ismert, a betegség kórokozójával bárhol találkozhatunk. Álló méhészet is fertőződhet, és a vírussal fertőzött atkák nagy kárt okozhatnak, ha a védekezés nem szakszerû.

Az őszi atkák elleni kezelés akkor a leghatékonyabb, amikor a fiasítás már kikelt.

A kaptárak takarását szeptember végétől célszerû elkezdeni, ügyelve, arra hogy az esetleges takarás az anyát ne serkentse további peterakásra.

Sok gondot okozott az elmúlt években is, hogy meleg száraz nyári időben elszaporodtak a mezei egerek. Ha nem végzünk ilyenkor megfelelő kezelést, nagy kárt tudnak okozni télen. A kaptárak legkisebb résein bejutnak a fészekbe, ott a mézet és a bogarakat elpusztítják. A kaptár réseit javítással szüntessük meg, a bejárati nyílást rács felrakásával védjük meg az egerektől.

Sok gondot okoznak a darazsak is. Ne engedjük a kaptárakban áttelelni őket, így sok mézet takarítunk meg a méheknek.

A nosema-kór elleni őszi megelőző kezelés elmaradása esetén célszerû néhány gyenge család elhullott bogarait megvizsgáltatni. Néhány méhészetben komoly gondot okozott az elmúlt években ez a betegség. Ha a vizsgálat fertőzöttséget nem mutat ki, a tavaszi kezelés elegendő lehet, fertőzöttség esetén tavasszal a lehető legkorábban a családok gyógykezelését végezzék el. A vizsgálatokat az Állategészségügyi Intézetben lehet megrendelni.

A fentiekben néhány esedékes vizsgálatra, kezelésre szerettem volna a méhésztársak figyelmét felhívni, amit remélem, hasznosítani tudnak a jövő évi eredmények formájában is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?