Parlagfû ellen napraforgóban a RACER a biztos megoldás.

Agro Napló
A napraforgó növényvédelmének sarkalatos pontja a gyomirtás. A betegségek mellett a gyomnövények azok amelyek lényegesen befolyásolhatják a termés mennyiségét és ezáltal a termesztés eredményességét. A kultúra jó gyomelnyomó képessége ellenére fejlõdésének elsõ 4-6 hetében fokozottan érzékeny a gyomosodásra. A vetés elõtt és vetés után - kelés elõtt végzett gyomirtás a legkritikusabb idõben biztosítja a napraforgó zavartalan kelését, kezdeti fejlõdését. Ennek az alapkezelésnek kell megoldani a napraforgó gyommentesítését, mivel kiegészítõ állománykezelésre - elsõsorban a legnagyobb problémát okozó kétszikû gyomnövények - ellen nem áll rendelkezésre megfelelõ készítmény. A gyomirtási technológia kialakításánál ezért egy túlbiztosításra kell törekedni hiszen számos tényezõ - mint pl. rögös, egyenetlen talajfelszín, vagy a kezelést követõ csapadékszegény idõjárás - jelentõsen csökkenthetik az alapkezelések hatékonyságát.
Parlagfû - a legfontosabb gyomnövény

Szántóföldjeink egyszikû ,és kétszikû gyomokkal egyaránt fertőzöttek, emiatt megfelelő gyomirthatást többnyire csak több készítmény együttes használatával tudunk elérni. A kétszikû gyomnövények közül az elmúlt 5-10 évben kiemelkedő fontosságúvá vált a parlagfû (1. ábra). Elterjedését elősegítette hogy a talajjal szemben igénytelen, magvai a talaj mélyebb rétegeiben 30-40 évig is megőrzik csírázóképességüket. Hőmérséklet igénye hasonló a napraforgóéhoz, a fő csírázási ideje április eleje - május vége közé esik a napraforgó vetési idejével megegyezően,

RACER -a biztos és biztonságos megoldás

A parlagfû ellen olyan gyomirtó szer adhat csak jó eredményt, melyre ez a gyomnövény különösen érzékeny, hosszú hatástartamú, és biztonságosan használható a laza, homokos, alacsony szerves anyag tartalmú talajokon is. A fluorkloridon hatóanyagú Racer gyomirtó szer mindezen tulajdonságokat figyelembe véve jelenleg a leghatékonyabb készítmény.
Szelektivitása kiváló, az 1 % körüli , szélsőséges homoktalajon is biztonságosan használható.

Rugalmas felhasználás

A Racer felhasználható a napraforgó vetése előtt talajba dolgozva és vetés után - kelés előtt preemergensen egyaránt.

Vetés előtti kijuttatásnak különösen száraz tavaszon van jelentősége, mivel ilyen kezelésmóddal csapadékszegény időjárási körülmények között is megbízható gyomirtó hatás érhető el. Ez esetben a Racer dózisa 3,0 l/ha, és jól kombinálható trifluralin hatóanyagú készítményekkel, pl. Olitref 480 EC-vel.
A permetezés után a készítményeket egy órán belül kombinátorral, ásóboronával, vagy egyéb talajmûvelő eszközzel 6-8 cm mélyre a talajba kell dolgozni.

Vetés után - kelés előtt kijuttatva a Racer dózisa 2,5 l/ha, a napraforgóban engedélyezett bármelyik egyszikû irtóval tankkeverékben kijuttatható. Egyedüli szelektivitása, hosszú hatástartama és az egyszikû gyomok elleni hatékonysága miatt a Racer ideális partnere a Dual Gold, 1.5 l/ha dózisban.. A gyomirtó szerek hatóanyagai - a fluorkloridon és az S-metolaklór - jól kiegészítik egymást, kombinációban történő használat során a Dual Gold parlagfû elleni jelentős mellékhatása jól érvényesül.

Kombinációs lehetőségek

Az ország egyre nagyobb területén található meg a parlagfû mellett a csattanó maszlag (2. ábra). Ez a gyomnövény nagymagvú, a talaj mélyebb rétegéből is képes kikelni. Ezzel a gyomnövénnyel fertőzött területen a Racer-t kombinálni szükséges Gesagard 500 FW 2,0 l/ha adagjával. Hatóanyaga a prometrin -megfelelő mennyiségû csapadék esetén- a talajban könnyen mozdul el, ezért a mélyről csírázó gyomnövények ellen is hatékony


A parlagfû elleni védekezés a napraforgó területeken az egyik legnehezebb feladat. A Racer rugalmas felhasználási lehetőségével, nagyfokú szelektivitásával, hosszú hatástartamával kulcs készítmény az ilyen területek sikeres gyomirtási technológiájának kialakításában.

Radvánv Béla—József Csilla
Syngenta Kft.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?