Pelyhesített gabonamagvak

Agro Napló
Bevezetés A modern állattartás (-tenyésztés) egyik fontos eleme a szakszerû takarmány-felhasználás. A takarmányozás során egyre nagyobb jelentõségûek a könnyen emészthetõ tápanyagok biztosítása az állatok részére. A takarmány értéknövelõ eljárások egyik fontos célja a gabonafélék keményítõ tartalmának feltárása, az emészthetõség javítása és a táplálóérték (takarmányértékesítés) növelése.
A takarmány értéknövelő kezelések célja gabonafélék esetében a keményítő feltárása azért, hogy az emészthetőség javításával növeljék a táplálóértéket. A keményítő-feltárás, és az ezzel együtt járó táplálkozás-élettani előnyök, úgymint az emészthetőség javulása, a jobb takarmányértékesülés, alacsonyabb napi takarmányfelvétel, gyorsabb állattartási rotáció, fiatal állatokkal való etethetőség stb. mellett a takarmány értéknövelő technológiáknál egyéb előnyös tulajdonságok is megfigyelhetők.

Igen jelentős higiéniai, fertőtlenítő hatás észlelhető, csökken a takarmányok baktériumszáma, mely jelentős mértékben csökkenti a betegségeket és az elhullásokat.

A szénhidrátok elsődleges élettani szerepe a szervezet energiaellátása. A szénhidrátok biológiai oxidációja során felszabaduló energia – 1 gramm szénhidrát 17,2 kilojoule (4,1 kcal) hőmennyiséget szolgáltat – biztosítja az életfolyamatok zavartalanságát. Emellett az anyagcsere nélkülözhetetlen alapanyagai: az élő szervezet sokféle, biológiailag fontos vegyülete keletkezik a szénhidrátok kémiai átalakulása révén.

Kukoricapehely
A kukoricapehely megnövekedett felületû, expandált térfogatú, kellemes illatú és ízû termék. A pehely kiváló táplálék a fiatal állatok számára, különösen a fejlődésük első szakaszában, amikor a szénhidrátbontó enzimek száma és aktivitása még nem kielégítő.

Pelyhesítés során a kukoricaszem feltáródik, a sejtfalak felrepednek. A növényszövetek fellazulása, a szem felületének megnövekedése növeli az adszorpciós és abszorpciós kapacitást, így az emésztőnedvek igen könnyen hozzáférhetnek a kukoricában rejlő tápanyagokhoz.
Pásztor Béla

A megőrölt, pelyhesített kukorica beltartalmi értékei

Nedvesség-tartalom:

max. 14 %

Nyersfehérje-tartalom:

max. 9 %

Nyerszsírtartalom:

max. 4 %

N. mentes kiv. anyag:

70 %

Nyershamutartalom:

max. 1 %

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?