Igen jelentős higiéniai, fertőtlenítő hatás észlelhető, csökken a takarmányok baktériumszáma, mely jelentős mértékben csökkenti a betegségeket és az elhullásokat.
A szénhidrátok elsődleges élettani szerepe a szervezet energiaellátása. A szénhidrátok biológiai oxidációja során felszabaduló energia – 1 gramm szénhidrát 17,2 kilojoule (4,1 kcal) hőmennyiséget szolgáltat – biztosítja az életfolyamatok zavartalanságát. Emellett az anyagcsere nélkülözhetetlen alapanyagai: az élő szervezet sokféle, biológiailag fontos vegyülete keletkezik a szénhidrátok kémiai átalakulása révén.
Kukoricapehely
A kukoricapehely megnövekedett felületû, expandált térfogatú, kellemes illatú és ízû termék. A pehely kiváló táplálék a fiatal állatok számára, különösen a fejlődésük első szakaszában, amikor a szénhidrátbontó enzimek száma és aktivitása még nem kielégítő.
Pelyhesítés során a kukoricaszem feltáródik, a sejtfalak felrepednek. A növényszövetek fellazulása, a szem felületének megnövekedése növeli az adszorpciós és abszorpciós kapacitást, így az emésztőnedvek igen könnyen hozzáférhetnek a kukoricában rejlő tápanyagokhoz.
Pásztor Béla
A megőrölt, pelyhesített kukorica beltartalmi értékei |
|
Nedvesség-tartalom: |
max. 14 % |
Nyersfehérje-tartalom: |
max. 9 % |
Nyerszsírtartalom: |
max. 4 % |
N. mentes kiv. anyag: |
70 % |
Nyershamutartalom: |
max. 1 % |