2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Rövid távú hûtve tárolás problémái és a megoldások

Agro Napló
Minden élõlény, legyen az növényi vagy állati eredetû, legnagyobb alkotóeleme a víz, tömegének jelentõs részét ez teszi ki. A cél a termék minél hosszabb ideig, minél jobb állapotban, minél kevesebb súlyveszteséggel történõ tárolása pozitív hõmérsékleten, fagyasztás nélkül. Ennek érdekében 4 alapvetõ kritériumnak kell eleget tenni, melyek a megfelelõ kezelés, hõmérséklet, páratartalom és etilén szint biztosítása. A cikkben ezeket vesszük sorra, elsõsorban növényekre (zöldség, gyümölcs, virág) vonatkoztatva, de – az etilénszint szabályzást kivéve – ugyanezek a szempontok alapján a hústermékek tárolása is jelentõsen javítható.
Kezelés és hőmérséklet

A két legalapvetőbb szempont. A rakodás során az általános elővigyázatosságon túl fontos figyelembe venni, hogy a rekeszek, dobozok ne legyenek túlrakodva, legyen légmozgás a rekeszek és a sorok között. Ellenkező esetben a belső termékek hőmérséklete nem biztosítható az optimális értéken, a megrekedt levegő etilénkoncentrációja megnő, fokozódik a cseppesedés, ami együttesen a termék idő előtti rothadásához vezet.

Legoptimálisabb általában, ha a terméket 0,5-2 °C-al annak fagyáspontja felett tároljuk. Minél közelebb van a termék hőmérséklete a fagyáspontjához, annál lassabbak az érési folyamatok. Nagyon fontos továbbá, hogy fagyáspont közeli hőmérsékleten tárolt növényre közvetlenül ne kerüljön víz, mert a felületről történő elpárolgás további hûtőhatással jár, ami a fagyáspont felett tárolt növény felületi fagyását, így szövetroncsolódást okozhat.

Páratartalom

Nagy nedvességtartamuk folytán a zöldségek, gyümölcsök felületükön keresztül folyamatosan párologtatnak. Betakarítás után, a nedvességutánpótlás megszûnésével ez a tulajdonságuk továbbra is megmarad, sőt fokozottabbá válik egy gyors légmozgású hûtött tárolóhelyiségben. Éppen ezért e kipárolgás mértékének alacsonyan tartása elemi fontosságú a hatékony tárolás során. A terméket körülvevő környezet magasabb páratartalma lelassítja ezt a folyamatot, elősegítve, hogy a termék megtartsa saját nedvességtartalmát. Az optimális tárolási környezet relatív páratartalma ugyanúgy termékenként különböző mint a hőmérséklet. Néhány fontosabb termék adatai az 1. számú táblázatban találhatók.

Egy átlagos üres hûtött tároló relatív páratartalma 55%. Mivel a friss zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalma átlagosan 95-98%, az 55% relatív páratartalmú levegő, mint egy száraz szivacs, annyi nedvességet vesz fel amennyit csak tud. Ez az oka amiért már betárolás előtt célszerû magas értékre emelni a hûtött tároló levegőjének relatív páratartalmát. Minél közelebb van a levegő páratartalma a növényéhez, annál kisebb mértékben történik nedvesség vesztés.

Mára már elterjedt technológia az u.n. RO (Reverse Osmosis) szûréssel ellátott nagynyomású levegő-víz porlasztásos párásítás, ami a mai napig a leghatékonyabb szabályzást teszi lehetővé. A szûrési technológia két lépcsőből áll, egy mechanikai előszûrőből, ill. egy nagynyomású féligáteresztő membránból, mely az előszûrt vízből eltávolítja a még bent maradt fehérjék, baktériumok, cukor, ásványi sók 95-98%-át. A szûrt vízből a porlasztó fejben nagynyomású levegővel keveredve ködszerû pára képződik, amely nem száll le a termékre nedvesedést okozva, hanem a légáramba keveredve növeli a légtér relatív páratartalmát. Ezek a berendezések általában 94-95%-ig képesek szabályozni a relatív páratartalmat, ami a legtöbb kívánalomnak eleget tesz. Általánosságban elmondható, hogy e technológia alkalmazásával felére csökkenthető a súlyveszteség és megduplázható az eltarthatósági idő.

Etilénszint

Az etiléngáz (C2H4) minden növény növekedési folyamatában fontos szerepet játszik. Elősegíti az érési folyamatokat, a telt íz és szín kialakulását. Betakarítás után azonban hatása már koránt sem kívánatos. Már 1 milliomod résznyi etilén is képes felgyorsítani az érési folyamatokat, lerövidítve az eltarthatóság idejét. Mivel a növények betakarítás után is termelik az etilént, ill. ki van téve a környezetben lévő más etilén forrásoknak, a zárt rendszerû hûtőtárolók levegője idővel telítődik. Az így felhalmozódó etilén gáz eltávolítása nélkül az optimális tárolási idő jelentősen lecsökken.

Jelenleg több etilénszûrő technológia is forgalomban van, azonban messze a leghatékonyabb rendszer a közelmúltban a NASA által kifejlesztett Titanium Dioxid (TiO2) alapú fotokatalizációs szûrési technológia. A zárt helyiség levegőjét ventilátorral átkeringteti egy TiO2 bevonattal ellátott üvegcsehalmazon, melyet UV fénnyel világítanak meg. Az UV sugárzás megöli a levegőben lévő spórákat, csírákat, baktériumokat, vírusokat, gombákat, penészt, míg a szûrő semlegesíti a szagokat és a hidrokarbon gázokat, köztük az etilént is, ártalmatlan hidrokarbonná és vízzé alakítva azt.

A fenti pontokat betartva biztosak lehetünk benne, hogy a termék minősége érdekében minden elkövethetőt megtettünk. Az eredmény hosszabb tárolhatóság, csökkenő költségek, kisebb veszteségek, növekvő profit, s nem utolsó sorban jobb minőség.

Termék Fagyáspont Optimális tárolási Optimális Etilén Élettartam
  [°C] hőm. [°C] páratartalom termelés érzékenység  
Alma -1 0-1 90-95% NM M 3-6 hónap
Brokkoli -0,6 0 95-100% NA M 10-14 nap
Fejes saláta   0-1 98-100% NA K 2-3 hét
Hagyma -0,9 0 95-100% A M 2 hónap
Karfiol -0,8 0 90-98% NA M 2-4 hét
Körte -1,6 0 90-95% M M 2-7 hónap
Répafélék -1,4 0 98-100% NA M 6-8 hónap
Szőlő -1,3 0 85-90% NA A 1-6 hónap
NA – nagyon alacsony, A – alacsony, K – közepes, M – magas, NM – nagyon magas
Forrás: Miatech Inc., Kes Inc., Kaliforniai Egyetem tanulmányai
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?