Sajtótájékoztató 2003. január 14. 10.30

Agro Napló
Az elmúlt évek gazdasági eredményeinek, termelés bõvülésének és befektetéseinek köszönhetõen az ez évben 10 éves nyíregyházi székhelyû Szabolcs Gabona Rt. meghatározó szervezeti változást hajtott végre: 2003.január 1-tõl holding formában folytatja munkáját.
A nemzetközivé terebélyesedett cégcsoport 2002. évi forgalma eléri a 20 milliárd forintot, ami tízszerese a 10 évvel ezelőttinek.

A Szabolcs Gabona Holding Rt. és tagvállalatai tevékenysége immár hat megyére terjed ki, s ezen túlmenően jelentős külföldi érdekeltségeket is szerzett Romániában és Ukrajnában.

Gazdasági súlyát jelzi, hogy:
- malomipari kapacitása belföldön: 250 000 – 300 000 tonna/év külföldön: 110 000 – 130 000 tonna/év - takarmányipari kapacitása belföldön: 140 000 – 150 000 tonna/év külföldön: 100 000 tonna/év - raktárkapacitása 400 000 tonna A foglalkoztatásban is jelentős szerepet tölt be a cégcsoport: Magyarországon 1100, határainkon túl pedig közel 600 embernek nyújt biztos megélhetési forrást.

Az ágazatban egyedülálló fejlődés – az 1992. évi csőd felszámolást követően – a termékvolumenben és mûködési területben való növekedés, egy tudatos, fegyelmezett üzletpolitika megvalósításának eredménye. Ennek alapja a korrekt megbízható partneri kapcsolat, a minőség folyamatos javítása, a humánfeltételek (személyi és szervezeti) fejlesztése.

A 2001-ben kidolgozott, 10 évre előretekintő stratégia célkitûzései ma is érvényesek. Lényege:
- a Szabolcs Gabona Rt. és befektetései eredményességének, gazdasági stabilitásának fenntartása, növelése, - az integráció erősítése, kiterjesztés, - dinamikus és kiegyensúlyozott növekedési ütem megvalósítása, - új befektetési lehetőségek előnyeinek kihasználása a hazai és keleti piacokon, - a szervezeti felépítés tevékenységhez igazodó folyamatos megújítása, az emberi erőforrások fejlesztése, szakképzettségének folyamatos bővítése, - fogyasztói központú minőségi és marketing politika megvalósítása.
Magyarország európai uniós integrációja kiélezettebb versenyhelyzetet, de újabb lehetőségeket is teremt, elsősorban a keleti piacokon. Az ehhez való rugalmas alkalmazkodás a gyorsabb döntés, a hatékonyabb piaci jelenlét indokolta a szervezeti-irányítási rendszerünk átszervezését.

Az átszervezés lényege: az egyes ágazatok mentén dolgozó szervezetek önálló cégben mûködnek tovább, a Szabolcs Gabona Rt. holdinggá alakulva vagyonkezelői, stratégiai feladatokat lát el. A társaságok önállóságát tiszteletben tartva a termelést, gazdálkodást, belső szabályozással harmonizáljuk, a piaci mechanizmus elvét érvényesítve igyekszünk növelni a cégcsoport és a leányvállalatok súlyát.

A átszervezés a munkaerő létszámot nem érintette, elbocsátásra nem került sor. Új pozíciók, új lehetőségeket biztosítanak munkatársaink számára.

Vállalatunk arculata alapjaiban nem változott meg, termékeink a megszokott minőségben és kivitelezésben állnak továbbra is a fogyasztók és partnereink rendelkezésére.

Az átszervezés eredményeként Szabolcs Gabona Holding Rt. tagvállalatai 2003. január 1-től az alábbiak szerint mûködnek:

Belföld:

Szabolcs Gabona Kereskedőház Rt.
Székhely: Nyíregyháza
Tevékenység:
szemes termények felvásárlása, bel- és külkereskedelme
termelő tagvállalatok szemes alapanyag felvásárlása

Alföldi Malomipari Rt.
Székhely: Törökszentmiklós
Tevékenység:
búzaőrlés, rozsőrlés, kukoricaőrlés
rizshántolá
s egyéb humán termék előállítás
keményítőgyártás

Szabolcs Takarmányipari Rt.
Székhely: Nyíregyháza
Tevékenység:
táp, koncentrátum és premixgyártás és értékesítés
ipari alapanyag-kereskedelem

Tiszántúli Sertéstenyésztő KFT.
Székhely: Nyíregyháza
Tevékenység:
sertéstenyésztés, hízlalás
baromfi hízlalás

Mátészalkai Sütőipari KFT.
Székhely: Mátészalka
Tevékenység:
péksütemény gyártás, forgalmazás
kenyérgyártás, forgalmazás


Külföld
: Nutrisam Rt
. Székhely: Románia Szatmárnémeti
Tevékenység
: gabona termeltetés, gabona kereskedelem
őrlés, lisztforgalmazá
s sütőipari tevékenység
takarmánygyártás és forgalmazá
s sertéstenyésztés és forgalmazás

VARTO KFT
. Székhely: Ukrajna, Sznyatin
Tevékenység
: növénytermeszté
s takarmánygyártá
s baromfihízlalá
s baromfifeldolgozás

A megújulás nem érintette a cég filozófiáját és stratégiai elképzeléseit. Továbbra is a magas minőség, a fogyasztói igények maximális kielégítése a tisztességes üzletmenet kialakítása és partnereink nagyfokú megbecsülését tartjuk feladatunknak.

A stratégiánk fókuszában a folyamatos fejlesztés, bővítés áll. Szeretnénk a hazai piacon olyan súlyúvá válni, hogy érvényesíteni tudjuk értékrendünket, korrekt megbízható partnerek legyünk. A beszállító termelői körnek komoly integrációs partnerei kívánunk lenni továbbra is. Ami a külföldi elképzeléseinket illeti, a keleti határok közelségét kihasználva a román, ukrán és magyar tagvállalataink együttmûködését megerősítve szeretnénk mozgásterünket tovább szélesíteni elsősorban Romániában és Ukrajnában.

Szabolcs Gabona Holding Rt.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?