Szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi elõrejelzése

Agro Napló
A polifág kártevõnek számító hörcsög az ország egyes területein gondot okozott az elmúlt hónapban, aminek a száraz idõjárás is kedvezett. Ebben az évben második fialása július hónapban várható. A telelõre vonuló nemzedék ellen legjobb, ha betakarítás után védekezünk. A mezei pocok felszaporodása nem számottevõ, de figyelemmel kell kísérni, a populációk változását. A kalászos gabonák betakarítása utáni tarlóhántás több károsítót pusztít, gyérít (mezei pocok, repcedarázs II. nemzedéke).
A kukoricában az elmúlt hónap végén már megindult a kukoricamoly lárvák kelése. Az imágó a felső levekre rakja tojásait, majd a kikelő lárva a szárba rágja be magát, és lefelé halad. A nóduszoknál kirág, ahol az ürülékük látható. Károsításuk következményeként a szár megdőlhet. A kártevő a szár alsó részében bábozódik. Szükség esetén ebben a hónapban védekezünk ellenük. A kukoricabogár imágói, a rajzás kezdete után a leveleket az erek között hámozzák, esetleg az ereket is átrágják. A címeren és a csövön is károsítanak. A bibeszálakat lerágják, a csuhéjlevelek alá furakodnak, majd a szemeket rágják. A rajzás kezdetét többféle feromoncsapdával jelezhetjük. A napraforgó táblák zöme elérte azt a fejlettséget, hogy már földi eszközzel nem védekezhetünk. Az időjárástól függően a fehérpenészes rothadás, a szürkepenészes rothadás, a hamuszürke szárkorhadás és a diaportés foltosság tüneteinek megjelenése várható ebben az időszakban. A hamuszürke szárkorhadás a száraz, meleg időt kedveli, míg a többi kórokozó fertőzése a nedves párás időben valószínûbb. A kártevők közül a fekete répa levéltetû, a sárga szilva levéltetû és a mezei poloskák egyedszáma fokozódhat. A levéltetvek tömeges betelepedése, a poloskák felszaporodása esetén a védekezés ebben az időszakban lehet indokolt. Az elmúlt hónapban már megkezdődött a napraforgómolyok rajzása. Lárváik a tányért rágva károsítanak, és a kórokozók számára nyitnak fertőzési kaput. Az elmúlt években azonban jelentőségük csökkent. A burgonya számára a legkritikusabb időszak kezdődik, a virágzás utáni gumófejlődéssel, amikor a burgonyavész, a levéltetvek és a vírusok ellen kell védeni a bokrokat. A zöld őszibarack levéltetû, betelepedését vírusvektor szerepe miatt fontos figyelnünk. A burgonyavész a csapadékos időjárásban fertőz, amikor a levelek vízborítása legalább 3 órás. A burgonyabogár II. nemzedékének tojásrakása júliusban zajlik, majd a hónap végén a kikelő lárvák táplálkoznak. Ha a július csapadékos, párás lesz, számíthatunk a nagy arányú lárvakelésre, és készülhetünk a permetezésre. A burgonyában, ebben a hónapban számíthatunk továbbá a makrofóminás és a verticilliumos hervadás, a szklerotíniás szárrothadás, valamint a kolletotrihumos tőkorhadás megjelenésére.
A cukorrépa intenzív növekedésének időszakában bórra van szüksége. Júliusban is jelentkezhet a bórhiány tünete a szív és szárazrothadás és csapadékos időben fokozódhat a cerkospórás levélfoltosság fertőzése. A cukorrépában a nekrotikus sárgaerûség vírust fonálféreg és egy nyálkagomba terjeszti, és fellépésekor súlyos károkat okozhat. A réparozsda és a fehérpenészes rothadás mellett a répa aknázómoly jelenik meg a cukorrépában ebben az időszakban. Ez utóbbi ellen a feromoncsabdás rajzásmegfigyelés alapján rajzáscsúcsban kell védekeznünk. A múlt hónapban megkezdődött, és ebben a hónapban tovább fokozódhat a fekete répa levéltetvek betelepedése.
Csapadékos periódusokat követően továbbra is számíthatunk az almafavarasodás újabb fertőzésére. A konídiumképzés intenzitása ugyan a nyár második felében csökken, de a gyümölcsök megbetegedése a szüretig lehetséges. Meleg, párás körülmények között (opt.:20-24OC,90-98%ret.p.t.) folyamatos az almafalisztharmat terjedésére, amely elsősorban a lombozat megbetegítésével okoz kárt. Folytassuk az almamoly rajzásmegfigyelését, a kártevő második nemzedékének rajzása elhúzódó lehet. Szintén folytassuk a különböző levélaknázómolyok feromoncsapdázását, mivel a nyári nemzedékek rajzása sokszor összefolyik. Súlyos levélkártételük esetén korai lombhullás következhet be.
Csonthéjas kultúrákban folytassuk a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly feromoncsapdázását. A nyári nemzedékek rajzása általában összemosódik, a kikelő lárvák ellen időzítsük a védekezést.
Szőlőben csapadékos időszakot követően továbbra is számíthatunk a peronoszpóra fertőzésre. A kórokozó a leveleket és a fejlődő bogyók kocsánykorona felöli végét fertőzheti. Továbbra is számíthatunk a szőlőlisztharmat terjedésére, amely ilyenkor elsősorban a lombon való felszaporodásával okoz nagyobb gondot. A fejlett, 2-3 hetes bogyók már nem betegednek meg. A fürtzáródást megelőzően itt van az ideje a szürkepenész elleni megelőző védekezésnek is. Augusztus elejétől kezdjük meg a tarka szőlőmoly 3. nemzedékének csapdázását, a kikelő lárvák ellen időzítsük a védekezést.
Málnában a szüretet követően haladéktalanul, tőből távolítsuk el és semmisítsük meg a letermett vesszőket és a beteg sarjakat. Ezzel megakadályozzuk a vesszőbetegségek áttelelő képleteinek kialakulását és az ültetvényeken belül fertőzési gócok létrejöttét.
A ribiszke és a köszméte ültetvényekben a szüretet követően a korábban kialakult megbetegedések és az időjárás függvényében védekezzünk a levélbetegségek ellen. Az amerikai lisztharmat számára a száraz, meleg időjárás, míg a mikoszferellás és a drepanopezizás levélfoltosságok, valamint a köszméte és a ribiszkerozsda fertőzéséhez a mérsékelten meleg(18-22OC), csapadékos körülmények az optimálisak. Folytassuk tovább az üvegszárnyú ribiszkelepke feromoncsapdázását.
Uborkában csapadékos időjárásban és 15-20OC hőmérsékletnél folyamatosan számíthatunk az uborka peronoszpóra fellépésére. Tízleveles kortól meleg időjárásban (15-25OC) az uborkalisztharmat megjelenése is várható. A pszeudomonaszos betegség fellépésére a 25-28OC a legoptimálisabb. A betegség fellépését elősegíti a magas relatív páratartalom, öntözött körülmények és esetleges sebzések létrejötte.
A paradicsomon és a burgonyán mérsékelten meleg (15-22OC), csapadékos időjárás esetén folyamatosan számítani kell a paradicsom ill. burgonyavész megjelenésére és felszaporodására.
Paprikán meleg (25-30OC), csapadékos időjárásban vagy öntözött körülmények között várható a baktériumos betegségek fellépése (Xanthomonas, Pseodomonas) A bab xantomonászos és kolletotrihumos betegsége ellen folytassuk a megelőző védekezést. Mindkét betegség fellépésére a 20OC feletti hőmérsékleten, csapadékos időjárásban vagy öntözött körülmények között kell fokozottan számítani.
Folytassuk a gyapottok bagolylepke feromoncsapdás rajzásmegfigyelését. Lárvái súlyosan károsítják a zöldségfélék terméseit.
Mérsékelten meleg (~20OC), párás időjárás esetén, folytatódhat a kertészeti kultúrákban a levéltetvek betelepedése és felszaporodása. Meleg, száraz időjárásban, több kultúrában várható a takácsatkák felszaporodása. Szívogatásukkal súlyosan károsítják a leveleket, csökken a termésmennyiség.

Nagy Krisztina
– Veszprém Megyei NTSZ
Prohászka Péter
– Komárom – Esztergom Megyei NTSZ
A megyei előrejelzők információi alapján
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?