2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi elõrejelzése

Agro Napló
Szántóföldeken több kultúrában is károsít a hörcsög az ország löszös és agyagtalajain. Ebben az idõszakban várható párosodásuk. A tavaszi kémiai védekezés, még május elején hatásos lehet, majd a kalászosok betakarítása után a legsikeresebb. A gyakorlatban a hörcsögcsapdák használata elterjedt. A tavaszi vetésû fiatal növényeket a talajszinten károsító bagolylepke lárvák veszélyeztetik, május második felében, júniusban. A mocskospajor néven is ismert lárva karéjozza, vagy tõben rágja el a fejlõdõ növényt. Ellene a legeredményesebben helyes agrotechnikával védekezhetünk, a talaj elõkészítésekor, illetve tömeges megjelenés esetén kémiai védelem lehetséges.
Az őszi gabonákban a lisztharmat és a levélbetegségek (pirenofóra, szeptória, rozsdák) fokozódására számíthatunk májusban. A párás, csapadékos időjárás hatására az alsó levélemeletektől felfelé terjed a liszharmat és a kritikus fertőzöttséget a zászlós levélen megjelenő tünetek jelzik. Védekezni ebben a hónapban kell, és szükség szerint a többi levélbetegség ellen is védelmet nyújtó szerekkel. A kártevők közül a vetésfehérítő bogarak tojásrakása már megindult, és a lárvák tömeges, elhúzódó kelése várható. Búzában, árpában az erős hámozgatás ellen többször is védekezhetünk. Ezt a kezelést összeköthetjük a poloskák (osztrák poloska, mór poloska, szipolypoloskák) elleni védelemmel. Ha tömegesen jelennek meg májusban, a vezérhajtás vagy a mellékhajtás károsodik, kalász nem fejlődik.
A repce virágzása ebbe az időszakba is átnyúlik. Ha az időjárás miatt elhúzódik a virágzás a repcefénybogarak tovább károsíthatnak, így szükség lehet a virágzás alatt is védekezésre, csak méhkímélő technológiával! Jelenleg a szárormányosok már károsítanak elszórtan, és a becőormányosok is megjelentek. A becőormányos a megrágott becőbe rakja tojásait, majd a lárva a magokat rágja. Az ellene engedélyezett szerek többsége a repcebecő gubacsszúnyog ellen is hatásos. Virágzás után, száraz időben tömeges lehet a káposzta levéltetvek betelepedése.
A cukorrépa vetése befejeződött, a kelés május elején indul. A kelés után a répabolhák megjelenése várható, melyek a közeli gyepszintben teleltek. A répabarkók akkor jönnek elő, ha a hőmérséklet legalább 25 °C fölé emelkedik.
A kukorica vetése május második felére fejeződik be. A kelő kukoricára különös figyelmet kell fordítani. Májusban figyelhető meg a kukoricabogár lárváinak kelése, amely még nem minden megyében várható. A lárvák a fejlődő gyökerek rágásával, a növény támasztóképességeit is csökkentik, így a tő kidől. Ha a gyökerek regenerálódni tudnak, a növény felegyenesedik, de az ún. hattyúnyak válik láthatóvá. A lárvakártétel és a bogár terjedésének megakadályozása érdekében a kukorica monokultúra vetésváltása szükséges.
A kukoricában kelés után a kukoricabarkók telepednek be és karéjozva rágnak. Tömeges betelepedés észlelésekor (pohárcsapda), védekezni kell.
Napraforgóban pár leveles állapotban a peronoszpóra mellett a fehérpenészes rothadás, száraz május esetén a hamuszürke szárkorhadás jelenhet meg.
Burgonyában, már a kelés után várható az első burgonyabogarak bevándorlása.. Meleg, csapadékos tavaszon tömeges elszaporodásukra számíthatunk. A védekezés optimális időpontja a lárvakelés végén van (május közepe, vége). A burgonya fitoftóra primer tüneteinek megjelenése, csapadékos, meleg időjárás esetén, június elején várható. A levéltetvek betelepedését már korábban figyelemmel kell kísérnünk a levéltetvekkel terjedő vírusok miatt.
Az alma varasodás aszkospóra szóródásának intenzitása a virágzás után várhatóan június végéig csökken, és a konídíumos terjedés válik dominánsá. A konídiumos terjedési hatóköre kisebb, általában az adott fa koronájára terjed ki, de optimális ökológiai feltételek esetén jelentős ez a módja is a terjedésnek. Az almafalisztharmat elleni védekezések folytatása is fontos, mert az időjárás felmelegedésével - párás, meleg körülmények között - az intenzív hajtásnövekedés időszakában folyamatos a terjedése.
A mérsékelten meleg (18-22 °C), csapadékos időjárás több gombás betegség fellépését elősegítheti a csonthéjasokban. Adott feltételek esetés az érés kezdetéig védekezzünk a cseresznye- és meggyültetvényekben a blumeriellás levélfoltosodás ellen, kajsziban az apiognomóniás levélfoltosodás, szilvában a vörösfoltosság ellen folytassuk a már megkezdett védekezéseket június közepéig. Az őszibarack - különösen a nektarinok - hajtásait párás, meleg időjárásban károsíthatja az őszibarack lisztharmata. Hûvös, párás, csapadékos időjárásban továbbra is számíthatunk a csonthéjasok levéllikasztó betegségének fellépésére. Május közepétől kezdjük meg a barackmoly feromoncsapdás rajzásmegfigyelését, lárvái a fejlődő hajtásokat és gyümölcskezdeményeket károsítják.
Málnában folytassuk a már megkezdett védekezéseket a didimellás betegség ellen. A virágzás, kötődés idején - hûvös, csapadékos időjárásban - védekezzünk a virágokat és terméskezdeményeket megbetegítő szürkepenész ellen. A virágzás időszakában károsíthatja a bimbókat és kinyílt virágokat a kis málnabogár és a szamóca bimbólikasztó. Veszélyes fellépésük esetén csak méhkímélő technológiával védekezhetünk ellenük.
Szamócában, ribiszkében és köszmétében - mérsékelten meleg, csapadékos időjárásban - továbbra is védekezzünk a levélfoltosságot okozó betegségek ellen. Köszmétében kezdjük meg a megelőző védekezést az amerikai lisztharmat ellen. Május végétől várható a kis szamócavincellér előjövetele. A kifejlett bogarak a leveleket, később a lárvák a gyökereket károsítják. Május végétől kezdjük meg a ribiszke hajtásait, vesszőit károsító üvegszárnyú ribiszkelepke, és a köszmétét károsító köszméte araszoló feromoncsapdás rajzásmegfigyelését.
Szőlőben az időjárás függvényében május utolsó dekádjától kezdjük meg a peronoszpóra és a lisztharmat elleni preventív védekezést. A peronoszpóra primér fertőzéséhez 2 óra alatt min. 10 mm csapadék és minimum napi 10 °C átlaghőmérséklet szükséges. A másodlagos fertőzéshez 2-5 mm csapadék, 10 °C feletti átlaghőmérséklet és a levelek 3-5 órás vízborítottsága szükséges. A szőlőlisztharmatnak a kleisztotéciumos telelése vált dominánsá az utóbbi időben. A tavasszal induló aszkospórás fertőzés feltétele a tartós 10 °C feletti hőmérséklet, a több mint 2,5 mm csapadék és ezt követő 13-15 órás levélnedvesség. Június elején - virágzáskor - mindhárom fontos betegség (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) ellen preventíven védekezzünk.
A bab xantomonászos és kolletotrihumos betegsége ellen 2-3 lombleveles korban kezdjük el a megelőző védekezést. Mindkét betegség fellépésére a 20 °C feletti hőmérsékleten, csapadékos időjárásban vagy öntözött körülmények között kell fokozottan számítani.
Paradicsomban a kiültetést követően, burgonyában a kelést követően június elejétől kezdjük meg a megelőző védekezést a fitoftóra ellen.
Mérsékelten meleg, párás időjárásban május-június folyamán a levéltetvek gyors felszaporodására kell számítani minden kertészeti kultúrában is.

A megyei előrejelzők információi alapján,
Nagy Krisztina Veszprém Megyei
Növény és Talajvédelmi Szolgálat,
Prohászka Péter Komárom - Esztergom Megyei
Növény és Talajvédelmi Szolgálat
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?