2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tojástermelés gépesítése családi gazdaságokban.

Agro Napló
A címben megfogalmazott kérdéskör megválaszolása nem egyszerû dolog, hiszen már az említett családi-, illetve tojástermelõ családi gazdaság mérete sem egy könnyen körülírható dolog. Hazánkban ezt inkább egy intervallumban tudom megfogalmazni, s e szerint a néhány száz tojótól a több ezer, akár 18-20 ezres tojólétszámig terjedõ méretû gazdaságokat tekintem annak. Különbséget kell tenni azonban a család „fõálláskénti” megélhetését biztosító gazdálkodás és a saját szükségletek és kiegészítõ jövedelem biztosítását nyújtó gazdálkodás között.
A család megélhetését biztosító gazdaságok több ezres, 5.000 és e feletti tojóállománnyal rendelkeznek. A technológia mind almos, mind ketreces tartású lehet. A rácspadlós, ülőrudas vagy mélyalmos épülettel rendelkezőknél jellemző az 1.000-5.000 darab, ketreces tojástermelésnél pedig 3.000-6.000 darab közti épületenkénti tojólétszám, de a három vagy többszintes „nagyüzemi” ketreces berendezésekkel rendelkezőknél megtalálható a 10 és 20 ezres tojólétszám is. Az épületek alapterülete általában 100-500 m2.

Mélyalmos épületekben az etetés és itatás a munkaigényesebb vályús, valamint a korszerûbb alsó és felsőspályás láncos, illetve spirálcsigás etető és a köritatós és szelepes itató-berendezésekkel történik. A trágya kitermelését kézi erővel, vagy tolólapos traktorokkal, illetve alacsony építésû rakodógépekkel végzik. A kitermelt mélyalmot hagyományos módon, istállótrágyaként kezelik.

Ugyanazon épületben ketreces tartás esetén 4-5-szörös mennyiségû tyúk helyezhető el. Az állatok ellátása, - különösen a tojásgyûjtés - kevesebb munkaráfordítást igényel, a termelt tojás is piacképesebb, mert tisztább. Ezeken a nagyobb állatlétszámú telepeken az állatok kiszolgálását már korszerûbb, gépesített technológiákkal oldják meg. A jelenleg üzemelő - többségében nagyüzemekből származó használt - tojóketrecek a tartástechnológiai követelményeknek még megfelelnek, magas életkorukból eredően azonban folyamatos karbantartást, a trágyával érintkező részek pedig felújítást igényelnek.

A nagyobb méretû kisüzemi istállókban, a korszerûsített istállók kivételével, a szellőztetést 15-20 éves berendezésekkel oldják meg, vagy természetes szellőzést alkalmaznak. Ezek a berendezések gondos karbantartás mellett funkcionálisan még évekig ellátják feladatukat. Sokszor azonban az egy légtérbe épített ventilátor kapacitás nem elegendő és a ventilátorok nem azonos típusúak, emiatt az egyenletes levegőeloszlást (átöblítést) nem képesek megoldani. A ventilátorok többségében szabályozó automatika nélkül, kézi szabályozással üzemelnek. Mint említettem elterjedt a természetes szellőztetés alkalmazása is, ez azonban jelentős kockázattényezővel jár.

Környezetvédelmi szempontból jelenleg a ketreces tojóházakból származó hígtrágya elhelyezése okozza a legnagyobb gondot. Közvetlen kijuttatási lehetőség hiányában a szalmára vagy egyéb nedvszívó anyagra történő terítés és rétegezés ajánlható. Ahol erre lehetőség van, jó megoldás a hígtrágya mélyalmos (jércenevelő, brojlernevelő vagy szülőpártartó) épületekből kitermelt alommal keverése, ami azután szilárd trágyaként kezelhető.

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a forgalmazott baromfitartó gépek és berendezések száma. Hazai forgalmazók a nyugati termékskála jelentős részét lefedik így a legkorszerûbb tartástechnológiai berendezések hozzáférhetők mind a kisüzemi (családi), mind a nagyüzemi termelők számára. Természetesen a hagyományokkal rendelkező keleti-, s hazai gyártmányok is megtalálhatók a piacon. A berendezések ára viszonylagosan magas s az aktuális közgazdasági körülményektől függ a beruházások, fejlesztések száma. Bár az utóbbi években a kedvező piaci változások miatt számos beruházás történt, nem sikerült még behoznunk a lemaradást a fejlett nyugat-európai termelőkhöz képest. Szükséges az ágazat legújabb követelményeket is kielégítő mûszaki innovációja az EU versenyképességünk megőrzése illetve megszerzése érdekében.

Jelenlegi korszerû technológiák főbb jellemzői:

· a korszerû etetési-itatási technológiák könnyen telepíthetők,
· fajlagosan kis energiafelhasználással üzemelnek,
· lehetőséget biztosítanak más, pl. állatgyógyászati feladatok ellátására,
· elősegítik az állathigiéniai követelmények egyszerû kielégítését és hosszú élettartamot biztosítanak,
· nagy az alkalmazott mûanyag alkatrészek száma,
· a klimatizálás (szellőztetés, fûtés-hûtés) jelentősége megnőtt, ennek megfelelően a berendezések automatizáltsági foka (érzékelés, szabályozás) jelentősen emelkedett,
· a szellőztető berendezések kevésbé túlméretezettek és széles sávban szabályozhatók.


Pazsiczki Imre
FVMMI
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?