Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Agro Napló
Magyarországon a cégek közel 70%-a családi vállalkozás, de a kutatás szerint a legtöbbjüknek hiányzik a világos utódlási terve, jövőképe. Ez komoly probléma, mivel szélsőséges körülmények között bukáshoz vezethet. Az OTP Business Café epizódjának vendégei azt vitatták meg, miként lehet elkerülni a családi cégek működését, jövőjét veszélyeztető konfliktusokat a generációváltáskor.

Az OTP Business Café sorozat elgondolkodtató videókon keresztül kívánja felemelni és támogatni a kis- és középvállalkozások azon vezetőit, akik sikeresen szeretnének működni ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is. A családi vállalkozásokat a legutóbbi adásban elméleti és gyakorlati szempontból is vizsgálták a vendégek és a kutatók.

Mi számít családi vállalkozásnak?

Családi vállalkozások azok a cégek, amelyek tulajdonosi körében, vezetésében, működtetésében meghatározó módon vesznek részt egy család tagjai, akiknek ezen túlmenően van egy generációkon átívelő elképzelésük, álmuk a folyamatosságról, a tapasztalatok átadásáról. A Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodájának tudományos vezetője, Csákné Dr. Filep Judit szerint sokan tévesen azt gondolják, hogy ezek a vállalkozások picik, pedig nemzetközileg ismert nagy cégek is ebbe a kategóriába tartoznak. Szerepük azért kiemelten fontos, mert ezek a vállalkozások alkotják a gazdaság gerincét. A 3-99 közötti foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek 67,4 százaléka családi vállalkozásnak számít. Megkerülhetetlenek, és a „két kör” modell példája jellemzi működésük kettősségét: a család a szereteten és az érzelmeken alapszik, a vállalkozás pedig az értelemre és a tőkére épül. Ez a családi vállalkozások számára nehezen megoldható probléma.

Beleszületni a családi vállalkozásba

A generációváltás folyamata azonban nem volt könnyű a Multistone Kft.-nél sem. Madar Gyula elmondta, hogy nehézségekkel kellett szembenézniük a családi vállalkozás átadásakor. Azonban a család tagjai mindig is elkötelezettek voltak a vállalkozás iránt, és ez segített átvészelni a nehézségeket.

A Multistone Kft. ma már sikeresen működik, és 38 alkalmazottat foglalkoztat. A cég folyamatosan fejlődik és bővül, és a család továbbra is aktívan részt vesz a vállalkozás életében. Madar Gyula büszke arra, hogy sikerült átadnia a vállalkozást a következő generációnak, és reméli, hogy a családi vállalkozás még sokáig fennmarad.

„Nekünk ez jutott, de mi nagyon szeretjük. A mai napig, ha bárki megkérdezi, miért csináljuk, akkor az a válasz, hogy szeretetből. Maximális alázat és szeretet kell hozzá, hogy ezt tudjuk csinálni és tovább tudjuk vinni, de a szüleink soha nem erőszakoltak ránk semmit, nem kérték, hogy vigyük tovább” – emelt ki egy fontos mozzanatot az ügyvezető.

Forgatókönyvek generációváltásra

A szakértő szerint a hazai vállalkozások általában először a családon belül próbálják átadni a vezetést. Ha ez sikerül, az pozitív, bár nem mindig zökkenőmentes folyamat. Gyakran konfliktusok alakulnak ki a testvérek vagy a beházasodott családtagok között, akik úgy érezhetik, hogy van egy láthatatlan akadály, amit nem tudnak áttörni, és soha nem lehetnek az elsők. Ha az első próbálkozás kudarcba fullad, jön a második kör: külső vezetőt hoznak be, de a tulajdonjogot továbbra is a család tartja meg. Ha ez sikeres, akkor itt megállnak. Ha nem, akkor a harmadik körben rájönnek, hogy a cégben már van alkalmas személy a vezetésre, akit kiemelnek. Ha ez sem működik, akkor jön a negyedik kör: a vagyon megmentése. A probléma az, hogy ezen a ponton a vállalkozás értéke már jelentősen csökken, és a családi kapcsolatok is meggyengülnek, így nagyon nehéz vevőt találni. Ezután jön az ötödik, utolsó kör: a család bezárja a céget, ami szintén sok problémával jár. A megoldás az lenne, ha nem próbálnák végig az összes forgatókönyvet, hanem időben felmérnék a cég és a család helyzetét, és megtalálnák a számukra legjobb megoldást.

Az irányításról nem könnyű lemondani

A Multistone Kft. alapító tulajdonosa elismerte, hogy hosszú folyamat volt, mire megbízott annyira a gyermekeiben, hogy átadja nekik a vállalkozás irányítását. Bár még mindig figyelemmel kíséri a dolgokat, és részt vesz a fontos döntésekben, ha szükség van rá. Apa és lánya őszintén beszéltek a generációváltással járó konfliktusokról, amelyek részben a generációs különbségekből, részben az eltérő tapasztalatokból és munkastílusból, valamint a cégfejlesztési elképzelésekből fakadnak.

A beszélgetésből kiderült, hogy még a legjobban előkészített generációváltás is okozhat konfliktusokat. Fontos, hogy világosan megfogalmazzák az érintettek, hogy az ellentétek mögött családi vagy üzleti véleménykülönbségek húzódnak meg. Ha szükséges, szakmai tanácsadót is érdemes bevonni a zökkenőmentes átadás érdekében. A Multistone Kft. esetében például a kommunikációs probléma voltak a fő problémaforrás. Anita elismerte, hogy bátyjával nem voltak jó testvérek, de a cég jövője érdekében meg kellett oldaniuk ezt a problémát. És még egy fontos tanács: vasárnapi ebédnél munkáról nem beszélnek.

Cikk forrása: OTP

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?