Trágyaeltávolítás, -kezelés és -elhelyezés a baromfitartásban

Agro Napló
A baromfitartás minden ágában -legyen szó tojás vagy hústermelésrõl- jelentõs mennyiségû trágya keletkezik koncentráltan a telepeinken. A keletkezõ trágya környezetkímélõ elhelyezése, tárolása illetve kijuttatása sok esetben okoz problémát a gazdálkodók számára.
A legújabb hazai és EU-s jogszabályok egyre szigorúbb feltételeket szabnak a mezőgazdasági termelők számára, akiknek „kilóra” el kell majd számolniuk a termelés során keletkező „melléktermékkel”. Ennek köszönhetően -különösen az elmúlt másfél évtizedben- a környezetre kisebb terhelést jelentő, környezetkímélő és energiatakarékos technológiák irányába mozdult el a fejlődés. Az európai uniós Nitrát Direktíva (Council Directive 91/676/EEC) -melyet a hazai jogszabályalkotás is átvett- 170 kg/ha-ban állapítja meg az egységnyi területre trágyaként kijuttatható nitrogén mennyiségét, az élővíz megóvása érdekében. Ez baromfitartók esetében durván számolva azt jelenti, hogy egy számosállatra (500 kg élősúly) vetítve egy hektár trágya elhelyezési területre van szükség.

A hazai jogszabályok közül többek között a 49/2001. (IV.3.) számú „A vizek mezőgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméről” és az 50/2001. (IV.3.) számú „A szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól” címû rendeletek szólnak a vizek védelméről. Ezeken túlmenően a kormány egységes környezethasználati engedélyhez kötött bizonyos termelő tevékenységeket. A 193/2001. (X.19.) számú „Az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás részletes szabályairól” rendeletben a tevékenységek listájában 11. számmal a nagy létszámú állattartás is szerepel. Ez baromfitartás esetében a több mint „40.000 férőhely baromfi számára” készült létesítményeket érinti. E rendelet 3 §-a értelmében a környezethasználónak „az elérhető legjobb technológia alkalmazásával” többek között intézkednie kell „a kibocsátás megelőzéséről, illetőleg a lehető legkisebb mértékûre történő csökkentéséről” illetve „…a keletkező hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentéséről, a hulladék hasznosításáról, ártalmatlanításáról”. Nyilvánvalóan az állattartó telepeken keletkező környezetszennyezést okozó anyag, „hulladék” a termelésből nem kivonható, nélkülözhető.

Egy elmúlt évben végzett, országos állattartó telepi felmérés alapján az egyes húscsirketartó telepek technológiáinak trágyakezelési megoldása közel 69 %-ban megoldott, a többi esetben hiányosságok tapasztalhatók. Leginkább a nagyüzemeknek, 200 ezer db feletti csirkét tartó nagygazdaságoknak jelent problémát a trágyaelhelyezés, valamint a kis-, 20 ezer db alatt tartó gazdaságoknak. Ketreces tojótyúk tartástechnológiák trágyakezelési megoldásairól elmondható, hogy közel 59 %-ban megoldott, a többi esetben hiányosságok tapasztalhatók.

1. táblázat

Hazánkban az árutojás termelés szinte kizárólag ketreces tojótyúktartó berendezésekben történik, ahol az ürülék a rekeszek alatt végigfutó trágyaszalagra hullik. A trágya innen a végtelenített szalagokról a keresztirányú trágyakihordó szerkezeten keresztül jut ki az istállóból, először pótkocsira majd a tárolóhelyre. Hazánkban az esetek többségében semmiféle trágyakezelés nem történik az istállón belül, hanem a keletkező trágya -általában két naponta- kiszállításra kerül. A trágyakezelés egyik lehetséges megoldása a ketrecen belüli trágyaszárítás, amikor a trágyaszalagon lévő ürüléket előszárítjuk, így segítve elő a kiszállítást és tárolást. A trágyaszalag felett lévő légcsatornából folyamatosan áramoltatjuk a szárítólevegőt a trágyaszalagra, s így kisebb tömegû és kezelhetőbb trágyát kapunk. A kapott anyag szárazanyag tartalma 50 % fölé emelkedik és ritkulhat a kitrágyázási időszak. Az alkalmazott légmennyiség tyúkonként 0,5-1,4 m3/óra között változik. Ezt a megoldást a ketreces berendezéseket forgalmazók általában opcióként kínálják. A másik alkalmazott eljárás során egy külön erre a célra szolgáló (szalagos) berendezéssel szárítjuk a ketrecekből érkező trágyát. Előnye, hogy nem terheljük az istálló légterét az elhasználódott szárítólevegővel, valamint a végtermék szárazanyag tartalma 80 % fölé emelkedik. A komposztálás illetve más anyaggal történő keverés szintén lehetséges trágyakezelési megoldás lehet ott, ahol ennek technológiai feltételei adottak.

Húscsirke termelés hazánkban mélyalmon történik, az alkalmazott alomanyag általában faforgács. A nevelési ciklusok végén a mélyalom kitermelésére alacsony építésû rakodógépek használatosak. Egy-egy épület azonban csak évi 6-10 munkanapra biztosít munkát rakodógépnek. A nagy telepek kivételével ezért más célra is használt gépet irányítanak át vagy bérelnek a mélyalom kitermeléséhez. A kitermelt mélyalom ezután az ismert, hagyományos technológiával szilárd trágyaként kezelhető.


Pazsiczki Imre
FVMMI
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?