Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 8 százalékos csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal kevesebb (1,5 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában – értesült az Agrárközgazdasági Intézet cikkéből az Agro Napló.
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.
További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 16. szám.
(Forrás: AKI)