2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Védett zsír és védett fehérje szerepe tejelõ tehenek takarmányozásában

Agro Napló
A védett zsír és védett fehérje a legtöbb szarvasmarha tartó számára már jól ismert takarmányozási fogalmak. Sokan tudják, hogy alkalmazásuk pozitívan hat a tejtermelésre és az állomány egészségi állapotára, de úgy gondolják, hogy az áruk más fehérje és energiahordozó takarmány-alapanyagokhoz képest jelentõsen magasabb, ezért ökonómiai szempontok alapján elvetik ilyen termékek etetésének gondolatát. A védett zsír és fehérje takarmányozási értékének meghatározása tejelõ tehenek takarmányadagjában koránt sem ilyen egyszerû, mert hatásukat bonyolult élettani folyamatok során fejtik ki, ezért alkalmazásuk elõnyeit csak akkor érthetjük meg, ha legalább vázlatosan megismerjük a kérõdzõk emésztését és anyagcsere-folyamatait.
Kérődzők táplálkozása és emésztése



A kérődzők az evolúció során a növényi eredetû táplálékok fogyasztására specializálódtak. A ragadozók folyamatos fenyegetése miatt a nagymennyiségû füvet és más magas rosttartalmú táplálékot gyorsan lelegelték és később, nyugodt körülmények között felkérődzték, és alaposan megrágták. A növények vázanyagát képező rostok az állati szervezetek számára idegenek, mert az állatvilág egyetlen tagja sem rendelkezik olyan emésztőenzimekkel, amelyek alkalmasak a rostok bontására. A kérődző állatokban az elfogyasztott táplálék emésztésének egy speciális módja alakult ki, melynek segítségével képessé váltak a rostok emésztésére is. Ehhez a képességükhöz emésztőrendszerük anatómiailag is adaptálódott, a mirigyes gyomron kívül előgyomrok fejlődtek ki. Az emésztés során az előgyomrokban élő mikroorganizmusok a felvett takarmány szerves anyagainak 60-75%-át - beleértve a különböző növényi rostokat is - lebontják, és egy részét saját szervezetükbe építik be, ezáltal mikrobiális fehérjét és más fontos vegyületeket szolgáltatva a gazdaállat számára. A mikrobiális fermentáció során előállított termékek közül az illózsírsavak már a bendőfalon keresztül felszívódnak, a többi táplálóanyag további emésztése az oltógyomorban és a vékonybélben, a felszívásuk a vékonybélben történik, a takarmány emészthetetlen része a bélsárral kiürül.

A takarmány fennmaradó 25-40%-a nem fermentálódik a bendőben, hanem az előgyomrokon keresztülhaladva az oltóban, illetve a vékonybélben emésztődik meg. A takarmánynak ezt a részét bendőbeli bontás ellen védett vagy más szóval by-pass hányadnak nevezzük.



Védett fehérjék, védett zsírok



A bendőfermentáció során számos olyan termék is keletkezik, melyeket a gazdaállat nem tud hasznosítani, elvész a termelés szempontjából. A bendőbeli bontás ellen védett takarmányok etetésének egyik előnye pontosan ebből származik, csökkenthető a bendőfermentáció során fellépő energia- és fehérjeveszteség.

A bendőfermentáció kapacitása véges, a fermentációs termékek előállításának sebessége nem fokozható a végtelenségig. Vannak olyan élettani állapotok - például a laktáció kezdetén a termelésnövekedés időszaka - amikor a termelés jelentős energia- és fehérjeszükségletét a bendőben szintetizált termékek nem tudják kielégíteni, ilyen esetben kell és éri meg védett termékeket, védett fehérjét és védett zsírt etetni.

A magas tejtermelésû állományokban a termelés fenntartása érdekében etetett nagymennyiségû bendőben lebomló fehérje hatására a vér és a tej karbamid-tartalma kóros mértékben megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelőzésére és a tehén fehérjemérlegének javítására a laktáció első felében, a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérjék etetése.

A bendőbeli bontást elkerülő zsírok etetésével a bendő pH csökkenése, bendőacidózis kialakulása nélkül fokozható a napi energia bevitel és a takarmányadag energiakoncentrációja.



Az AGROKOMPLEX C. S. Rt. több védett fehérjét és védett zsírt tartalmazó koncentrátummal áll a szarvasmarhatartók rendelkezésére.

A Milkmaster koncentrátum egy védett zsírt tartalmazó termék. Hazai tapasztalataink alapján 0,5-2,5 literes tejtermelés-növekedés, kismértékû tejzsír növekedés és a szaporodásbiológiai mutatók javulása érhető el. Az alapanyagok jó minőségének és az íz- és illatanyag kiegészítésnek köszönhetően elősegíti a napi takarmányfelvétel növekedését. Etetését a termelési szinttől függően 1-2,5 kg/tehén/nap mennyiségben a laktáció első 150 napjában javasoljuk.

A By-Pro 2000 egy olyan, a hazai piacon egyedülálló termék, melyben a nyersfehérje-tartalom 60 %-a kevert védett fehérje formájában van, ami biztosítja a kiegyensúlyozott aminosav-ellátást, ezért a hazai termékpalettán található egy fehérjehordozón – általában szójadarán – alapuló védett fehérjékhez képest többlet értéket képvisel. Csak növényi fehérjéket tartalmaz, ezért nem alakulhat ki takarmány-visszautasítás vagy étvágycsökkenés, továbbá nem hordozza magában a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) terjesztésének veszélyt. A takarmányfelvétel fokozása érdekében ízanyagot tartalmaz. Etetését a laktáció első felében, napi 1-2,5 kg-ban javasoljuk a többi fehérjehordozó összetételétől függően. E termék alkalmazásával a hazai próbaetetések alkalmával 1-2,3 literes termelésnövekedést és kismértékû 0,03-0,05 %-os tejfehérje emelkedést értünk el.

A BalancePack védett fehérje koncentrátum, mely rendeltetését tekintve teljesen megegyezik a By-Pro 2000-el. Védett fehérjetartalma szintén kevert formában van a kiegyensúlyozott aminosav-összetétel biztosítása érdekében. Felhasználását a laktáció első felében napi 1-2,5 kg-os mennyiségben javasoljuk. Angliai etetési kísérletekben alkalmazásával napi 28 literes termelési szint mellett 1,5-1,8 liter termelésemelkedést értek el.



A védett termékek etetése a fenti példák és a világ tudományos publikációiban megjelent kísérleti eredmények alapján számos előnnyel jár, de semmiképpen sem szabad elfelejtenünk, hogy a szarvasmarha kérődző állat, ezért a gazdaságos tejtermelés a jó minőségben és kellő mennyiségben rendelkezésre álló tömegtakarmányoktól függ, a védett termékek nem alkalmasak a minőségi, vagy mennyiségi hiányosságok pótlására.



Elek Péter

szarvasmarha termékmenedzser
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?