A kérődzők az evolúció során a növényi eredetû táplálékok fogyasztására specializálódtak. A ragadozók folyamatos fenyegetése miatt a nagymennyiségû füvet és más magas rosttartalmú táplálékot gyorsan lelegelték és később, nyugodt körülmények között felkérődzték, és alaposan megrágták. A növények vázanyagát képező rostok az állati szervezetek számára idegenek, mert az állatvilág egyetlen tagja sem rendelkezik olyan emésztőenzimekkel, amelyek alkalmasak a rostok bontására. A kérődző állatokban az elfogyasztott táplálék emésztésének egy speciális módja alakult ki, melynek segítségével képessé váltak a rostok emésztésére is. Ehhez a képességükhöz emésztőrendszerük anatómiailag is adaptálódott, a mirigyes gyomron kívül előgyomrok fejlődtek ki. Az emésztés során az előgyomrokban élő mikroorganizmusok a felvett takarmány szerves anyagainak 60-75%-át - beleértve a különböző növényi rostokat is - lebontják, és egy részét saját szervezetükbe építik be, ezáltal mikrobiális fehérjét és más fontos vegyületeket szolgáltatva a gazdaállat számára. A mikrobiális fermentáció során előállított termékek közül az illózsírsavak már a bendőfalon keresztül felszívódnak, a többi táplálóanyag további emésztése az oltógyomorban és a vékonybélben, a felszívásuk a vékonybélben történik, a takarmány emészthetetlen része a bélsárral kiürül.
A takarmány fennmaradó 25-40%-a nem fermentálódik a bendőben, hanem az előgyomrokon keresztülhaladva az oltóban, illetve a vékonybélben emésztődik meg. A takarmánynak ezt a részét bendőbeli bontás ellen védett vagy más szóval by-pass hányadnak nevezzük.
Védett fehérjék, védett zsírok
A bendőfermentáció során számos olyan termék is keletkezik, melyeket a gazdaállat nem tud hasznosítani, elvész a termelés szempontjából. A bendőbeli bontás ellen védett takarmányok etetésének egyik előnye pontosan ebből származik, csökkenthető a bendőfermentáció során fellépő energia- és fehérjeveszteség.
A bendőfermentáció kapacitása véges, a fermentációs termékek előállításának sebessége nem fokozható a végtelenségig. Vannak olyan élettani állapotok - például a laktáció kezdetén a termelésnövekedés időszaka - amikor a termelés jelentős energia- és fehérjeszükségletét a bendőben szintetizált termékek nem tudják kielégíteni, ilyen esetben kell és éri meg védett termékeket, védett fehérjét és védett zsírt etetni.
A magas tejtermelésû állományokban a termelés fenntartása érdekében etetett nagymennyiségû bendőben lebomló fehérje hatására a vér és a tej karbamid-tartalma kóros mértékben megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelőzésére és a tehén fehérjemérlegének javítására a laktáció első felében, a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérjék etetése.
A bendőbeli bontást elkerülő zsírok etetésével a bendő pH csökkenése, bendőacidózis kialakulása nélkül fokozható a napi energia bevitel és a takarmányadag energiakoncentrációja.
Az AGROKOMPLEX C. S. Rt. több védett fehérjét és védett zsírt tartalmazó koncentrátummal áll a szarvasmarhatartók rendelkezésére.
A Milkmaster koncentrátum egy védett zsírt tartalmazó termék. Hazai tapasztalataink alapján 0,5-2,5 literes tejtermelés-növekedés, kismértékû tejzsír növekedés és a szaporodásbiológiai mutatók javulása érhető el. Az alapanyagok jó minőségének és az íz- és illatanyag kiegészítésnek köszönhetően elősegíti a napi takarmányfelvétel növekedését. Etetését a termelési szinttől függően 1-2,5 kg/tehén/nap mennyiségben a laktáció első 150 napjában javasoljuk.
A By-Pro 2000 egy olyan, a hazai piacon egyedülálló termék, melyben a nyersfehérje-tartalom 60 %-a kevert védett fehérje formájában van, ami biztosítja a kiegyensúlyozott aminosav-ellátást, ezért a hazai termékpalettán található egy fehérjehordozón – általában szójadarán – alapuló védett fehérjékhez képest többlet értéket képvisel. Csak növényi fehérjéket tartalmaz, ezért nem alakulhat ki takarmány-visszautasítás vagy étvágycsökkenés, továbbá nem hordozza magában a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) terjesztésének veszélyt. A takarmányfelvétel fokozása érdekében ízanyagot tartalmaz. Etetését a laktáció első felében, napi 1-2,5 kg-ban javasoljuk a többi fehérjehordozó összetételétől függően. E termék alkalmazásával a hazai próbaetetések alkalmával 1-2,3 literes termelésnövekedést és kismértékû 0,03-0,05 %-os tejfehérje emelkedést értünk el.
A BalancePack védett fehérje koncentrátum, mely rendeltetését tekintve teljesen megegyezik a By-Pro 2000-el. Védett fehérjetartalma szintén kevert formában van a kiegyensúlyozott aminosav-összetétel biztosítása érdekében. Felhasználását a laktáció első felében napi 1-2,5 kg-os mennyiségben javasoljuk. Angliai etetési kísérletekben alkalmazásával napi 28 literes termelési szint mellett 1,5-1,8 liter termelésemelkedést értek el.
A védett termékek etetése a fenti példák és a világ tudományos publikációiban megjelent kísérleti eredmények alapján számos előnnyel jár, de semmiképpen sem szabad elfelejtenünk, hogy a szarvasmarha kérődző állat, ezért a gazdaságos tejtermelés a jó minőségben és kellő mennyiségben rendelkezésre álló tömegtakarmányoktól függ, a védett termékek nem alkalmasak a minőségi, vagy mennyiségi hiányosságok pótlására.
Elek Péter
szarvasmarha termékmenedzser