Vemhesüszõ-állomány támogatása

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált intervenciós teleprõl vásárolt vemhesüszõ tulajdonosa Támogatási forma: Alanyi normatív támogatás, a vásárolt állomány tenyésztésbe tartása céljából.
Állatfaj, korcsoport:
Szarvasmarha, vemhesüsző. Vehem apasága, igazoltan hús- hasznosítású vagy hústípusú magyartarka bika.

Általános feltételek:
Regisztrált intervenciós telepről történő vemhesüsző vásárlás. Ennek hitelt érdemlő igazolása, a beszerzés tényét igazoló dokumentumokkal (számla, banki átutalás, készpénzes szám- la, szerződés, marhalevél bemutatása).
Az állattartás megfelelő feltételei, szakszerû apaállat haszná- lat, tartós megjelölés és folyamatos nyilvántartás, továbbá a nyilvántartások 5 éven keresztül történő megőrzése. A ter- mékértékesítés megoldottsága. A korábbi, valamint a tárgy- évi állattartási kötelezettség vállalása teljesítése.

Konkrét feltételek:
A teljes szarvasmarha állomány ENAR jelölése és nyilván- tartása, valamint brucellózis, leukózis és gümőkór mentessé- gének igazolása.
Állattartási kötelezettség: a megvásárolt állatállomány folyamatos tenyésztésben tartása 2004. december 31-ig.

Egyéb feltételek:
A tartalmi és a formai követelményeknek megfelelő támoga- tási kérelem benyújtása. Az állattartási kötelezettség lejárta előtt legalább 30 nappal elszámolás benyújtása a Földmûvelésügyi Hivatalnak. Az elszámoláshoz csatolni kell az elismert tenyésztő szervezet igazolását az állatlétszámról és a vállalt állattartási kötelezettség teljesítésének mértékéről.

Támogatás mértéke:
Igazoltan vemhesített üsző után egyedenként 50.000 Ft.

Benyújtás helye:
Állattartó telephelye szerinti illetékes Földmûvelésügyi Hivatal.

Benyújtás ideje:
Folyamatos, de legkésőbb 2002. november 15-ig.

Elbírálás ideje:
Folyamatos. Tartalmi és formai megfelelőség esetén legfel- jebb 30 nap, amennyiben a termelő a tenyészállat beállítás tényét igazolja.

Igényelhető:
Igazolás alapján, az illetékes adóhatóságtól. (Kérelmenként egy időközi részigazolás és egy végelszámolás adható ki.)

Ellenőrzi:
A Megyei Földmûvelésügyi Hivatal. Jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az adóhatóságnál a Földmûvelésügyi Hivatal kezdeményezi.

Információ:
A vemhesüsző-állomány támogatásával kapcsolatos kére- lemről, valamint az igénybevétellel összefüggő feltételekről, kötelezettségekről, a regisztrált intervenciós telepekről a falugazdászok részletes tájékoztatást adnak.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?