Világszínvonalú Fendt traktorok az Axiáltól

Agro Napló
Az Axiál Kft. elnyerte Magyarországon – a Claas után – a Fendt cég kerekes traktorainak kizárólagos márkaképviseletének jogát. A két német cég Európában mind a minõségben, mind az értékesítésben a mezõgazdasági gépgyártás felsõ kategóriáját képviseli. Az Axiál Kft. megtiszteltetésnek veszi, hogy hazánkban a cégük lett a kiválasztott partner.
A kiválasztása azonban egyáltalán nem a véletlenek mûve volt. A mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket forgalmazó vállalkozás az elmúlt években dinamikus fejlődést ért el. Árbevétel: 2000.év; 6,8 milliárd, 2001.év; 16,2 milliárd, 2002.I.félév; 16 milliárd. Az idei első félévben is folytatódott a tavalyi lendület, 208 darab kombájnt, 6 silózót, 113 traktort és 67 manitout adtak el. Míg az elmúlt esztendő első hat hónapjában 3 milliárd forint értékben forgalmaztak alkatrészeket, addig ebben az évben ugyanebben az időszakban ez az összeg 3,56 milliárd forintra növekedett. Az elmúlt évek legfőbb törekvése ugyanis az volt, hogy a gépek eladásához kapcsolódóan bővítsék a szolgáltatásokat, nevezetesen az alkatrészkínálatot és a szerviztevékenységet. Az ilyen tevékenységet folytatók létszámát megnövelték, bevezették az ország teljes területén a központi raktárban hozzáférhető alkatrészek 24 órán belüli kiszállítását, a nagy mezőgazdasági munkák idején pedig hétvégi ügyeletet hoztak létre. Az alkatrészpiaci részesedésük fele a magyar mezőgazdasági gépalkatrész piacnak, a szervízhálózatban pedig 36 gépkocsival és mobiltelefonnal rendelkező szerelő áll naponta a cég partnereinek rendelkezésére. Büszkék arra, hogy tevékenységük minden pillanatában napi kapcsolatuk van a mezőgazdasági vállalkozók jelentős többségével, ezzel is elősegítve az ágazat versenyképességének javulását, valamint az európai uniós csatlakozást.

A Fendt 70 éve szerepel a traktorgyártás élvonalában. Amikor a Fendt-testvérek édesapjukkal, Johann Georggal egy kovácsmûhelyben traktorokat kezdtek építeni, még nem is sejthették azokat a változásokat, amelyek a gyártástechnológiát és technikát ebben az évszázadban gyökeresen megváltoztatják. Céljaikhoz (a vevők meggyőzése az új megoldásokról, a gazdaságosság és megbízhatóság) kezdettől fogva ragaszkodtak. Így született meg 1930-ban az első 6 lóerős európai kistraktor, függesztett ekével és haladási sebességtől független kaszával. Először nyílt lehetőségük a kis- és középparaszti üzemeknek, hogy az addig legfontosabb vontatási eszközt, a lovakat helyettesítsék. Neve maga a program volt: Fendt Dieselparipa. A második világháború után a cég Hermann, Xaver és Paul Fendt testvérek irányítása alatt hihetetlen gyorsasággal növekedett. 1952-ben mutatták be a 12 LE-s Dieselparipát, az F12-t, amelyet 1953-tól nagy sorozatban gyártottak. 1953-ban került piacra a 12 LE-s eszközhordozó 4 felszerelőtérrel, amelynek 1959-ben a zseniális, egyemberes rendszere a legmagasabb DLG elismerést kapta. A Favorit 1 (amely formájában és technikai felszereltségben, mint például a 40 LE-s motor és a nagyfokozatú finomfokozat kapcsoló) iránymutató volt. Új piaci szegmenst céloztak meg az 1976-ban bemutatott Favorit nagytraktorok, amelyek teljesítménye 150 LE-ig terjedt. Az 1980-ban piacra juttatott 300-as sorozat úttörő mûszaki teljesítményével (40 km/h haladási sebesség, gumiágyazású vezetőfülke) jelentősen hozzájárultak az utóbbi évek piaci sikereihez. „Aki jobban lát, az jobban tud dolgozni” mottó alapján készítette el 1984-ben a Fendt 380 GTA típust, a szabad látást biztosító traktorát, motorháztető nélkül.1993-ban úttörőként dobták piacra a 800-asokat, a világ első nagytraktorait, amelyek turbóschifttel, hirdopneumatikus vezetőfülkével, mellső tengelyrugózással és 50 km/h végsebességgel. 1996-ban újabb mérföldkő: Vario 926, a világ első nagytraktora fokozatmentes Fendt Vario hajtómûvel. 1997-től a Fendt a világszerte mûködő Agco konszern része lett.

Az Axiál Kft. kínálata a Fendt cég gépeinek kizárólagos forgalmazásával olyan termékekkel bővült, amelyek az egész világon a kiváló, árban is megfelelő minőséget, a felhasználók igényeinek megfelelő kivitelezést képviselik. Valamennyi traktort és jármûvet egyedi kivitelben a vevő kívánsága szerint gyártják. Ehhez szükségeltetik a rugalmas gyártástechnológia, a „just in time” (éppen időben) alapelv alkalmazása, az értékállandóság és a folyamatosan vizsgált és ellenőrzött Fendt minőség. A gyártóberendezéseket számítógép vezérli, ez a lelke a gyors átállásnak, előfeltétele a vevőre szabott gyártási eljárásnak. A „just in time” elv révén a beszállítók több mint ezer részegységet darabszámra és napra pontosan a szerelőszalagra szállítanak, ennek következtében elmaradnak a raktározási költségek. A legmodernebb gyártás a Fendtnél ideálisan kapcsolódik a csoportmunka elvével. A motivált dolgozók saját felelősséggel dolgoznak a nagy teljesítményekre képes csoportokban. Csak így lehetett például a tengelyek átfúrási idejét következetes újítási eljárások révén lényegesen csökkenteni.

1995-ben a Fendt a TÜV Süddeutschland-tól elnyerte az ISO 9001 tanúsítványt, az integrált Fendt minőségellenőrzési rendszerét. Az ISO 9001 jelenleg világszerte a legeredményesebb biztosítási rendszer, 2000 első negyedévében a Fendtet ismét auditálták, minősítették. A gépeknek, berendezéseknek a természettel és a mezőgazdasággal közvetlen kapcsolódása révén az utóbbi évtizedben a cégnél a környezetvédelmi megfontolások is előtérbe kerültek. A TÜV Süddeutschland 2000 márciusában az AGCO/Fendtnek a környezetvédelmi ISO 14001 tanúsítványt is megítélte. (Az AGCO Corporation egyike a világ legnagyobb, traktorokat és mezőgazdasági gépeket gyártóinak és forgalmazóinak. A konszernben a Fendt márkanév a high-tech, a legmagasabb igények kielégítésére szolgál).

Az Axiál Kft. tehát továbbra is hû marad üzletpolitikájához, amely Henry Ford véleményére épül: „A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.”
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?