Régi név, új tartalom és méretek

Agro Napló
A Fendt 700 Vario új, hetedik generációja teljesen új traktor, több, mint ráncfelvarrás.

1998-as bevezetése óta a széria számos díjat nyert, és azóta is a Fendt legkelendőbb szériája. Nagy gazdaságokban, valamint bérvállalkozóknál, a világ minden táján számítanak e traktorokra – szántóföldi gazdálkodásban, legelőn vagy közúti munkában, esetleg homlokrakodóval dolgozva.

E széria öt típussal (720, 722, 724, 726, 728) 203-283 LE teljesítménytartományt ölel fel, és várhatóan újabb gazdákat hódít meg. A Fendt DynamicPerformance többletteljesítmény-koncepciója 20 LE extra teljesítményt szabadít fel a Fendt 728 Varioban, így 303 LE a maximum. E többlet nem kötődik minimális sebességhez vagy speciális alkalmazásokhoz.

A FENDT 900/1000-es dizájnja alatt már nem a korábbi Deutz motor dolgozik, hanem 7,5 literes, kis fordulatszámú AGCO Power. A nagytraktorokról ismert hidromotor hajtású nyomóventilátor hűti (CAS), amely a levegőirány kézi, illetve automatikus megváltoztatásával tartja tisztán a hűtőt.

A VarioDrive hajtás már menettartomány-kapcsolás nélkül ­képes a traktort 200 m/órától 60 km/óra csúcssebességig fokozatmentesen, abszolút simán gyorsítani, és kopásmentesen irányt váltani. Szükségtelenné teszi az összkerékhajtás kapcsolását, valamint kiküszöböli a mellső és hátsó tengelyek közötti hajtásból adódó feszültségeket azzal, hogy kanyarodás közben változtatja a tengelyek közötti áttételt. Ez utóbbi jóvoltából 2,2 méterrel szűkebben fordulhat a traktor, mint hatodik generációs elődje. (10 méteres kör a korábbi 12,2-vel szemben)

Az automatikus gyári keréknyomás-szabályzó (VarioGrip) csökkenti a talajtaposást és a fogyasztást, növeli a terméshozamot és a hatékonyságot. A kisebb szlippel nő a területteljesítmény és nem mellékesen a vonóerő.

Gyári adatok szerint 9 tonna az önsúly és 6 tonna a terhelhetőség. A mindössze 30,5 kg/lóerő teljesítménytömeg aránynak és a kompakt külső méreteknek köszönhetően a Fendt 728 Vario különösen fordulékony, és a lehető legkisebb a talajnyomása. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor használatát nehéz vontatóként.

Feltűnők a lapos tömítésű, csepegésmentes, a hagyományosokhoz képest könnyebben tisztán tartható, és a 220l/min térfogatáramú szivattyút kevésbé fojtó hidraulikus gyorscsatlakozók. (Az átmeneti időszakra természetesen átalakító adapterek kaphatók.)

Akár 220 liter szállítási kapacitás, valamint maximum öt hidraulikacsatlakozó hátul és kettő elől, illetve három középen – ezek a Fendt 700 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei. Az LS-hidraulikakört, a szokásos hidraulikus vezérlővezeték mellett/helyett elektromosan is lehet szabályozni.

A hátsó emelőmű egy tonnával többet (11 t) képes emelni és a FENDT elsőként kínálja tehermentesítő-szabályzással, hogy a munkagép tömegének egy részét átvegye a traktor.

A FENDT kényelmét további magasságokba emelte a 7. generációs 700 Vario:

  • A harmadik pont kitámasztó-munkahenger súlyának egy részét tehermentesítő drótkötél veszi át, megkönnyítve kézi mozgatását.
  • A kézifék-asszisztens automatikusan oldja a kéziféket induláskor és befékez, ha a vezető elhagyja ülését.
  • A visszapillantó tükrök elektromosan nemcsak billenthetők, hanem teleszkóposan be is húzhatók, például szurdokban illetve fák alatt.
  • A nagyobb traktorokhoz hasonlóan elérhetővé vált a hárompontos pneumatikus fülkerugózás.
  • 2023 végétől a vezetőfülke gombnyomásra átállítható 4-es védelmi kategóriára, amely megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.
  • A Fendt 700 Vario új generációjában egyszerű és egyénre szabott a traktor és a munkagépek kezelése, a FendtONE fedélzeti rendszer multifunkciós és opcionális 3L joystickjével. Az alapfelszerelésű Fendt 700 Vario digitális műszerfala 10 colos, és a kartámaszterminálja 12 colos. Opcióként kérhető a tetőkárpitba szerelt 12 colos terminállal is.
  • A FendtOne kezelőrendszert nem akármilyen ülésből kezelheti a vezető. Az ISRI-vel közösen kifejlesztett üléskínálatot egyedülállóvá teszi a bőrhuzat, az ülésszellőztetés, a masszázsfunkció, az elektromos üléslap-, oldaltámasz- illetve támlaállítás, és a memóriafunkció (gépkezelőhöz köthető beállításokkal), a deréktámasz. Erre mondhatjuk, hogy nem semmi!
  • A fülketető nyolc mikrofonja és a 4.1-es hangrendszer mellett felüdítő lehet telefonálni és zenét hallgatni a traktorban.

A precíziós gazdálkodás elemei (Fendt Guide, SC, VRC, TI-Headland, TIM, FENDT Connect) mondhatjuk „természetesen mind elérhetők” e szériában is.

 

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fotó: Fendt
Forrás: AXIÁL HÍRADÓ 2022. ÉVI 5. SZÁM

A cikk szerzője: Kresz Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!