KWS MAGYARORSZÁG KFT. repceajánlata (x)

Agro Napló
KWS MAGYARORSZÁG KFT. 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4. Tel.: 96/528-710 Fax: 96/528-711 www.kws.hu  

Események, bemutatók:



REPCE BEMUTATÓK

- 2013. május 29. Nagylózs

- 2013. május 30. Bezi

- 2013. május 31. 10.00 Bozzai-Bárdos (Bárdos u. 20.) 

Társrendezők: Linzer-Agro Trade Hungary Kft., Yara Hungaria Kft., Makhteshim Agan Hungaria Zrt., Huminisz Kft., MVH

- 2013. június 3. 10.00 Sormás, István Hotel, 7-es főút 215-ös kilométerkő 

- 2013. június 6. Bak

Társrendezők: Timac-Agro Hungaria Kft., Cheminova Kft., Arysta LifeScience Magyarország Kft., Nufarm Hungaria Kft.

- 2013. június 13. Chernelházadamonya

- 2013. június 13. Középhídvég

Társrendezők: Limagrain, Pioneer, Monsanto, Yara

 

 

Fajták, hibridek ismertetése

 


Nagyításhoz katt a képre

 

  


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

HYBRIROCK - Zene földjeimnek (hibrid)

A nagyon magas mag- és olajtermésű HYBRIROCK hybrid méltó követője lehet a Triangle jól bevált eredményeinek, hiszen - a TURAN-hoz hasonlóan - a most is jellemző aszályos, elhúzódó vetésidő esetén később is nagy biztonsággal vethető. 

 


 

A HYBRIROCK hybrid Magyarországon is regisztrált, és a NÉBIH eredményeit tekintve méltán léphet a Triangle nyomdokaiba a nagyon magas mag- és olajtermésével. A TURAN-hoz hasonlóan aszályos, elhúzódó vetésidő esetén később is nagy biztonsággal vethető. Kiváló télállósága mellett a korai virágzásának, stabil szárának és a Phoma és egyéb gombás szárbetegségekkel szembeni ellenállóságának köszönhetően a nyugat-európai piac kedvelt hybridje.

 

 


A 2012-es országos nagyüzemi és kisparcellás kísérletek

I. helyezettjeinek megoszlása

 


 


 

 

 

TRAVIATA – Csúcshozam, stabil lábakon (hibrid)

 


 


 

 


 

Termelői vélemények:

 


Soós István, Vaszar

„ A KWS repcéit 4 éve használom. Több mint 60 hektár területen termesztettem 2012-ben  a KWS TRAVIATA hibridjét, melynek termésátlaga 3,2 t/ ha volt. Nagyon jól bírta az időjárási szélsőségeket. Mindenkinek, minden talajtípushoz ajánlom.”

 

 


Keresztes Zsolt, Mezőfalva

„Az intenzív repce termesztés technológiánk oszlopos tagja lett a 3 elmúlt évben a KWS TRAVIATA nevű hibridje. Ez a hibrid ötvözi a korai vethetőséget, az intenzív kezdeti fejlődést, és a 4 t/ha körüli termésstabilitást. A TRAVIATA -t az első megjelenése óta ismerjük, használjuk, és jelenleg is a teljes repce vetésterületünk több mint 20 %-án termesztjük. „

 


Steinmacher László, Szarvas

„Steinmacher László vagyok a Misa Farm Kft. ügyvezető igazgatója. Cégünk Szarvason alakult 2002 -ben, jelenleg közel 1000 hektáron gazdálkodunk. Korábban jelentős területen cukorrépát termesztettünk a szolnoki cukorgyár számára, egészen 2007-ig. Már ebben az időszakban is megmutatkozott számunkra a KWS anyagok kiemelkedő genetikai potenciálja, ezért a mai napig vetésszerkezetünk megoszlásával szinte csak a KWS anyagaira hagyatkozunk! Területeink réti öntés talajok, átlagosan 32 AK, 60-70 KA kötöttségi szám mellett.  2012-ben újra kezdtük a cukorrépa termelését 85 hektáron, emellett fő tevékenységünkként a kalászos vetőmag előállítást jelölném meg, ami több mint 200 ha az idei évben.  A 2012/13 évi vetésszerkezetben sem maradhatott el a napraforgó és a kukorica mellet az őszi káposztarepce, a KWS TRAVIATÁJA. Évek óta több előnyös tulajdonságát is megmutatta számunkra. A TRAVIATA fejlődési erélye kirobbanónak nevezhető, melyre a tavalyi évben nagy szükség volt ahhoz, hogy a későn érkező őszi csapadékot követően erős jó telelő állománnyal tudjon a télbe menni. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiemelkedő a térségben a konkurens hibridekhez képest. A TRAVIATA tökéletesen adoptálható bárki számára Békés megyében is. Idén 80 ha gyönyörű szép egészséges állományunk van, melyből 4 tonna feletti átlagtermést várunk az elmúlt évek tapasztalatai alapján.”

 


Pesti Gábor, Nagykőrös

„2011-ben figyeltem föl saját fajtasoromban a KWS TRAVIATA repce hibridjére. 2012-ben már üzemi méretben 55 hektáron termeltük. Az aszályos körülmények és a szerényebb talajadottságaink ellenére is figyelemre méltó teljesítményt nyújtva 3,2t/hektáros hozammal takarítottuk be. Ezért a jövőben is meghatározó hibridként számítunk a TRAVIATA -ra.”

 

 

TURAN – Az egészség őre (hibrid)

 


 

 


 


 

 

Termelői vélemények:

 


Pados Tibor, Gyöngyösfalu

„10 éve termesztek repcét családi gazdálkodóként, KWS repcéket 6, ezen belül a TURAN-t 3. éve. Általában 90-100 hektáron vetek repcét, ezt meg szoktam bontani érésidő szerint, hogy a betakarítást optimalizálni tudjam. A korai TURAN jól illeszkedik az elképzeléseimbe a HYBRIROCK hibrid mellé, korábbi betakaríthatósága miatt. Jó kezdeti fejlődési erélyű, robosztus, stabil kiszámítható anyag. Jó a télállósága, kórokozókkal szemben nem érzékeny, sok elágazással. Augusztus 3. dekádjában, de akár szeptember közepén is vethető. A 2012-es esztendőben 35 ha átlagában 3, 9 t/ha termést hozott.”

 

Jakob Traub, Tapsony 

„A tavalyi száraz évben termesztettem a TURAN-t, amely agyagos, kötött területre került. A hibrid korai fejlődése egyenletes, egyöntetű, termelői szemmel szupernek mondható. Betegségekkel szembeni ellenállósága jó volt a hibridnek. A tenyészidő folyamán végig egészséges, robosztus képet mutatott. Betakarítás kori eredménye meggyőzött arról, hogy a TURAN-nak helye van a vetésszerkezetben.”

 


Maczkó Roland, Mélykút

„Cégünk Bács-Kiskun megye dél-keleti részén, Mélykút térségében mintegy 480 hektáron gazdálkodik illetve szolgáltat. Területeink 15-35 AK és jellemzően közép kötöttek. Úgy gondoljuk, hogy a számunkra megfelelő hibrid kiválasztással kezdődik el a repcetermesztésünk. Így nagy hangsúlyt fektetünk a fajtaválasztásra. Ebben mind a saját kísérleteink, mind pedig a környező gazdálkodók véleményei segítségünkre vannak. Mélykút térségében a KWS hibridjeivel régóta jelen van, és sikerrel termesztik azokat, így kellő mennyiségű információt tudunk gyűjteni a döntéshozatal előtt. Cégünk 2005 óta termel repcét és az elmúlt 5 évben már csak kizárólag KWS hibrideket használunk, mert termő képességük és évjárat stabilitásuk jövedelmező befektetés a számunkra. Gyakran táblaszinten a homok és az igen kötött talajok váltják egymást, ezért az elmúlt években a KWS TURAN nevű hibridjét választottuk a gyengébb vízgazdálkodású lazább szerkezetű talajainkra. A TURAN koraiságának köszönhetően mind a télbemenetel mind a tavaszi indulás jóval intenzívebb, mint a középérésű hibrideké. Nagy előnye volt a 2012-es évben, hogy a májusi fagyokat már bekötött becőkkel élte meg, így nem volt jelentős fagykár benne, ellentétben a később virágzó hibridekkel. Meggyőződésünk, hogy a TURAN-nal reális elképzelés a 4 tonna feletti üzemi termésszint még a gyengébb területeinken is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran merem mindenkinek ajánlani a KWS hibridrepcéit.”

 


Schweighardt László, Kocs

„ A cég kapcsolata a hibriddel 2010-ben indult egy fajtasorral. A csapadékos időjárás ellenére az állomány nem dőlt meg. 2011 óta nagyüzemi körülmények között termesztjük. 2011-ben 3,7 t/ha, 2012-ben 3,2 t/ha volt a szárított nagyüzemi terméseredmény. Betegségekre nem hajlamos, betakarításkor nem pereg, a terméseredmény pedig nem rontja az átlagot. Jelenleg is folyik a termesztése az őszi káposztarepce területek 45-50%-án, mintegy 50 hektáron.”

 

 

  

TASSILO – A fekete arany (hibrid)

 


 


 

Termelői vélemények:

 


Papp Sándor, Léh

„Cégcsoportunk két részből áll, az Abauji Charolais Mg. Rt.-ből és a Hordeum 2000 Kft.-ből. Fő profilunk a marhahústenyésztés, amely mellett a cégcsoport 5000 hektáron gazdálkodik, amelyből 1000 hektár takarmány, 4000 hektár pedig szántó hasznosítású. A repce mindig fontos szerepet töltött be a gazdálkodásunkban, minden évben jelentős, több száz hektáros repceterülettel rendelkezünk. A KWS repcék meghatározó helyet foglaltak és foglalnak el a vetésszerkezetünkben. Korábban a TRIANGLE, később a TASSILO is vezér hibridjei lettek gazdaságunknak. A TRIANGLE hibrid kiváló télállósága és nagyfokú termőhelyi stabilitása mellett kiemelkedő termést produkál. A TASSILO hibridet azért választottuk, mert tesztelni akartuk a KWS újabb, korszerűbb 2. generációs hibridjeit is. Bár az elmúlt évek időjárására a szélsőség volt a jellemző, ami a repcéknek nem igazán kedvezett, elmondható, hogy igen is helyet kell teremteni a TASSILO-nak. Remek külső megjelenéssel, magas becőemeletével kiválóan alkalmazkodik a borsodi területekhez, ezért a következő években is meghatározó szerepet fog betölteni gazdaságunkban. Bátran ajánlom mindenkinek a sokat bizonyított KWS hibrideket, a következő gazdálkodási évben is!”

 


Kiss-Elek Mihály, Kiskunfélegyháza

„Bács- Kiskun megye észak - keleti részén, mintegy 400 hektáron gazdálkodom. Területeinket igen heterogén talajok jellemzik, melyek a humuszos homoktól egészen a kötött réti talajokig terjednek. Ilyen adottságok mellett fontosnak tartom a megfelelő fajtaválasztást. Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk termelni, minden kultúrában meg kell találnunk az adottságainknak legjobban megfelelő hibridet. Így van ez az őszi káposztarepce esetében is. Kezdetben olyan fajtát, majd hibridet kerestünk, amely jól bírja a szélsőséges talajadottságokat, és az elmúlt években jellemző aszály stresszt is jól tolerálja. Az előző évek repcekísérletei illetve a környező gazdaságok tapasztalatai alapján a KWS TASSILO nevű repce hibridjét választottuk ismét. A KWS kimagasló repcegenetikája már több ízben bebizonyította, hogy ebben a térségben jövedelmezően termeszthető. Gyengébb 15-16 AK földeken is a megfelelő technológia betartása mellett sikerrel vethető. A 2012/13-as évben 80 hektáron termesztjük a TASSILO - t. Annak ellenére, hogy 2012 szeptemberében viszonylag későn kaptunk csapadékot, a TASSILO egyenletesen kelt, és erős tőlevélrózsás állapotban ment a télbe. A gyakran hótakaró nélkül érkező komoly fagyokat jól viselte, így tavasszal jó tőállománnyal rendelkezett. Tavasszal egyöntetű gyors fejlődést mutatott a virágzásban mind az oldal, mind pedig a fő virágok egyszerre virágoztak. Látva a jelenlegi állományt bízom abban, hogy a TASSILO az általunk alkalmazott technológia mellett 4 tonna fölötti termésátlagot produkál ismét.”

 

 

TRIANGLE – Jégbezárt világ (hibrid)

 


 

 

SHERLOCK – A nyomravezető (fajta)

 


 

 


 

 

  


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!