A megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztása

Agro Napló
… sok az eszkimó, kevés (egyre kevesebb) a fóka…

Gyakran hallható megjegyzés egyre inkább igaz a mezőgazdaság, ezen belül is a fertőtlenítőszer-piac területén. A hosszú ideje sikereket elérő cégek példáján felbuzdulva egyre-másra alakulnak vállalkozások, melyek vagy lemásolnak egy-egy sikeres fertőtlenítőszert, vagy egy újabb „világmegváltó” márkát behozva reménykednek a nagy profitban. A piac tehát tarka-barka és nem csak a kannák színe, hanem a minőség, a használhatóság, a gazdaságosság tekintetében is. A cikkben felsorolt kritériumok, megjegyzések, hasznos észrevételek segítséget nyújtanak a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásához.

Melyek a modern fertőtlenítőszer jellemzői?

 


Hatékony

Széles hatásspektrumú: elpusztítja a vírusokat, gombákat, baktériumokat. Az igazán komoly termékek rengeteg teszttel rendelkeznek a legkülönfélébb kórokozókkal szemben. Érdemes tehát utána nézni, hogy a kiválasztott fertőtlenítőszer hatékony-e az ellen a kórokozó ellen, ami ellen védekezni akarunk. Konkurens cég üzletkötőjétől (ha nem is szándékosan) vagy egy másik gazdától téves információkat kaphatunk. Ilyen például, mikor a hazai piacvezető fertőtlenítőszerről valaki azt terjesztette, hogy csak a vírusok ellen hatékony (nevéből adódóan), miközben az egész világon kiválóan teljesít és talán a legtöbb teszttel bír baktériumokkal és gombákkal szemben is.                           

A hatóanyag, hatóanyagok, egymásra gyakorolt szinergia hatásuk, hatásmechanizmusuk pontos ismerete segíthet az adott feladatra kiválasztani a legmegfelelőbb anyagot.

 

Nem korrozív

Lehetőleg a termékből készített munkaoldat többszöri felhasználás során sem korrodálja az állattenyésztésben használt anyagokat. A mai modern fertőtlenítőszerek tartalmaznak korróziógátló adalékanyagokat.

 

Rugalmas

Többféle területen illetve módon felhasználható, kijuttatható locsolva, permetezve, habosítva, ködképző berendezéssel. Az előkészítés, felhasználás nem igényel külön képesítést, nem bonyolult, a munkaoldat a gyártó vagy forgalmazó utasítása alapján könnyen elkészíthető.

 

Környezetbarát

A termékből készült, használatra kész munkaoldat sem belégzés, sem bőrrel történő érintkezés esetén nem jelent kockázatot az emberre és az állatokra. Mindezek ellenére javasolt a kijuttatás során személyi védőeszközök használata, és ha nem muszáj, kerüljük az állatokra juttatását.

A mai modern fertőtlenítőszerekkel szemben támasztott követelmény, hogy miután elvégezték feladatukat, lehetőleg minél nagyobb százalékban lebomlanak. Erről a gyártó mindig nyilatkozik.

 

Gazdaságos

A fertőtlenítőszerek általában nagy koncentrációban folyékony vagy por formában kerülnek forgalomba. Gazdaságosságukat jelentősen befolyásolja a tárolhatóság, az oldhatóság illetve a felhasználáskori koncentráció. A gyártó mindig pontosan megadja a munkaoldathoz szükséges hígítási arányt, amitől akár fel, akár lefele eltérés pénzkidobás. Érdemes arra is figyelni, hogy vízen kívül egyéb adalékanyag szükséges-e például a ködképzéshez. Több fertőtlenítőszer összehasonlításánál nem a termék árát kell figyelembe venni, hanem a belőle készült felhasználási munkaoldat kiadósságát. A lényeg tehát, hogy ne a főkönyvelő döntsön a fertőtlenítőszer vásárlásáról, pusztán az eladási árak összehasonlítása után.

 

Stabil

Bár a legtöbb koncentrátum lejárata több év, mindig ellenőrizni kell a szavatosság dátumát. Érdemes annak is utánajárni, hogy az elkészített munkaoldat felhasználatlanul meddig őrzi meg a hatékonyságát.

Vannak sikeres szerek, amiket megpróbálnak másolni. Gyakorta hallani: „ez ugyanolyan, mint a ..., csak olcsóbb”. NEM IGAZ! NEM UGYANOLYAN! Miközben számos másolat fizikai tulajdonságaiban megtévesztően hasonlít az eredeti termékre, a felhasználás során már meg sem közelíti azt. Lehet, hogy az olcsóbb a végén, mégis jóval drágább, mert nem éri el a szükséges fertőtlenítő hatást, és újabb fertőtlenítést igényel egy gyatra másolat használata.

Amennyiben a keletkező göngyöleg tárolása, megsemmisítése gondot jelent, joggal elvárható a gyártótól vagy a forgalmazótól a probléma megoldása, a kiürült kannák elszállítása.

Kötelező a gyártó vagy a forgalmazó által kiadott felhasználási előírások betartása, mert a termékek így biztonságosan, hatékonyan és nem utolsósorban gazdaságosan alkalmazhatóak. A legfontosabb dolog viszont, hogy a fertőtlenítés megkezdése előtt tökéletesen ki kell tisztítani az állattartó épületet, helyiséget, mert csak úgy lehet tökéletes a fertőtlenítőszer hatása.

Fábián Imre

A cikk szerzője: Fábián Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?