FLIEGL gyáravató Mühldorfban

Agro Napló
2013. június 8-án adták át a Fliegl új gyárát Németországban, Mühldorf am Inn-ben. A világ különböző országaiból érkező, mintegy 150 újságírónak a hivatalos megnyitó előtti napon biztosítottak lehetőséget arra, hogy a 30 hektáron fekvő üzemet és az újdonságokkal teli géppalettát megtekinthessék.


A kolosszális méretek, a legújabb raktár és gyártástechnológia, a szervezettség mind-mind a professzionalizmust tükrözi egy hihetetlenül lenyűgöző családi vállalkozás keretein belül. A megnyitó során Ifj. Josef Fliegl mély tiszteletét fejezte ki édesapjának, a Fliegl cég megalapításáért, összehangolásáért, a mindig megújulni képes, úttörő szellemért, lelkesedésért. Bemutatásra került a Fliegl család valamennyi tagja: a cégalapító édesapa, Id. Josef Fliegl; Helmut Fliegl a közutas üzletág vezetője, Angelika Fliegl az Agro - Center vezetője, Johann Fliegl a Fliegl International vezetője és Martin Fliegl, aki a Baukom üzletágért felel.

Ez idáig, több mint 15 éven át a tögingi központból történt a tervezés és a gyártás irányítása az összes európai piacra az ipar és a mezőgazdaság számára. A 85 000 m2 területen fekvő modern üzemcsarnokban évi több mint 2300 pótkocsi került legyártásra, egyedi igényeknek megfelelően. Ez a telephely, most új helyre, Mühldorf am Inn-be költözött.

Az új üzemről

A Fliegl fő központjának áthelyezése Tögingből Mühldorfba, a Fliegl Agrartechnik történelmének eddigi legnagyobb beruházása. Mostanra a létszám elérte a 280 főt, akik a legújabb raktár- és gyártástechnikával dolgoznak. A különböző csövek és profilok megmunkálásánál a legmodernebb lézerberendezéseket alkalmazzák. A csőlézerrel bonyolult formák, és speciális elemek is a legpontosabban kivághatók. A csőlézer akár 9 méter hosszú és 200 kilós profilokkal is képes dolgozni. A csőből a kívánt körvonalak könnyedén kivághatók, így az egyedi alkatrészek gyártása is probléma nélkül lehetséges. Ez idáig a nyersanyagokból a kívánt méret lefűrészelése körülményes munkát jelentett, most az új Fliegl üzemben a 2000 Watt teljesítményű csőlézer lényegesen megkönnyíti a gyártási folyamat e szakaszát. Az acélprofilok megmunkálása így gyors, precíz és teljesen automatikus. Éppen ilyen pontosan és megbízhatóan működik a lemezlézer, amely 20 mm vastagságig munkálja meg a lemezeket és akár 4000 mm x 2000 mm méretű lemezt képes pontosan kivágni. Egy automatikus adagoló- és kirakórendszer a maximum 5000 kg-os lemez darabokat képes önállóan egyedi alkatrészekké alakítani.


Profil 3D lézer vágóberendezés

Egy központi, összetett szerkezetű magasraktár a maga 92 m-es hosszával, 37 m-es szélességével, és 27 m-es magasságával optimalizálja a Fliegl raktárlogisztikáját. A rendszer önállóan működik, teljesen automatikus, és biztosítja a legmagasabb szintű áttekinthetőséget, hozzáférést és rendelkezésre állást.


Az elképesztő méretű magasraktárban mintegy 1000 kamionnyi áru fér el

Az elektronikus raktárirányítás 3 polckezelő géppel folyik. Ezek a magasraktár folyosóin keresztül közlekednek, elvégezve a be- és kitárolást. 2 eszköz végzi a raklapon és rácsládában történő szállítást, a harmadikat pedig a nehézrakományok kezelésénél alkalmazzák. 4 tonnáig képes felvenni pl.: a tengelyeket, és a nagyméretű anyagokat.

Összesen 14000 lerakóhely áll rendelkezésre. Ehhez még hozzájön a 800 m2-es raktárterület a kisebb alkatrészek számára. A szomszédos gumiraktár és a kültéri raktár pedig akár 10 000 gumiabroncsot is képes beraktározni.


A beltéri gumiraktárban több ezer abroncsot raktároznak


Ifj. Josef Fliegl ügyvezető – aki nagyon jól beszél magyarul, hiszen tizenkét éven át vezette az abdai gyárat – kihangsúlyozta, hogy az építkezés során saját Fliegl gépeket alkalmaztak, mely biztosította számukra a gépek kipróbálását, a gyakorlati tapasztalatok megszerzését.

Az üzemet kimondottan úgy építettük-mondta, hogy a folyamatos fejlődéseknek meg tudjunk felelni, a jövőben is képesek legyünk mindig megújulni, ne pedig egyhelyben toporogjunk. Érdekes téma és egyben egy izgalmas feladat a jövőre nézve az elektronikai újdonságok fejlesztése, a hígtrágya kijuttatási technika és technológia fejlesztése, a szállítmányozási dokumentáció tökéletesítése, és az agrárágazat szállítmányozási fejlesztése. Az új főhadiszállásunkon szeretnénk további kutatásokat végezni, fejleszteni, további tapasztalatokat, ismereteket szerezni, hogy a jövőben a lehető legtökéletesebb vívmányokkal szolgálhassuk ki a gazdákat.


Ackermann Tamás immáron 18 éve cégvezetője a magyarországi Fliegl Abda Gépgyártó Kft.-nek. Lapunknak elmondta, hogy a cég sikerének egyik kulcsa a családi mivoltában keresendő, ugyanis a nagysága ellenére rugalmas és átlátható tudott maradni. A másik meghatározó sikerelem – véleménye szerint – az állandó és tudatos fejlesztési szándék. Az idősebb tulajdonos a gazda érából jött, így megfelelő szakmai gyakorlattal és látásmóddal áll a termékfejlesztés kérdéseihez. Az Ő esetében nem csupán a mérnöki fantázia szárnyal, hanem egy igazi gazda ötletei és probléma megoldási szándékai valósulnak meg azért, hogy gazdatársainak meg tudja könnyíteni munkáját és gazdaságosabbá tudja tenni termelését.

A már jól ismert Fliegl termékek (tartálykocsik, letolókocsik, billentős pótkocsik, biogázadagolók, adapterek, hígtrágyakezelés gépei, kiegészítők stb) mellett a magyar piacot érintő forradalmi újdonságként említette a cégvezető a hígtrágyakezelés hatékonyabbá tételét szolgáló, most szabadalmaztatott tárcsás injektáló rendszert, mely lehetővé teszi a hígtrágya kijuttató univerzális felhasználását zöldterületen és szántóföldön egyaránt. Felhívta a figyelmet továbbá a hőelőállításra használt faapríték kezelésére szolgáló teljes technológiára is, mely a szállítást, az átrakást és akár a családi házakba történő bejuttatást is biztosítja (Tornádó 4000 faapríték fúvó- szívó berendezés). Szolgáltatás terén az alkatrészellátást kívánja fejleszteni a cég Magyarországon, az aratási szezonra Abdán már új alkatrész ellátó központ áll a gazdák rendelkezésére.


Forradalmi újdonságként mutatta be a cég az univerzális, tárcsás injektáló rendszert

KÉPEK MEGTEKINTÉSE


Utólag kaptuk a hírt, hogy a Fliegl cég nagyközönség számára megnyitott POWER ON hétvégéjén 45 000 ember volt kíváncsi az új gyárra és látogatott el Mühldorfba a világ minden pontjáról!

 -g.a.-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!