2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Látogatás Probsdorfban, a Karintia Kft. nemzetközi fajtabemutatóján

Agro Napló
A Karintia Kft. testvércégével, a Probsdorfer Saatzucht GmbH-val közösen június 12-én megrendezte nemzetközi fajtabemutatóját Ausztriában, a Bécs melletti Probsdorfban. A mintegy 2500 gazdálkodót megmozgató eseményen több mint 200 magyar termelő is részt vett a Karintia Kft. vendégeként, hogy a legújabb nemesítésű fajtákkal és az eltérő termesztéstechnológiákkal megismerkedjen a több mint 200 bemutató parcellán. A rangos eseményre V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is elfogadta a meghívást.

Hogyan építsük be munkafolyamatainkba a környezettudatos gondolkodást? Miként feleljünk meg a fenntarthatóság követelményének? Mit lépjünk a népességnövekedés kihívásaira? Az államtitkár szerint ezekre a kérdésekre keresik a választ a nemzeti kormányok, az európai gazdálkodók és a vetőmag-előállítók is. A közös gondolkodásból olyan megoldások születnek, mint az a nemzetközi összefogás, amely osztrák kezdeményezésre a Duna-térség GMO-mentes szójatermesztését szorgalmazza – emelte ki V. Németh Zsolt. Ismertette, hogy ennek keretében a nyolc aláíró ország – köztük Magyarország – folytat politikai, gazdasági és tudományos együttműködést, hogy jó minőségű, GMO-mentes szóját állítson elő, csökkentve a tengerentúli importfüggőséget.

A vasvári székhelyű Karintia Kft. – a Mauthner Csoport tagjaként – az elsők között csatlakozott a GMO-mentes szójabab termesztését felkaroló Duna Szója Egyesülethez – mondta el lapunknak Bene Zoltán, a cég vezetője. Közép-Európában már komoly területen termesztik a szójafajtáinkat, ami nem csak kiváló genetikát jelent a részünkről, hanem komoly szaktanácsadási rendszert is felvonultatunk mögé.

A Duna szója rendszer lényege – melyhez csatlakozott több nemzetközi áruházlánc is –, hogy a termelők ellenőrzött körülmények között termesztik a szóját, garantáltan GMO-mentesen, a nyomon követhetőség végig garantált, ezt pedig a felhasználók felárral fogják honorálni. Természetesen ez a Karintia Kft. felvásárlási áraiban is tükröződik.


Bene Zoltán (jobbról) kíséri V. Németh Zsolt

államtitkárt a probsdorfi kísérleti parcellákon

A beszélgetésünkhöz csatlakozott V. Németh Zsolt is, ekkor tájékoztatott bennünket arról, hogy korábban, vasvári polgármesterségének ideje alatt már volt alkalma megismernie a Karintia Kft. által képviselt minőséget, s mint mondta, sok-sok ilyen megbízható, innovatív, több lábon álló cégre lenne szükség Magyarországon. Ez igazán nagy elismerés egy köztiszteletben álló embertől! (a szerk.) A Karintia Kft. 1995 óta vesz részt Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében. Tevékenységi körük egyik részét a mezőgazdasági termények termeltetése és nagykereskedelme, másik részét a vetőmag-szaporítás és -feldolgozás, vetőmag-, növényvédő szer- és műtrágya-értékesítés teszi ki. Az a tény – folytatta a cégvezető –, hogy 14 éve a Mauthner Csoport érdekeltségi körébe került cégünk – a stabil pénzügyi háttér mellett –, úgynevezett előválasztási jogot is adott a kezünkbe a testvércégünk legújabb és legkiválóbb nemesítésű fajtáira. Számunkra és a magyar termelők számára ez azt jelenti, hogy a Pannon régióra nemesített nagy termőképességű, szárazságtűrő gabonafajtáira, továbbá kiváló szója- és repcefajtákra kaptuk meg a kizárólagos forgalmazás lehetőségét. A vetőmagot nem csak értékesítjük, hanem a fajtákhoz kapcsolódó szaktanácsadás mellett a technológiához szükséges műtrágyát, növényvédő szert is tudjuk kedvező kondíciókkal biztosítani, illetve ami talán a legfontosabb, a termény számára a piacot is megteremtjük.       

A fajtákról

A Karintia Kft. kiváló minőségű őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, melyekkel jelen vannak az egész országban közvetlenül, továbbá forgalmazóinkon keresztül.

A magyarországi piacon 3 fajtarepcével képviselteti magát a Karintia Kft. A hibrid repcékkel ellentétben, a lényegesen kedvezőbb termesztési költségek mellett, 4 tonna feletti terméshozamokat érnek el. A kiváló termesztéstechnológiai tulajdonságokkal rendelkező univerzális JOLLY-t és RICKY-t az ország egész területére ajánlják.

A legújabb, 2011-ben a köztermesztésbe került HARRY névre keresztelt fajta kiváló adaptációs képességével és rendkívül intenzív kezdeti fejlődésével további 8%-os terméstöbblettel kecsegtet. 

A Prémium őszi búza kategóriából kiemelendő fajta a FRIDOLIN, FULVIO, PEPPINO, és a DUNAI, melyek az olasz malmok kedvenceiként jutottak be a köztudatba. Jellemzően ezek a fajták nem csak magas fehérjetartalommal, hanem fehérjeminőséggel is rendelkeznek. Az intenzívebb körülményeket 10 tonna közeli terméssel megháláló BALATON őszi étkezési búza fajta a „Tengernyi termés” szlogenre méltán rászolgált az elmúlt években. A szélsőséges időjárási körülmények között is verhetetlen AURADUR őszi durum, továbbá a magas HL súlyú és nagy termőképességű POLEGO triticale fajták évről évre felülmúlják versenytársaikat.

A 2013 a megújulás éve. Erre a teljes felújításon átesett, még magasabb minőségű vetőmagot előállító és lényegesen megnövekedett kapacitású vasvári vetőmagüzem mellett a következő 3 fajta is bizonyíték.

A GALLIO őszi búza, a Karintia Kft. legismertebb fajtájának, a Fulvio legújabb generációjának képviselőjét a kiemelkedő termésátlag mellett magas fehérjetartalom jellemzi, termesztését intenzívebb körülmények között ajánlják.

Az ADESSO szálkás őszi búzafajta 2012-ben került Ausztriában elismerésre. Az Astardo és az Antonius fajták legújabb generációjának fajtájáról az előző 3 év kísérleti eredményeire alapozva bizton állíthatjuk, hogy rövid időn belül fogják az olasz malmok keresni és felárral honorálni Magyarországon.

ARCANDA kétsoros őszi árpa kiemelkedő HL-súly mellett 2013-ban is verhetetlen (7 tonna feletti) termésátlagot produkált. Az elmúlt 4 év eredményei alapján nagy reményekkel kerül a köztermesztésbe.   

KÉPEK megtekintése

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!