2024. április 27. szombat Zita

Korai hibrid repcék az RAGT kínálatában

Agro Napló
Újdonságokkal bővült az RAGT repcevetőmag-kínálata a 2013–14-es szezonra. Azok, akik figyelemmel kísérik a regisztrációs vizsgálatok eredményeit és ennek alapján hamar megtalálják a jövő nagy ígéretű termékeit, már tavaly felfigyeltek két korai hibridre, melyek mostantól elérhetővé váltak a termelők számára is. Mindkettő nagyszerű eredményeket hozott a magyarországi tesztek során:

A HR 145.65 (Manzzana) kódjelű fajtajelölt a Magyarországi fajtavizsgálat során még elismerés előtt áll, de eredményei már most előrevetítik jövőjét. A NÉBIH által szervezett 2012. évi hivatalos állami regisztrációs fajtakísérletben 4,39 t/ha szemtermés-eredményt ért el, ami 5,8%-kal haladta meg a sztenderdek átlagát és így jobbnak bizonyult az összes sztenderdnél. Olajtartalma 47,54%, olajtermése (szemtermés x olajtartalom) 11,1%-kal haladta meg a sztenderdátlagot. Kiváló kezdeti fejlődésű, korai hibrid az átlagosnál jobb télállósággal. A növény magassága 130 cm körüli. Szárszilárdságára a legjobb minősítést kapta, pergésre nem hajlamos. Glükonizolát- és erukasav tartalma határérték alatti. Fehérjetartalma meghaladta a sztenderdek átlagát.

Másik nagy reménységű hibridünk ARAZZO névre hallgat. Legnagyobb erőssége kiváló évjárati stabilitása. Idén regisztrálták Dániában. A dán regisztrációs kísérletek során a legmagasabb terméseredményt produkálta éréscsoportjában. Magyarországon is bejelentésre került az állami elismerésre váró hibridek közé. A NÉBIH által szervezett 2012. évi hivatalos állami regisztrációs fajtakísérletben elsőéves fajtajelöltként LSF1029 nemesítői jellel szerepelt, és 4,41 t/ha szemtermés-eredményt ért el, ami 6,3%-kal haladta meg a sztenderdek átlagát. Olajtartalma 45,26%, így olajtermése 6,7%-kal van a sztenderdátlag felett. Gyors kezdeti fejlődésű, korai hibrid. Átlagos magassága 130 cm körüli. Kiváló szárszilárdsága alacsony pergési hajlammal párosul. Glükonizolát- és erukasav tartalma határérték alatti. Fehérjetartalma átlag körüli.

 

 


 

 

Természetesen a jól bevált és ismert hibridek, mint a Bonanza és a Bonzzai sem tűnnek el a piacról.

A Bonanza termékpalettánk legnépszerűbb hibridje. Évek óta bizonyít az őt választó termelőknek. Középérésű hibrid, a fagyot, hideget jól viseli, gyakori a nyolc elágazás, bőségesen megrakva becőkkel. Szemlátomást szilárd lábakon áll, megdőlésre nem hajlamos. Jól alkalmazkodik a különböző minőségű termőhelyekhez. Kiváló termőképességgel, 4 t/ha feletti terméspotenciállal rendelkezik, de a gyengébb adottságú években is az élmezőnyben van stressztűrő képességét igazolva.

A magyarországi regisztrációs kísérletekben elért eredménye önmagáért beszél:


 

 

Van ajánlatunk az alacsony repcék kedvelőinek is! Aki végignézett a fajtasorainkon, annak megakadt a szeme a Bonzzai-on. Kompakt hibrid, jóval alacsonyabbra nőtt a többinél, és feltűnően sok virág van rajta. Mérete megkönnyíti a betakarítását, és a növényvédelmi kezelések is egyszerűbbé válnak. Azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a magas repcéket, de szeretik a jó oldalágakat, amin a termés 60–70%-a található. A NÉBIH 2012. évi állami fajtakísérletében 4,11 t/ha terméseredményt ért el.

Korán vethető, a fejlett növény ennek ellenére nem fog a tél előtt szárba indulni. Az alsó levelek a talajra terülnek, a hideg így még kevesebb kárt okoz a növényben. Kiemelkedő stressztűréssel rendelkezik. Olajtartalma magasabb az átlagosnál, így kiváló minőségű termés érhető el vele. Phoma toleranciája a legjobbak között van.


 

 

A termékválasztékunkban a szabad elvirágzású fajták közül a több éve a magyar piacon sikeres Brazzil és a Noblesse található. A Noblesse a NÉBIH hivatalos regisztrációs kísérleteiben sztenderd fajtaként szerepel.

 

Bátran állítjuk tehát, hogy kukoricáink sikere után már repcében is az RAGT – a másik út a sikerhez!

 

www.ragt.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!