Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Agro Napló
Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Kutatóink ebben a környezetben igyekeznek megfelelő fajtákkal előállni, hatékonyabb fajták kifejlesztésével.

A stressztűrő H2O kukoricahibridek genetikai hátterüknek köszönhetően hatékonyan veszik fel a versenyt vízhiányos állapotú adottságokkal szemben. A stressztűrő termékjelölést csak azon kukoricahibridek kaphatják meg, amelyek több évi vizsgálat után bizonyítják alkalmasságukat a korlátos feltételekhez, továbbá versenyképesek a normál és optimális körülmények között is.

Jelenleg az RAGT Vetőmag Kft. portfóliójában több, mint a fele stressztűrő kukoricahibridből áll. Ezek stabilitása már több éve bizonyított a kísérleteinkben. Átlagosan elmondható, hogy a nem stressztűrő hibridek esetében a gyenge adottságú területek számos kockázatot rejtenek magukban, amelyek változó mértékben kihatást gyakorolnak a hibrid teljesítményére.

Az utóbbi 3 év kísérleteinek tapasztalatai alapján (1. ábra) az új intenzív helyekre nemesített nagy termőképességű hibrideknél az átlagos terméskülönbségek a stressztűrő genetikával szemben 15,1–23,6 q/ha-os terméskiesést mutatnak a gyenge és optimális csapadékeloszlású termőhelyek összehasonlításában. Ez markáns különbséget jelent, amelyet a sikeres gazdálkodás és nyereséges termelés érdekében nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Éppen ezért javasoljuk az RAGT Vetőmag Kft. legújabb generációs stressztűrő hibrid palettáját, amelyben a koraitól egészen a késői éréscsoportig megtalálhatók hibridek. Az egyik legkésőbbi anyagunk az RGT MEXXPLEDGE, robusztus küllemű, FAO 520-as éréscsoportú szemes kukorica. FAO-ban nem messze áll tőle a tavalyi évben nagy termésével berobbanó RGT HUXXO FAO 490-es szemes hasznosítású hibrid, amely közepes növénymagasságával, narancssárgás, hosszú, akár 18 sor/46 szemes csöveivel az egyik legnagyobb terméspontenciálú hibridnek mutatkozik. Mindemelett az elmúlt 2 év mesterségesen fertőzőtt toxikológiai vizsgálatában magasan az ellenálló hibridek felett teljesített Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides, Aspergillus flavus fajokkal szemben. Napjaink két zászlóshajója az RGT MEXINI FAO 480-as, az RGT URBANIX FAO 450-es, valamint az RGT NOEMIXX FAO 410-es hibridek szintén magasfokú stressztűrésük és páratlan termésstabilitásuk következtében váltak ismerté. Aszállyal szembeni toleranciájuk kiemelkedő. Középmagas növénymagasságú és kíváló termőképességű generatív hibridek.

Az RGT MEXINI nagy előnye a viaszos, kemény maghéjú, narancsos színű (arany) kukoricaszemek, amelyek rendkívüli betegség­ellenállóságot biztosítanak a csövek számára mind a kukoricamoly, mind a fuzárium vagy egyéb gombafajok ellen.

Dupla gázárak mellett is érdemes kukoricát termelni!

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az augusztushoz képest megduplázódó gázáremelkedést sem, amely egyrészt műtrágya, másrészt pedig szárítóköltség áremelkedéshez vezetett. Erre egy olyan stressztoleráns, gyenge, szárazságra hajlamos termőhelyeket (homokos termőhely) toleráló hibridre van szükség, mint a FAO 370-380-as RGT TEXERO. Ez a hibrid az újgenerációs stessztűrő, szemes hasznosítású kukoricák közé tartozik. Már a kezdetek kezdetén dinamikus korai fejlődés figyelhető meg nála. A hibrid látványos korai fejlődési erélye éppen ezért a korai vetésre is alkalmassá teszi. Az RGT Texero még a leggyengébb területen is képes a minimum 16 szemsort és soronkénti 30 kukoricaszemet kinevelni. A cső egyenes és a stresszes körülmények között is végigtermékenyül. Az elmúlt évek vízleadási dinamikája szerint ez az anyag a FAO 300 eleji hibridek vízleadásával vetekszik, ugyanakkor termésben a FAO 400-as tenyészidejűek szintjén áll (2. ábra).

Annak aki pedig a FAO 300 elejéről szeretne választani, a kettős hasznosításra alkalmas FAO 300-as RGT EXXACT-ot vagy a szemes hasznosítású FAO 320-as RGT REAXXION-t tudjuk ajánlani.

Nézze meg Ön is az RAGT szakmai videósorozat 10 részből álló, ismeretterjesztő előadásának nyitóepizódját, amelyben a stressztűrő hibridekről és Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakmai Főigazgató helyettesének az azonnali és 2023 után várható szakmai támogatásokról szóló előadását láthatják az alábbi linkre kattintva: www.youtube.com/watch?v=eoeR5X06bmA

 

Szemerits Balázs
fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Szemerits Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!