Gumiabroncsok hatása a hajtóanyag-fogyasztásra

Agro Napló
A motorok működését szolgáló hajtóanyagok, a traktoroknál főleg a gázolaj utóbbi időben tapasztalt áremelkedése egyre inkább ráfordítja a figyelmet a traktorok és vontatmányaik kerekein lévő gumiabroncsok kiválasztására és üzemi használatára.


Általában a gépjárművek gumiabroncsozású kerekein kifejtett teljesítmény jelentős része a gépjármű, illetve a gépcsoport (vontató+vontatmány) gördülési ellenállásának (menetellenállásának) legyőzésére fordítódik. Ez más-más értékeket mutat, ha a haladás szilárd burkolatú úton, vagy szántóföldön (földúton) történik, de mindig arányos a kerékterheléssel a következő összefüggés szerint:


A gyakorlatban a gördülési ellenállás tényezőt az előbbi képlet alapján határozzák meg, átlagos értékei a táblázatban láthatók.


A gördülési ellenállást alapvetően a keréken lévő gumiabroncs belső ellenállása (hiszterézis veszteség) és néhány külső tényező (pl.: útburkolat, talajállapot) adja ki. Belátható, hogy a gördülési ellenállás csökkentésével kevesebb vonóerő szükséges a menetellenállás legyőzéséhez, ezáltal a motortól megkívánt teljesítmény is kisebb, ez pedig hajtóanyag-megtakarítást, a traktoroknál kisebb gázolajfogyasztást eredményez.

A gumiabroncsok gördülési ellenállását elsősorban a következő jellemzők befolyásolják (Dr. Gellért Józsefné szerint):

- terhelés,

- vázszerkezet,

- belső levegőnyomás,

- méret,

- a karkasz anyaga,

- a futófelület összetétele,

- a futómintázat kialakítása,

- az útfelület állapota,

- az útfelület vonalvezetése,

- kerületi sebesség,

- hőmérséklet,

- kerékbeállítás.

 

A traktor- és munkagép gumiabroncsok tekintetében utóbbiak kevésbé meghatározók, leginkább az első négy szempont fontos.

A terhelés növekedése a gördülési ellenállást növeli. A radiál szerkezetű gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, mint a diagonálé. A belső levegőnyomás növelésével szilárd útfelületen csökken, míg megmunkált talajon nő a gördülési ellenállás. A belső levegőnyomás csökkentésével ez fordítva igaz, mert a merev pályán megnő, a deformálódó talajon pedig kisebb lesz a gördülési ellenállás. Utóbbi esetben sekélyebb lesz a keréknyom, haladás közben kevesebb talajmennyiséget kell megmozgatniuk az abroncsoknak, így kisebb menetellenállást kell leküzdeniük, könnyebben gördülnek. A kisebb keresztmetszeti tényezőjű gumiabroncsok alkalmazása szintén csökkenteni a gördülési ellenállást.

Összességében belátható, hogy a korszerű, alacsony profilú, radiál gumiabroncsok előírás szerinti használatával csökken a gördülési ellenállás, ami esetenként 10–20 százalék gázolaj-megtakarítást hozhat magával. Ezt a megállapítást a gyártók és kutatók számos közös gyakorlati mérési eredménye igazolja.

Egy dániai összehasonlító vizsgálat során különböző márkájú implement gumiabronccsal szerelt 20 köbméteres, 26,5 tonna összsúlyú hígtrágyaszállító tartálykocsik vontatásával mérték a Fendt Vario 930 traktor gázolaj-felhasználását, külön szántóföldön és külön közúton.

  


Nagyításhoz katt a képre

A teszt során a 650/60-30,5 méretű, 1,5 bar belső nyomású Alliance 328 TL abronccsal vetették össze többek között a 650/65 R 30,5 méretű, 1,4 bar belső nyomású Michelin Cargoxbib és a 710/55 R 34 méretű, 1,6 bar belső nyomású Nokian ELS radiál abroncsokat. A diagramból látható, hogy szántott, középkötött talajon 10 km/h sebességnél a radiál abroncsokkal a 20,4 és 21,2 l/üó fogyasztás mintegy 13, illetve 10 százalékkal volt alacsonyabb a diagonál abronccsal mért 23,5 l/üó értéknél. A közúton 40 km/h sebességgel történő vontatásnál a különbség még szembetűnőbb, hiszen a diagonál abroncsokkal a 39 l/üó fogyasztás megközelítően 15 százalékkal volt magasabb a radiálok 22, illetve 34 l/üó fogyasztásához képest.

A kedvező képet azonban beárnyékolja, hogy a radiál abroncsok 25–30%-kal drágábbak, mint a diagonál, de a vontatmány megfelelő éves kihasználtsága mellett viszonylag rövid idő alatt a többletráfordítás megtérül.

Fentiek fontosságát hangsúlyozva érdemes megfontolni a John Deere és a Goodyear cégek közös javaslatát, mely szerint a gumiabroncsok megfelelő belső levegőnyomása és az optimális pótsúlyozás mellett további potenciális fogyasztáscsökkentést jelenthet a higgadt vezetési stílus, a motorfordulatszám körülményekhez történő változtatása, a munkamélység pontos tartása, a megfelelő TLT fordulatszám kiválasztása, a pontos sorcsatlakozással az átfedések elkerülése, a motor vízhűtő tisztán tartása, a légszűrő gyakori tisztítása és a légfékrendszer megfelelő tömítettsége. Javasolt a fenti kritériumok figyelembe vétele minden racionálisan gondolkodó gépüzemeltetőnek, az üzemanyagköltség csökkentésének érdekében.

Antos Gábor

A cikk szerzője: Antos Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?