Szeptemberi Hírvilág

Agro Napló
Madárkontroll a tejtermelő tehenészetekbenKészen áll Írország még több tej termelésére?Ukrajna megduplázza a repce exportjátA francia mezőgazdasági miniszter cselekvési tervet indított a baromfi és tojáságazatban

 

Madárkontroll a tejtermelő tehenészetekben

Minden évben a tejtermelő tehenészetek több száz dollárnyi takarmányt vesztenek a helyi vadmadarak miatt, de megfelelő védőeszközökkel, mérgezéssel vagy csapdázással, a madarak távol tarthatók, mondják a Dairy Herd Management szakértői, szerkesztő Kim Schoonmaker.

A U.S. Department of Agriculture Wildlife Services tájékoztatása szerint 1000 seregély körülbelül 16–18 kg takarmányt képes elfogyasztani egy nap. Ha elege van abból, hogy megossza a tehenek étkét a „megszállókkal”, több lehetősége is van a madarak kontrollálására. A pennsylvaniai, New York-i és Wiscounsin-i kereskedelmi tejelő farmokon végzett felmérések szerint a madár-távoltartási intézkedések különböző hatékonyságúak. A táblázat lebontja a különböző módszerek hatékonyságát és költségeit a megkérdezettek véleménye alapján. Az adatok azt mutatják, hogy a Wildlife Services (vadon élő állatok szervize) érte el a legmagasabb minősítést (35%) a „nagyon hatékony” kategóriában. A kémiai riasztó szerek érték el a legalacsonyabb minősítést (7%), ezt követte az élő csapda (10%) és az élőhelyek megváltoztatásai (11%). A felmérés eredményeit 2012 novemberében tette közzé a Journal of Dairy Science, ez is mutatja, hogy az egyes módszerek lényegesen különbözőek, a legdrágább módszerektől (madárháló) a legolcsóbbig (csapda).

Közben a felmérés további érdekes adatai a következők:

A felmérésben részt vevők azt mondták, hogy a halálos módszerek (például kilövés és mérgezés) sokkal hatékonyabbak, mint a nem halálos kontroll módszerek úgy, mint a csapda vagy a kémiai riasztó szerek.

A válaszadók szerint a „kizáró eszközök” (mint a háló vagy a madár ellen leszigetelt épületek) is működtek. Valójában a háló az egyedüli nem halálos módszer, ami közepesen hatékonynak bizonyult, pedig ez volt a legköltségesebb.

Azonban minden módszernek van hátránya is. A tanulmány szerzői szerint a megvalósítás magas költsége a legfontosabb „hátrány”, s egyes eljárások nehezen megvalósíthatóak úgy, hogy ne zavarják a tehenészet mindennapos működését: „Túl sok háló van itt, nem tudok behajtani az istállóba, hogy megetessem a teheneket! Arra is emlékszem, hogy bizonyos módszerek kellemetlen vagy idegesítő hatást váltottak ki a tehenek viselkedésében is.”

A madarak ellen használható módszerek két kategóriába sorolhatóak: halálos és nem halálos. A halálos lehetőségek a már korábban említettek, mint például a kilövés és a megmérgezés. A nem halálos módszerek további három csoportba sorolhatóak:

- Riasztó. Ez a kategória olyan elektromos eszközöket tartalmaz, amelyek hangokat használnak a madarak elijesztésére (például, bajba jutott madarak hangjának felvételét vagy ragadozó madarak hangját). Ugyancsak ide tartoznak a vegyi riasztók és az elijesztő módszerek, mint például a propán ágyuk.

- Kizárás. Olyan lehetőségek tartoznak ide, mint az épületek szigetelése/zárása, és a hálók használata.

- Mások. Mint az élő csapdák és az élőhelyek módosítása (eljárások, amikkel korlátozzák a madarak hozzáférését az élelemhez és vízhez) tartoznak ide.

Forrás: TheDairySite, 2013. július 23.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Megjegyzés: a magyarországi tehenészeti telepek nagy részén is komoly probléma a vad madarak inváziója. A megfigyelések szerint nagyon gyorsan megszokják az elektromos riasztó hangokat, s az esetek egy részében lőfegyver sem használható. A gazdasági kárt tovább növeli, ha ürülékük nyomán a tuberkulin vizsgálatok keresztreakciót adnak, s ez a tehenek levágásához vezet. Amennyiben olvasóink rendelkeznek hatékony módszerekkel a vadmadarak elriasztásához, kérem, juttassák el az Agro Napló szerkesztőségébe, had tegyük azt közkincsé. Szerk.

Készen áll Írország még több tej termelésére?

A határidős piacokon tapasztalható ingadozások kivédésére finanszírozási és beruházási tervek kidolgozását javasolja Liam Fenton az FC Stone-tól.

Az Európai tejgazdasági piac alapvetően megváltozott a Közös Mezőgazdasági Politika átformálását követően. Ennek egyik „mellékhatása” az a hullámzás, amelyet megfigyelhetünk a mezőgazdasági árucikkek árainak mozgásában. Ezt a mintát láthattuk már korábban más tejgazdasági piacokon is, és hacsak nem lesz valamiféle visszafordulás a CAP-ban (Közös Mezőgazdasági Politika), ez nem fog eltűnni. A folyamat pozitív oldala a CAP megújítása után, hatalmas lehetőség nyílik meg Írország számára, hogy bővítse a termelését, és kihasználja azt, amit eddig is a legjobban csinált, „füvet állít elő”! Figyelembe véve a demográfiai, és a növekvő középosztálybeli változásokat a BRIC-országokban, a tejtermékek azok az árucikkek, amelyek kereslete nőni fog. Írországnak megvan az a képessége, hogy a termelését növelje, de a szakértők véleménye szerint ehhez sok beruházást kell elindítani a teljes ellátási lánc mentén. A feldolgozó cégek szerződni fognak és előállítják a termékeket. Az üzemekben új szárító- és további termelő berendezéseket kell beállítani a sorba.

A mezőgazdasági termelők a több tejet további tehénlétszám-emeléssel érhetik el, amihez új, modern hígtrágyakezelő rendszerrel felszerelt, rácspadozatos istállókat kell építeni. A farmok tavaly ilyenkor kifogytak a két évvel ezelőtti jó minőségű szénából, ami miatt a tej ára 34 Eurocent/literre emelkedett. A sajtó most 50 százalékos termelésnövekedésről beszél 2020-ig. Természetes folyamat, hogy a termelés növelésébe fektetnek be. A mezőgazdasági termelők többsége ebben a helyzetben beruházásokat folytat. Hat hónappal később jött egy tökéletes katasztrófa. A fű nem nőtt és a gabonaárak az egekbe szöktek, miközben a tej ára összeomlott. Hirtelen olyan helyzet állt elő, hogy a kölcsönöket, amiket a befektetések finanszírozására szántak eredetileg, megpróbálták a talpon maradásra használni, de semmi garancia nincs a következő évi jobb gazdasági környezetre. Hogyan lehet megbirkózni ezzel a hullámzással? Nos, a jó hír az, hogy vannak eszközök, amikkel kivédhetőek a bizonytalanságok,  más mezőgazdasági piacok több mint 100 éve használják ezeket. A pénzügyi eszközök segítenek megbirkózni az árak változásával, így nem számít, hogy ki hol helyezkedik el a termékpályában, ha van pénzügyi fedezet a kedvezőtlen ármozgás megelőzésére, akkor a kockázat csökkenthető. Lehetővé válik a gazdák számára, hogy kölcsönfelvételük mellé tervezni tudják input és output költségeiket is.

 

Az INTL FCStone eredetileg szövetkezetként indult, Amerika közép-nyugati részén, 550 egyéb szövetkezet fejlesztésére, olyan mezőgazdasági termelők és kereskedők részvételével, akiknek a Co-Ops menedzseli az árkockázatait és tanítja a termékpálya tagjainak ezeket a pénzügyi eszközöket. Most már fejlődésnek indult hasonló feladattal itt Európában is és a Teagasc National Dairy konferencián szeretnék megragadni az alkalmat, hogy elmagyarázzák, hogyan működnek ezek az eszközök, és bemutassák hasznukat az ír tejipar növekedésében.

Forrás: TheDairySite, 2013. július 2.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!