A majoránna termesztése

Agro Napló
A magyar majoránna különleges minõséget képvisel, „Hungaricum”-ként jelenik meg az exportpiacokon. Morzsolt, szárrészektõl mentes herbája a magyar konyha kedvelt fûszereként közismert. Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban (hús-, és konzervipari célokra) és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák. Drogja szélhajtó, bélpuffadást enyhítõ és gyulladáscsökkentõ hatással rendelkezik
ezért emésztést serkentő teakeverékek alkotórésze. Asztmatikus tünetek esetében az utóbbi években kedvező hatását figyelték meg. Külsőleg reumás panaszokat enyhítő kenőcsökben szerepel. Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény hazánkban egyéves. Szára 25-50 cm magas, felálló, dúsan elágazó. A fiatal hajtások szürkészöldek, az idősebb szárrészek kopaszodók, pirosasbarnák. Keresztben átellenes levelei rövid nyelûek, tojásdadok, ép szélûek, szürkén molyhosak. Virágzata 7-9 álörvből összetett, tömött álfüzér. A virágok kicsik, fehér vagy zöldes rózsaszínûek, a tobozpikkelyszerûen egymásra hajló murvalevelek hónaljában ülnek. Termése négy makkocska, igen apró, gömbölyded, rozsdabarna színû. Ezermagtömege: 0,22- 0,44 g. Három-négy évig tartja meg csírázóképességét. A drogot a majoránna szárított, leveles, virágos föld feletti hajtása (Majoranae herba) képezi, melyet morzsoltan, a szárrészektől megtisztítva forgalmaznak. A drog minőségét az MSZ 17653-1967, valamint az MSZ 20621-1988 számú fûszerszabványok írják elő. Illóolajára (Aetheroleum majoranae) vonatkozó követelményeket az MSZ 6763-1983 számú szabvány határozza meg. A majoránna föld feletti részeinek átlagos illóolajtartalma 0,5-1,3 %. A szárrészektől mentes morzsolt árué 2,0-2,5 %. Az illóolajon kívül cseranyagot (rozmaringsav) és keserûanyagokat is tartalmaz. A majoránna őshazája Délnyugat-Ázsia (Ciprus, Dél-Törökország) és Észak-Afrika, ahol évelő. Magyarországra a 16. században került. A 19. századtól már két jól elkülöníthető tájegységen alakult ki a majoránna termesztése (Moson és Bács megyékben). Magas kézimunka igénye miatt ma is a hagyományos családi mûvelésû gazdaságok növénye. A magyar majoránna világhíre nagyrészt a termőtájak kiváló ökológiai adottságainak köszönhető. Származási helyéből következően azokat a termőhelyeket kedveli, ahol a magas nyári középhőmérséklet és a sok napsütés jellemző. A mag optimális csírázási hőmérséklete 18-20 °C. A kikelt kis növények növekedése 10 °C körüli hőmérsékleten leáll. Hideg- és fagyérzékeny, tápanyagigényes. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért vízigényes. Csapadékigénye a tenyészidőszakban 600-650 mm. Gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött, löszös csernozjom jellegû talajokon termeszthető. Hazánkban a Duna-menti öntéstalajok különösen alkalmasak termesztésére. A hazai majoránna termesztésében az 1959-ben „Francia” néven elismert fajta a legelterjedtebb. 1999-ben „Magyar” néven törzskönyvezték a hazai nemesítésû, jól bokrosodó, soklevelû, 1,3% illóolaj-tartalmat stabilan produkáló fajtát. Gyommentesen tartott, szervestrágyázott kapás kultúrák a legjobb előveteményei. A hazai gyakorlatban az őszi mélyszántással, alaptrágyaként 50-60 kg/ha nitrogént, 60-80 kg/ha foszfort és 120-140 kg/ha káliumot, indítótrágyázásra 40-50 kg/ha nitrogént és 18-20 kg/ha foszfort, fejtrágyázásra (többnyire az első vágás után) pedig 60-70 kg/ha nitrogént juttatnak a talajba. Tavasszal az apró magvak vetéséhez kertszerûen elmunkált, ún. „asztallap simaságú” magágy szükséges. A magvetés ideje március második fele, a sortávolság 40-48 cm. Az optimális egyedsûrûség 120-140 db/fm, amit 6-8 kg/ha vetőmag felhasználással lehet elérni. A vetés mélysége legfeljebb 0,5 cm. A vetéshez preciziós vetőgép (Nibex, Stanhay) szükséges. Közvetlenül vetés után hengerezni kell. Optimális körülmények között a magvak kelési ideje 18-22 nap. A csíranövények kezdetben lassan fejlődnek. A kelés után 35-45 nappal megjelennek az elágazások és a növekedés felgyorsul. Hazánkban általában június végén kezdődik a bimbózás, július elején, közepén virágzik. Ebben a fejlettségi állapotban vágják először. Szeptember végén, az ismételten virágzó állomány másodszor is betakarítható. Termése egyenetlenül, szeptember közepén érik, pergésre hajlamos. Helyenként még palántaneveléssel termesztik, ez esetben a vetőmagszükséglet: 1 kg/ha. A magot fûtetlen fóliasátorban (március elején) többnyire a talajfelszínre szórva vetik, a magokat 3-4 mm vastagon homokkal vagy tőzegkorpával takarják. A palánták április közepére, végére érik el a kiültetéshez szükséges 6-8 cm-es nagyságot, ekkor általában 15-24 szálas csokorban, 40-48×20-25 cm tenyészterületre ültetik. A növényápolási munkák között fontos helyet foglal el a sorok rendszeres lazítása és az öntözés, melyek termésnövelő hatásúak. A kelés után néhány nappal már el kell végezni az első talajlazító sorközmûvelést, amelyet később, az öntözések után, vagy nagyobb csapadékot követően ajánlatos megismételni. Hazánkban a majoránna a tenyészidőszakban átlagosan 160-180 mm csapadékpótló öntözést igényel. Leghatékonyabb az öntözés keléskor, az elágazódás kezdetén, bimbózáskor és vágás után. Termesztésekor vegyszeres gyomirtást nem alkalmaznak, de a kis területû, családi mûvelés nem is igényli a herbicidek használatát. A majoránna betegségek közül legveszedelmesebb az alternáriás levél-, szár- és termésfoltosság (Alternaria spp.). A fertőzés következtében a leveleken, szárakon és a virágzat murvalevelein barnásfekete, nekrotikus foltok keletkeznek, a növények felkopaszodnak, majd elpusztulnak. A gomba fejlődésére kedvező feltételek esetén az állomány teljes pusztulása is bekövetkezhet. Ezért rendszeres megelőző védekezésre van szükség. A fertőzés különösen kritikus időszakai: a bimbózás kezdete és az első vágás utáni hajtásnövekedés. A betegség mértéke agrotechnikai módszerekkel (optimális növénysûrûség, az uralkodó széliránnyal megegyező sorirány) megelőzhető. Az első növényvédő permetezés általában az elágazások megjelenésekor indokolt, majd szükség szerint 8-10 naponkét meg kell ismételni. A vágás előtti 15 napos periódusban már nem szabad permetezni. Az Alternaria ellen a szisztemikus gombaölőszerek gyakorlatilag hatástalanok. A hagyományos (kontakt) készítmények (klórtalonil, vagy mankoceb) használhatók megfelelő hatásfokkal. A kártevők közül 3-4 évente jelenik meg a réti moly (Loxostege sticticalis), amely jelentős kártételt okozhat. Védekezhetünk ellene Bi58 EC (dimetoát) vagy Ultracid 40 WP (metidation) rovarölő szerekkel. A majoránna földfeletti, virágos leveles szára kétszer vágható. Jó minőségû, szürkészöld drogot elsősorban az első virágok nyílásakor vágott növényanyagból lehet előállítani. A második vágásra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A betakarítás kis területen kézzel (pl. sarlóval), nagyobb felületen kaszálvarakodó géppel, 4-6 cm-rel a talajszint felett történik. A levágott friss anyagot azonnal szárítani kell (meleglevegős szárítón, TSZP-n vagy padláson). A száraz herba feldolgozásának első mûvelete a levelek és a virágzati részek lemorzsolása. Ezt a munkát speciális morzsológéppel végzik, mely elválasztja a leveleket és virágtalan szárakat, a port, a homokot és a talajrögöket. A további tisztítást tisztítógépeken, rostákon kell folytatni. A minőségileg megfelelő morzsolt majoránna drogot zsákokban, száraz, szellős helyiségben tárolják. A várható terméshozam 1,8-2,5 t/ha morzsolt drog. A kereskedelmi minőségû morzsolt majoránna min. 95% tisztaságú, szártöredéket legfeljebb 4%-ban tartalmazhat. Illóolajtartalma legalább 0,4%. A majoránnaolaj összetételére vonatkozó előírások nincsenek. Vetőmag előállítására csak az első növedék alkalmas, mert az első vágás után fejlődő hajtásokon bizonytalan a magvak beérése. A magtermő állomány vágását akkor lehet kezdeni, amikor a szár alsó részén lévő magvak már barnák (augusztusban). A magvak nem egyszerre érnek, ezért a vágást követően 7-8 napos utóérlelésre van szükség. Az utóérlelt, majd szárított növényi anyagot többnyire morzsológépen csépelik, majd tisztítják. A várható maghozam: 110-150 kg/ha. Az I. osztályú vetőmag 80 % csiraképességû, idegen magot legfeljebb 1000 db/kg tartalmazhat (MSZ 6387-1987). Aktuális feladatok Márciusban, amikor már talajmûvelés végezhető, a korai helybevetést igénylő fajok (pl. kapor, koriander, édes-és konyhakömény, mák, majoránna, borsfû) számára elő kell készíteni a talajt. Egyes, hideghatást igénylő fajoknál (pl. levendula, lestyán, angelika, stb.) az őszi vetés elmaradása esetén ilyenkor kerül sor a fagyasztott magvak vetésére is. Az őszi mélyszántás által megforgatott talajoknál ekkor már csak a magágykészítésre (kombinátorozás, kultivátorozás, boronálás, hengerezés) van szükség. Az aprómagvúaknál az egyenletes, sima és tömörített talajfelszín elengedhetetlen a megfelelő kelés érdekében. Egyes fajoknál a tavaszi magágykészítést megelőzően kerül kijuttatásra az indító mûtrágya, vagy a gyomirtó vegyszer. A palántanevelést igénylő orbáncfû, kakukkfû, citromfû, orvosi zsálya, stb. szaporítását végezzük el a fóliasátorban vagy az üvegházban. A magvetés után gondoskodni kell a kelesztő öntözésről és a palántadőlés elleni védekezésről. A gyorsabb fejlődésû palánták esetében még e hónapban sor kerülhet a tûzdelésre is. Tőosztással felszaporíthatjuk pl. a citromfüvet és a szurokfüvet, a többéves növények 4-5 gyökeres részre osztásával és eltelepítésével. Ilyenkor is fontos a talaj nedvesen tartására. Pluhár Zsuzsanna
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!