A lovak takarmányozása

Agro Napló
Táplálkozási sajátosságok A ló teljes fogazata révén az abrakféléket szemesen, a szénát szálasan is jól megrágja, takarmányainak jó részét szívesen fogyasztja felaprózás nélkül, számára így természetszerû. Jellegzetes táplálkozási szokása, hogy gyakran ráfúj a takarmányára, mielõtt megenné, emiatt a légutak könnyen fertõzõdhetnek poros, penészes eledel esetén. Bevált gyakorlat a széna kevés vízzel történõ megpermetezése a por lekötésére ilyen esetben. A ló gyomra testméretéhez képest viszonylag kicsi, 18-22 l ûrtartalmú, ezért többszöri, kisebb takarmányadagokkal történõ táplálást igényel. A gyomor jelentõsebb keverõmunkát nem végez, együregû révén rostemésztésre nem képes. Ezek lebontása a viszonylag terjedelmes vakbél mikrobái segítségével történik. A fehérjeemésztés döntõen a vékonybélben zajlik. A vastagbélben a tartalom továbbhaladása lelassul, ami a szénhidrátok mikrobiális bontásának kedvezõ feltételeket teremt, az így keletkezõ illó zsírsavak felszívódva jelentõsen hozzájárulnak az állat energiaellátásához.
Táplálóanyag-szükséglet
Hazánkban a lovak energiaszükségletét megajoule-ban kifejezett emészthető energiában, a fehérjeszükségletet emészthető nyersfehérje grammban adjuk meg. A napi létfenntartó energiaszükségletet 600 kg testtömegig úgy kapjuk meg, ha a testtömeget megszorozzuk 0.13-al, és ahhoz 5,9-et hozzáadunk. (Így tehát egy 600 kg-os ló létfenntartó energiaigénye 83,9 MJ) A napi létfenntartó fehérjeigény 1 kg testtömegre 0,6 g emészthető nyersfehérje (azaz egy 600 kg-os lónak 360 g). A létfenntartás táplálóanyag-szükségletéhez hozzáadódik csikóknál a növekedés-, munkalovaknál a munkavégzés szükséglete, tenyészállatoknál a vehemépítés és a tejtermelés többletigényével kell számolnunk.
A ló takarmányai
A legtermészetesebb táplálék a lovak számára a dús legelő, mely az év egyes szakaszaiba akár kizárólagos táplálékforrás is lehet felnőtt, könnyû munkát végző állat számára, de az esetek döntő részében abraktakarmánnyal, szénával való kiegészítésre szorul. Szénafélék közül a fûszéna aggálymentesen etethető, jó étrendi hatású takarmány. Fehérjetartalom szempontjából a pillangós szénák (elsősorban lucerna) értékesebbek, de nem megfelelő szárítás mellett, befülledve felfúvódásra hajlamosíthat, nem megfelelő időpontban betakarítva pedig az értékes levelek lepereghetnek. A különféle szalmák táplálóanyag-tartalma alacsony, a zab-és búzaszalma inkább almozási célból kerül felhasználásra. A gabonafélék közül a zab az elsődlegesen lónak választandó abraktakarmány, közepes energia- és nagy rosttartalma miatt problémamentesen etethető. Az árpa is megfelelő táplálék ló számára, a mag burkának szoros kapcsolata miatt inkább roppantva tanácsos etetni. A kukorica fokozott energiaigény kielégítése céljából vehető figyelembe, szintén zúzott formában célszerû etetni. Gyors erjedésre való hajlama miatt nem célszerû 30%-nál nagyobb arányban az abrakhoz keverni. Egyéb gabonafélék etetése is szóba kerülhet, de kólikára való hajlamosító hatásuk miatt adásuk meggondolandó. Nagyon szívesen fogyasztott, kiváló hatású, vitamindús takarmány a sárgarépa, de etetése előtt a földdel szennyezett részeket mosással gondosan távolítsuk el. A takarmány-kiegészítők közül a legfontosabb a nyalósó, mindig legyen a lovunk előtt, hogy tetszés szerint elégíthesse ki az igényét. Egyre elterjedtebbek a különböző lótápok, müzlik, kiegészítő takarmány koncentrátumok, lehetőségeink és lovunk igénye szerint igen sokféle termék közül válogathatunk, általában nem olcsó áron.
Gyakorlati takarmányozás

Reggel adjunk kevés szénát az állatnak, majd itassuk meg, utána etetés, majd ezt megismételjük délben és este is. Éjszakára célszerû kevés szénával szintén megkínálni. Általános, de jól alkalmazható szabály az, hogy könnyû munka esetén naponta 1,5 kg jó minőségû szénát, és 0.5 kg abrakot számoljunk 100 testtömegkilogrammonként. Közepes munka esetén 1,25 kg széna és 1 kg abrak, nehéz munka esetén pedig 1 kg széna és 1.5 kg abrak etetendő. Vemhes állat esetén a vehemépítésre csak az utolsó három hónaptól kell többlettakarmányt nyújtanunk, úgy, hogy a 9. hónaptól a 11. hónapig 10-20%-al megemeljük a fejadagot. Szoptatós kancánál a tejtermelés első három hónapjának a tápanyagigénye a legmagasabb, ami aztán a negyedik hónaptól fokozatosan csökken. A folyamatos ivóvíz ellátás biztosítása ilyenkor különösen kiemelt jelentőségû.
Dr Szebeni Zsolt
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?