2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A New Holland kizárólagos magyarországi forgalmazója az IKR Rt.

Agro Napló
Bolognában írták alá azt a szerzõdést, mellyel az IKR Rt. a világ piacvezetõ mezõgazdasági gépgyártójának, a Case New Hollandnak a magyarországi kizárólagos forgalmazója lett.

Alig száradt meg a tinta a szerződésen, a két cég Budapesten, a Kossuth Múzeumhajón tartott közös sajtótájékoztatót. A jó hangulatú rendezvényen Szaxon Attila az IKR Rt. vezérigazgatója köszöntője után kérte a megjelenteket, hogy ne értsék félre a sajtótájékoztató színhelyét az öreg hajót, mely egy helyben horgonyoz, ez nem jelzés a magyar mezőgazdaságra, mert meggyőződése a magyar agrárium vizen marad, az ágazatnak nagy jövője van.

A jövő megalapozását szolgálja a Case New Holland-dal kötött szerződés is. Az IKR harminc évig forgalmazta a Claas gépeit, melynek eredménye, hogy sok ezer dolgozik belőlük a magyar földeken. A váltás egyszerû magyarázata, hogy a CNH évi 11 milliárd dolláros forgalmával a világ piacvezetője, az IKR pedig a legjobbal kíván együttmûködni. De megkönnyítette a döntést az is, hogy bár a CNH új gépcsaládja csak 2OO2-ben kerül a nyilvánosság elé, az IKR szakemberei már kipróbálhatták, tesztelhették a csodamasinákat. Szaxon Attila vezérigazgató a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy az IKR 2OO1 szeptemberében ismét megrendezi a nemzetközi gazdanapokat.

A Case New Holland történetét Andreas Klauser, a cég közép-európai értékesítési igazgatója ismertette. Elmondta, hogy ma a világ minden táján ott vannak, 13 országban 45 gyárral rendelkeznek, dolgozóik száma meghaladja a 36 ezret. A CNH három fő tevékenységi területe: mezőgazdasági gépek, építőipari gépek és pénzügyi finanszírozás. Ezek az üzleti tevékenységek 1999-ben 11 milliárd dollár jövedelmet eredményeztek. A CNH 1999-ben a New Holland és a Case Corporation fúziójából jött létre, mindkét szervezet hagyományaira építve, együttesen mintegy 26O éves történelmi múltra tekinthetnek vissza. A vállalat számos elsőrendû gyártmánnyal rendelkezik, amely széles körû elismertségre tett szert az iparág vállalatai között. Emellett a vállalat valamennyi termékének és forgalmazó hálózatának támogatására extenzív pótalkatrész és termékkiszolgáló szervezettel is rendelkezik. Megtartották a két vállalat vezető márkanevét, egyesítve a gyártási, mûszaki, beszerzői és a többi üzleti tevékenységet, az Egyesült Államokban alapított CNH továbbra is őrzi vezető helyét az iparágban, a világ első számú mezőgazdasági traktor és kombájn gyártója, a harmadik legnagyobb építőipari gépgyártója és egyike a világ legnagyobb gépberuházás finanszírozó vállalatainak. Miután hazánkban is hamarosan egymást érik majd a CNH termékei – erre minden remény és eshetőség meg van –, érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni az egyes termékcsaládokkal.

Az IKR New Holland Betakarító üzletág felvállalta a következő termékek forgalmazását: a New Holland TC-56 H és a TX-66 sorozatú kombájnokét, a rendkívül széles körben hasznosítható LM 410, LM 430 teleszkópos rakodógépeket, a négyféle motorteljesítménnyel kapható FX silozógépekét, és a BB 940-es és a BB 960-as nagybálázókét.

Traktorok: A négykerék-hajtású és nagyteljesítményû traktoroktól az univerzális sorközmûvelő és a többcélú compact traktorokon át a kisebb gyepmûvelő és kerti traktor modelleket átölelő választékával a világ legnagyobb traktorgyártója. Földgyaluból hét modellt gyártanak, 8O és 2OO LE teljesítmény között. 13 féle lánctalpas dózer készül gyáraikban. Választékukban megtalálhatók a lánctalpas, a teleszkópos rakodógépek, az irányfúrók és az emelőtargoncák.

A CNH Capital részvénytársaság lO,6 milliárd dollár globális portfolióval rendelkezik. A Case Credit, a New Holland Credit, a New Holland Finance, a Banco New Holland és a Soris Financial segítségével kiegészítő kölcsönt és lízinget nyújtanak a vásárlóknak. A mezőgazdasági és építőipari gépek vásárlóinak a pénzügyi finanszírozás a speciális üzleti igényekhez szabott módozatokat készít.

A CNH Capital főbb ajánlatai között szerepel a kiskereskedelem finanszírozása, a lízingelés, a gépiparon belüli kereskedelmi kölcsönzés, a sokoldalú biztosítások, valamint az automatikusan megújítható hitel- és gyártó programok. A gép üzletág vásárlóinak a CNH a kiterjedt márkakereskedői hálózattal biztosítja a megfelelő pótalkatrész- és termék ellátást. Ez magába foglalja mind az eredeti- és az újra gyártott alkatrészellátást, mind a karbantartási szolgáltatást.

A New Holland kirobbanó sikert vár a 200l-ben új termékétől az 548 pálcás-láncos hevederes, hengeres bálázó géptől, melyet úgy terveztek, hogy egy sor terményállapot mellett minimalizálja a veszteségeket és optimalizálja a bálaminőséget. Az 548 'Capacity' és az 548 'Cutter' változatok kiegészítik a meglévő 544 'Capacity' és 'Cutter' gépeket. A fejlesztés eredménye: növelt teljesítményû hajtáslánc tengelykapcsoló, nagyobb átmérőjû aprító rotorhajtótengely, nagyobb méretû és áthelyezett lehúzó henger, valamint áthelyezett pálcás-láncos heveder feszítő. Mindezeknek köszönhető, hogy az új modellnél határozottabb a hálóbevetés, ami nedves időben javítja a háló feltekerésének minőségét és csökkenti s bálakivetés közbeni terményveszteséget. Persze az sem mellékes, hogy az 548-as modell megőrizvén elődei jó tulajdonságát, hatékonyabb és egyszerûbb. Az ívelt, kis osztástávolságú rendfelszedő ujjak, a fúvott abroncsozású támkerekek és az állítható rendterelők hozzájárulnak a hatékonyabb rendfelszedéshez. A gép felfüggesztési rendszere még a legegyenetlenebb táblán is megakadályozza a talaj szennyezését. Hosszan lehetne még sorolni az új modell előnyeit, csupán még egy. A teljesen zárt bálakamra megakadályozza a finomra aprított termény elszóródását, hiszen miután elkészült a bála, egy bálakivető elgurítja a bálát, olyan távolságra, hogy a gépkezelő be tudja csukni a hátsó ajtót.

A sajtótájékoztató végén Andreas Klauser a CNH közép-európai értékesítési igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy az IKR-rel való együttmûködés gyümölcsöző lesz, erre garancia a magyar részvénytársaság jó hírneve, az egész országot behálózó igen színvonalas és megbízható tevékenysége. A CNH vezetői meg vannak arról győződve, hogy jó partnerre találtak, amikor az IKR-rel szerződtek. (PR)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Minden időben, mindent időben

Minden időben, mindent időben

6 éve dolgozik az AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjának csapatában Földing Csaba. De a mobil alkatrész értékesítőnek ennél már jóval korábbi...

Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!