2024. április 28. vasárnap Valéria

Remekül működött tavaly az AXIÁL: számok, adatok, eredmények, gépek

Agro Napló
2020. január 23-án, csütörtökön tartotta meg évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. a budapesti Hungexpo rendezvényközpontban az AGROmashEXPO és AgrárgépShow alkalmával.

Fotó: Kaszás Gergely

Az első előadásban az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt a mezőgazdasági gépek piacáról beszélt. Elmondta, hogy a volumen az elmúlt években folyamatosan növekedett, ám tavaly év végén kicsivel csökkent a részvények értéke, és ezzel párhuzamosan a megrendelések száma is. A gépgyártók nagyon hosszú szállítási határidőkkel tudták teljesíteni a megrendeléseket; például volt olyan teleszkópos rakodó, amire 40 hetet kellett várnia a gazdának. Az autóipar kibocsátásának csökkenése a tulajdonos szerint várhatóan hatással lesz a mezőgépgyártásra és az alkatrészpiacra is, így a megrendelt gépek a jövőben hamarabb érkezhetnek meg a termelőkhöz. Kiemelte, hogy a mezőgazdasági gépalkatrészekben az AXIÁL Kft. 2019-ben is piacvezető maradt Magyarországon.

A tulajdonos-ügyvezető a novemberi, hannoveri Agritechnica kiállítás mezőgazdasági gépújdonságairól is beszélt. Jól látható volt a drónok előretörése, az 5G pedig óriási adatsebességet biztosít a mezőgazdaság digitalizációjához, kiállítottak kabin nélküli robotpermetezőt és vezető nélküli traktorokat – mondta. Számos autonóm sorközművelő és méréstechnikával foglalkozó eszköz jelent meg, és sok gyomfésűt is lehetett látni a németországi rendezvényen. Az új vetőgépek közül egyre több az elektromos hajtású, és a keskenyebb sortávval is pontos vetésre képes eszköz. A dán és a holland hígtrágya-kijuttatási problémákra is több új fejlesztéssel válaszoltak a tervezők. Ezek a megoldások mind a környezetkímélőbb, hatékonyabb mezőgazdasági termelést teszik lehetővé. A tulajdonos arról is beszélt, hogy Hannoverben megegyeztek arról, hogy hamarosan létrehoznak egy DataConnect rendszert, amiben a gépek adatait színtől és márkától függetlenül gyűjtik, elemzik és azokat felhasználva fejlesztik tovább a jövő mezőgépeit.

Harsányi Zsolt röviden ismertette azokat a díjat nyert innovációkat, melyeket az AXIÁL Kft. beszállítói mutattak meg az Agritechnica kiállításon. Ezüstérmet kapott a FENDT 200 VARIO VFP Braun munkagép-kombinációval, ami automatizált jármű- és munkagépvezérlést tesz lehetővé a szőlőtermesztésben. Ugyancsak ezüstöt nyert az APS SYNFLOW WALKER, a CLAAS LEXION szalmarázóládás modellek új cséplőszerkezete, a CEMOS AUTO CHOPPING, ami a CLAAS LEXION szalmaszecskázó automatikus beállításáért felel, és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé, valamint a CEMOS AUTO PERFORMANCE, amely a menetsebességet és a motorteljesítményt szabályozza a CLAAS JAGUAR silózóban. „Az Év Traktora 2020” kategóriát a FENDT 942 Vario, „Az Év Legjobb Univerzális Traktora 2020” kategóriát pedig a FENDT 314 Vario Profi+ nyerte meg.

Fotó: Kaszás Gergely

A budapesti AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési nagydíjat kapott a Gépesítés kategóriában a hatodik generációs Fendt 900 Vario traktorszéria, Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjat nyert Gépesítés kategóriában a CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet, továbbá Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjat adott a zsűri Gépesítés kategóriában a HORSCH RowControl elosztó torony megoldásnak, ami gabonavetőgépekhez érhető el. Ezeken kívül prémium oklevelet kapott a pályázaton a Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel.

Általánosságban elmondható, hogy a gépek egyre bonyolultabbak és egyre nagyobbak, melyet az indokol, hogy míg például 1900-ban 5 embert etetett egy gazdálkodó, addig 2020-ra már nagyjából 155 ember élelmiszerellátásáért felel. Ezért egyre nagyobb a felelősség a gyártókon és forgalmazókon is, hogy megbízható gépeket, berendezéseket és eszközöket kínáljanak a termelőknek.

Nagykorú, 18 éves lett a MANAX Kft., és jól látható, hogy komoly igény van a tevékenységére, a közel 1200 gép bérbeadását kezelővel és anélkül is sokan kérik. Az AXIÁL Financial Services Kft. is komoly szerepet tölt be a vásárlásoknál, mert a cég gépértékesítéseinek felét finanszírozással véglegesítik. Tavaly a Növekedési Hitelprogram befolyásolta jelentősen a gépvásárlásokat a kedvező 2,5 százalékos kamattal, az év végére pedig a lízingben is megjelent a kamattámogatás, és ezeknek is köszönhetően Nagy István agrárminiszter szavait idézve 18 milliárd forint értékben adtak el gépet hazánkban. Idén is várható segítség: 80 százalékos kamattámogatás vehető majd igénybe 30 milliárd forint értékben. Az elmúlt évek gépberuházási pályázatai azt is eredményezték, hogy nagy az ügyféligény az alkatrészellátás volumenének a növelésére. Erre válaszol hamarosan a vállalat az 5 ezer négyzetméteres bajai Alkatrész Logisztikai Központjának bővítésével. A tervek szerint mintegy 2400 négyzetméteren alakítanak ki egy 48x48x16 méteres raktárépületet. A fejlesztés részeként egy szűkfolyosós automata raktározási rendszer bevezetésére is készülnek.

Bár a digitalizáció egyre több szektorban terjed el, azért továbbra is az emberek mozgatnak mindent, akiknek a munkájára és szaktudására a jövőben is szükség lesz – mondta. A vállalat 2009 óta összesen 44 fő kooperatív szakmai gyakornokot fogadott a Szent István Egyetemről a különböző szervezeti egységeinél, akik közül tanulmányaik befejezése után 35-en a cégnél maradtak. Harsányi Zsolt nyomatékosította, hogy az ágazatban továbbra is rendkívül nagy szükség van a képzett agrárgépészekre, akiknek igyekeznek minél jobb körülményeket biztosítani.

A második előadást a vállalat ügyvezetője tartotta. Pintér Zsolt szerint a növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok eredményesen zárták az évet, ami jó alapot adhat a további gépberuházásokhoz. A tejpiac helyzete stabilizálódott, a tejár elfogadható szintre került, az építőipari beruházásokat kiszolgáló géppiac pedig növekedett.

Elmondta, hogy a tavalyi évben a magyarországi gépberuházások nominálértéke 177 milliárd forint volt, az AXIÁL Kft. 2019. évi nettó forgalma pedig a 2018-as évhez képest 9 százalékkal 88,3 milliárd forintra emelkedett.

Több, mint 500 használt gépet adtak el tavaly, ehhez kapcsolódik, hogy a fizetős használt gép felmérés szolgáltatás tavalyi bevezetése megváltoztatta a beszámítások struktúráját. Ezt nem minden partner fogadta jól, de az az előnye, hogyha az ügyfél a felmért gépet később beszámíttatja a cégnél, vagy eladja azt, és az AXIÁL-nál vesz új gépet, akkor visszakapja ezt az értéket.

A szerviz üzletágban az elmúlt években tovább bővítettek, immár 304 munkatárs dolgozik a javításokon. Egy-egy szervizautóban akár 8-9 millió forint értékű felszerelés van. A munkatársak összesen 14500 órát, nagyjából 2300 munkanapot fordítottak a partnerek oktatására, amihez 330 ezer kilométert utaztak – foglalta össze az adatokat Pintér Zsolt.

A precíziós gazdálkodás megvalósítását egy összefoglaló szolgáltatás keretében 36 fővel látják el. A technológia gerincét a hozamtérképezési adatok alapján meghatározott homogén részek jelentik, amiket akár több évre visszamenőleg is be lehet szerezni. Ez alapján pedig már lehet differenciált táp­anyag-kijuttatást vagy tőszámszabályozást alkalmazni. A beledi és a hódmezővásárhelyi telepeken zajló munka a vállalat által forgalmazott gépek tesztüzeme is egyben, a mért adatokat összehasonlítják és elemzik, hogy a partnereknek gyakorlati referenciával ajánlhassák a termékeket.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Információ és tudás, a siker kulcsa

Információ és tudás, a siker kulcsa

Az utóbbi évtized legeredményesebb hazai kiállítását zárta a Holland Alma Gyümölcsfaiskola a 2020-as AGROmashEXPO-n. Már az előregisztráció során láts...

Egész éven át együtt növekedni

Egész éven át együtt növekedni

Lezárult a 2020. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak bírálata. Az idei évben is hazai és nemzetközi díjakra lehetett ne...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!