Az Õzbak vadászata I.

Agro Napló
Az agancs fejlõdése Az agancs kialakulása a bakgida négyhónapos korában már megkezdõdik. A homlokcsonton két kis dudor képzõdik felette a szõrzet forgót alkot. Erre az agancstõre november-december hónapban egy-két cm hosszúságú csapot épít fel, ez az ún. gidaagancs. Ezt az átlagos fejlettségû bakgida csak rövid ideig viseli, januárban, február elején leveti. Majd ezután kezdi el az elsõ igazi agancsát fejleszteni. Elõfordul, hogy a késõben született gyengébb egyedek a gidaagancsot
nem vetik el februárban, hanem egészen novemberig viselik. Rendszerint ezek az egyedek a következő évben i csak gombnyársas agancsot raknak fel. Az ilyen gombnyársat fejlesztő, valamint az éppen csak a fül vonalát elérő nyársas agancsú fiatal bakok kigyomlálandók az állományból. Kímélendők viszont az egyéves, szépen fejlett villás, valamint hatosbakok. A fiatal bakok agancsa júniusban is még háncsban van, rózsájuk még nem alakul ki, erős gyöngyözéshez hasonlít. Az agancstő magas, kissé összehajló. Az egy-két éves bakok későn, november második felében, december elején vetik le agancsukat. A középkorú és az idősebb egyedek viszont már októberben elhullajtják fejdíszüket. A hazai őzbakok jellemzően 4-9 éves koruk közt fejlesztik legjobb agancsaikat. Kedvezőbb élőhelyen élők 5-6 évesen már a csúcson vannak, ezt a minőséget 3-4 éven át tudják megtartani. Előfordul, hogy keményebb teleken az erejük teljében lévő 5-6 éves bakok időszakosan az előző évinél gyengébb minőségû és tömegû agancsot építenek. Ennek oka a táplálékszûke, éppen ezért fontos ismernünk állományunkat és az élőhely adta lehetőségeket, mielőtt ezeket az egyedeket hibásan kilőnénk.
Az őzbak vadászata április 15-ével kezdődik, míg a korábbi években az idény május 1-jével indult. Ez az FVM-rendelet azért volt indokolt, mert a bakok területen való elbírálását könnyíti. Az idősebb 6-9 éves bakok április elejére már letisztítják agancsukat és elfoglalják territóriumaikat. A fiatal bakok trófeája még barkában van. A korosztályi elkülönítést segíti még az őzbak vedlésében mutatkozó eltérés is. Még az idősebb korosztályt letisztított aganccsal, téli szőrzettel találjuk április közepén, a fiatalok éppen szőrváltásban vannak és csak most kezdik koronájuk tisztítását. Vadászata közben a legfontosabb feladat az őz korának elbírálása természetes környezetében. Rendszerint nagy távolságból kell megítélnünk a bakok agancsát és korát. Erre számos jelből és anatómiai jellegből következtethetünk. A testalkatról, viselkedésről pontosan megállapítható, hogy fiatal, középkorú vagy öreg a megfigyelt egyed. Ezek után következik az agancs alapos szemrevételezése, ami még pontosabbá teszi a korbecslést.
Fiatal korosztály:
1-3 évesek, a testalkat és a testrészek aránya adja meg a korbecslés alapját. -Az elsőéves bak a legjobban elkülöníthető. Szőrzete világos, élénkvörös, vékony nyakú, vékony dongájú, feje a sutáéra hasonlít. Viselkedése játékos, minden ismeretlen dologra kíváncsian reagáló, kevésbé óvatos. -A két éves bak is még vékony nyakú, karcsú testfelépítésû, agancsát azonban már május elejére letisztítja. Az április-májusi területfoglalásnál tapasztalatot szerzett, erősebb társai mindenhonnan elverték, helyét keresve bolyong, nagy területeket jár be.
-A három éves bak nyaka már vastagodó, lágyéka karcsú, de mellkasa még nem mély. Viselkedését tekintve óvatos, de még nem elég tapasztalt. Agancsa már sokat elárul genetikai sajátságáról. Gyakran jut még az elvert bakok sorsára. Ha üzekedéskor párt talál magának, rendszerint egy öreg sutát választ magának. Riasztása hosszú méltatlankodás. Közép korosztály:
4-8 évesek, már nehezen különíthetők el. Testalkatuk szinte teljesen azonos. Nyakuk zömökebb, izmoltabb, testük hengeres, mozgásuk dinamikus. A 8-9 éves bakok hasvonala kissé felhúzott. A középkorú bak fejét hirtelen emeli, már kellő tapasztalattal rendelkezik a veszélyeket illetően, ezért könnyen riad. A váltóját jól tartja. Óvatos, nem legel hosszabb ideig egy helyen. Agancsukat április közepére, végére letisztítják. üzekedéskor rendszerint ezen korosztály bakjai borítják a legtöbb sutát agresszív viselkedésük végett.
Az öreg korosztály A 9-10 évesek. Fejük, nyakuk, testük, egész összbenyomásuk zömök, jól izmolt. Mozgásuk kimértebb. Fejüket lépés közben vízszintesen tarják. Legelésük nyugtalan, fejüket gyakran fel-felkapják. A pofatájék és a szem körüli szőrzet egyszínû, szürkésbarna. Az öreg bak mogorvább, mély böffentéssel jelzi nemtetszését ha élőhelyén háborgatják. Többnyire fiatal sutát vesz maga mellé. Rejtett helyen szeret tartózkodni, a sûrûből csak szürkületkor vált ki. Remélem, írásommal sikerül némi segítséget nyújtanom az őzbak vadászata során felmerülő tévedések elkerülése érdekében.
Kelemen Tibor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!