Permetezõ gépekre vonatkozó agromûszaki és környezetvédelmi elõírások fõbb ismérvei

Agro Napló
Sokadszor ismételjük már, hogy az EU normatívákhoz igazodó környezetvédelmi elõírások elõkészítése, a temometodikák hazai adaptálása, valamint az ezek alapján kidolgozott rendszer agrárstratégiai alapú betartása és a termelés folyamatában résztvevõkkel való betartatása mezõgazdaságunk jelenének kulcskérdései közé tartozik. E folyamatban is az élre kívánkozik a növényvédelemmel kapcsolatos szabályozók kidolgozása és gyakorlatba való átültetése. Anyagunkban a tavaszi permetezési munkák idején kívánunk foglalkozni a jelenlegi helyzettel és megemlítjük azokat a fõbb ismérvekett, amelyek a különbözõ permetezõ gépek kereskedelmére, mûszaki kialakítására, a velük szemben támasztott agrotechnikai követelményekre és az idõszakos hatósági felülvizsgálatra vonatkoznak.
A környezetvédelmi előírásokat figyelembevevő, un. komplex permetezéstechnikai-rendszer már több mint öt éve eredményesen mûködik egyes nyugat-európai országokban. A legjobb tapasztalatokkal Németországban rendelkeznek, ezért azok „élőben” történő megismerése céljából az FVM Mûszaki Intézet felvette a kapcsolatot a braunschweigi BLT-vel (Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft). A két intézmény által köttetett D-22/99 Tudományos és Technikai Együttmûködés alapján 2001. április 09-13. között tanulmányutat szervezünk az ottani tapasztalatok konzultatív módon történő megvitatására. E program elsődleges célja a permetező gépek időszakos hatósági felülvizsgálatával kapcsolatos német előírások és kutatói-üzemeltetői tapasztalatok részletezése. A magyarországi program végrehajtásáért is felelős FVMMI szakemberei mellett még négy kutató, illetve 15 - a program kivitelezésében üzletileg is érdekelt - cég szakemberei mérik fel a kinti helyzetet.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter 5/2001 (I.16.) FVM rendelete egyértelmûsíti feladatainkat. Úgy gondoljuk azonban, hogy a növényvédelmi tevékenységről, a növényvédő gépek típus-minősítéséről és a permetező gépek felülvizsgálatáról ezen rendeletben leírtak mellett feltétlen tájékoztatást kell adnunk az olyan részletekről is, amelyek hozzájárulhatnak a program szükségességének megértéséhez és segíthetik annak sikeres, minél szélesebb körökben elfogadott végrehajtását.

A rendelkezés lényege röviden úgy foglalható össze, hogy 2003. január 1-től az 5 dm3-nél nagyobb tartállyal rendelkező növényvédelmi gépek csak cseppképzés és szórástechnikai minősítés után hozhatók forgalomba: ez az un. típus-minősítés, amelyet a gödöllői intézet végez. Az agrártárca vezetésével egyetértésben úgy gondoljuk, hogy ezen eljárással mezőgazdaságunk piaci érdekeit védjük és a forgalmazási hátteret tisztítjuk meg az eleve olcsó, mûszaki-technikai kivitelezésében alacsony színvonalúnak tûnő, „selejtes minőségû” gépektől.

Ugyancsak 2003. január 01-től indul a permetező gépek időszakos felülvizsgálatának kötelezettsége is. Mindez komoly munkát jelent az üzemeltető, valamint a felülvizsgálatot, ill. szükség szerinti javítást is végző cégek számára. Fenti feladatokat az EU-konform forgalmazás előtt, ill. két év türelmi idő után három évenkénti periodicitással kell elvégezni Ennek részleteit a már idézett FVM rendelet tartalmazza, amelynek szakszerû magyarázatával az e témakörben hatósági feladatokat ellátó FVM Mûszaki Intézet szolgál. Reméljük, hogy a bevezetés időszakában retorzióktól nem kell tartani és megtaláljuk közös érdekeink érvényesítésének nyugodt útját.

Fentiek figyelembevételével szükségesnek tartjuk továbbá, hogy a feladatokra történő szakmai felkészülés és a vállalási arányok tisztánlátása végett e helyen is közöljük a Magyar Közlöny 2001/5. számában megjelent, a növényvédő gépek időszakos hatósági vizsgálatára vonatkozó rendelkezés 6. számú függelékét. Ez ismerteti a feladat végrehajtásához szükséges eszközök és mérőberendezések szükséges listáját az alábbiak szerint:

Szántóföldi permetező gépek felülvizsgálatához szükséges eszközök, mérőberendezések:

- legalább 12 m hosszú és 1,5 m széles és 0,1 m éltávolságú vályusor;

- átfolyásmérő a szivattyúk szállítási teljesítményének meghatározásához;

- manométer hitelesítő 1,0 minőségû osztályú 0-16 bar mérési tartományú hitelesítő manométerrel;

- átfolyásmérő-, vagy mérőedény a szórófejek folyadék fogyasztásának ellenőrzéséhez;

- szögmérő;

- fordulatszámmérő 0-3000 min-1 méréstartománnyal;

- mérőszalag;

- gépjármû a mérőberendezések szállításához.

Kertészeti permetező gépek felülvizsgálatához szükséges eszközök, mérőberendezések:

- átfolyásmérő a szivattyúk szállítási teljesítményének meghatározásához;

- manométer hitelesítő 1,0 minőségi osztályú 0-60 bar mérési tartományú hitelesítő manométerrel;

- átfolyásmérő-, vagy mérőedény a szórófejek folyadék fogyasztásának ellenőrzéséhez;

- szögmérő;

- fordulatszámmérő 0-3000 min-1 méréstartománnyal; - mérőszalag;

- gépjármû a mérőberendezések szállításához.

Az FVM Mûszaki Intézethez beküldendő, formai hibáktól mentes jogosultság kérelemnek a vizsgáló eszközök részletes (pontos típus-megnevezéssel bíró), fentiektől esetenként, illetve szükségszerûen bővebb listája mellett részletesen közölni kell a felállítandó állomás vezetőjének adatait is. Gödöllő, 2001. március 21.

/: Dr. Soós Sándor :/

/: Dr. Tátrai György :/

FVMMI GM Kht.

FVMMI
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?