Regisztráció

Agro Napló
A Kormány rendelete konkretizálta a mezõgazdasági termelõk agrártámogatás igénybevételével összefüggõ adatszolgáltatásával és nyilvántartásba vételével kapcsolatos feltételeket és követelményeket.
Eszerint a mezőgazdasági termelő az FVM Miniszter által külön rendeletben meghatározott támogatást csak abban az esetben vehet igénybe, ha úgynevezett „Adatlap” kitöltésével, adatot szolgáltatva nyilatkozik gazdálkodási tevékenységéről. Egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy a körzeti földhivatal által nyilvántartott földhasználati lapok az illetékes megyei (fővárosi) földmûvelésügyi hivatal részére átadásra kerüljenek.

A nyilvántartásba vétel feltételei az „Adatlap” kitöltése és benyújtása mellett: Legalább 1 hektár szántóterületet vagy gyepet, illetve 500 négyzetméter szőlőültetvényt, vagy gyümölcsöst használ, illetve – területi korlátozás nélkül – kertészeti termelést végez. Földhasználat hiányában, legalább 1 számos állatot tart, vagy erdő, vadgazdálkodási, illetőleg halászati tevékenységet folytat.

Nincs regisztrációs kötelezettsége az integrátori, a lizingbe, illetve bérbeadási, – a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása kivételével – az élelmiszer feldolgozó, gépkölcsönzési, gépszolgáltatási, részes mûvelési, bérmunkavégzési tevékenységet folytatóknak, továbbá a TÉSZ- eknek (elismert zöldség-, gyümölcstermelői, értékesítő szervezeteknek) illetve a mezőgazdasági termékek és áruk beszerzésére, feldolgozására, tárolására, értékesítésére létrejött szövetkezeteknek.

Nyilvántartásba vétel helye: Illetékes Megyei (Fővárosi) Földmûvelésügyi Hivatal, kizárólag erdőgazdálkodási tevékenységet végző erdőgazdálkodó esetében az Állami Erdészeti Szolgálat területileg illetékes igazgatósága. (Amennyiben a mezőgazdasági termelő több megye területén folytat mezőgazdasági tevékenységet, nyilvántartásba vételét csak egy hivatalnál kérheti.)

Benyújtás módja, ideje: Az Adatlapot két példányban kell kitölteni és évente egy alkalommal, de legkésőbb november 30-ig kell a Földmûvelésügyi Hivatalhoz vagy az Erdészeti Igazgatósághoz beküldeni. Az Adatlap beérkezésétől számított 30 napon belül a mezőgazdasági termelőt a hivatal nyilvántartásba veszi és erről kiállított igazolást részére kézbesíti. A mezőgazdasági termelő az Adatlapot, valamint az Igazolást a tárgyévet követő 5. év végéig köteles megőrizni!

A mezőgazdasági termelő a nyilvántartási szám birtokában válik jogosulttá a tárgyévben a Miniszter által rendeletben meghatározott támogatás(ok) igénybevételére. A mezőgazdasági termelőnek – új adatlap kitöltésével – a korábban adott nyilvántartási szám módosítását kell kérnie, ha a tárgyévben nevében, adószámában (adóazonosító jelében) változás következik be.

Kérelemre a hivatal a mezőgazdasági termelőt törli a nyilvántartásból, feltéve, ha addig még nem vett igénybe támogatást.

Az Adatlapon szereplő adatok helyszíni ellenőrzéséről a Földmûvelésügyi Hivatal, illetve az Erdészeti Igazgatóság gondoskodik. Az Adatlapon szereplő adatokat csak a támogatással összefüggő (elbíráló, a szubvenciót folyósító, annak felhasználását ellenőrző) szerv ismerheti meg. A regisztrációról részletes felvilágosítás a falugazdászoktól kapható.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!